Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τα κεντρικά ΜΜΕ και ορδές παπαγάλων πιέζουν για το αιολικό "πάρκο" στον Καφηρέα (1)


http://www.ikarystos.gr/2017/08/blog-post_23.html

Αν είχατε στήσει μια δουλειά, από μόνη της λίγο αμφιλεγόμενη,  από την οποία θα καθαρίζατε, τάκα-τάκα, χωρίς πολλά πολλά ένα κατοστάρικο εκατομμύρια, ζεστά φρέσκα μετρητά, και εκεί που όλα φαινόταν μια χαρά, κάποιος σας έβαζε πάγο, φυσικά και θα βάζατε λυτούς και δεμένους να την ξεμπλοκάρουν, και θα λέγατε και θα τάζατε τα πάντα, για να καθαρίσετε.

Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Καφηρέα.

Να το πιάσουμε λιγάκι από την αρχή:



1) Το "έργο" του Καφηρέα "ωρίμασε" με αρκετή καθυστέρηση, πέρα από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Οι χωροθετήσεις ήταν προβληματικές (μέχρι και η ENERCON το είχε επισημάνει). Τα περιβαλλοντικά προβλήματα πραγματικά μεγάλα. Η χρηματοδότηση ήταν προβληματική.  Κάπου υπήρξε και κάποια κόντρα Κοπελούζου-Περιστέρη, αλλά για αυτήν δεν ξέρω πολλά.  Αλλά λίγο η Μέρκελ, λίγο η KfW, πολύ ο πάντα πειστικός και αξιαγάπητος κύριος Δημήτρης, το ...ωρίμασαν.

2) Η συμφωνία μεταξύ DAMCO και ENEL, αν αληθεύει, είναι για την ...Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕNEL, ή κάποιον άλλο Ιταλό: αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, η DAMCO πουλάει ή πούλησε την άδεια στην ENEL και πληρώνεται, είτε γίνει το έργο είτε όχι. Το πώς πείσθηκε η ENEL να υπογράψει κάτι τέτοιο, αφορά τους Ιταλούς. Αν τώρα τα έσκασαν και έμειναν με τον μουντζούρη, mi scusi signori, ανεμομαζώματα ανεμοσκορπίσματα, βρήκατε πιο πονηρό απο του λόγου σας. Αν δεν ήθελε και τα χωματουργικά, θα έλεγα "σάς την έφερε" -- αλλά τα χωματουργικά είναι ...θηριώδη. Τα βουνά της Νότιας Εύβοιας θα ...αλλάξουν.

3) Τα αιολικά, είτε της ΕΝΕL είτε οποιουδήποτε, δεν είναι "επένδυση". Είναι υποχρεωτικές και εγγυημένες πληρωμές για αμφιλεγόμενα προϊόντα. Δεν έχουν ρίσκο. Δανείζει η Γερμανική Τράπεζα για να αγοράσει ο Ιταλός γερμανικά αιολικά, του δίνει και ο Γερμανός φορολογούμενος 40% μποναμά, με το καλημέρα, για κίνητρο (για τις Γερμανικές θέσεις εργασίας, δείτε το χθεσινό άρθρο της Handelsblatt), βάζει ο Ρωμιός τα χαμόγελα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα καουμποϋλίκια της Δασικής, φωτοκόπιες, πίτες ΕΛΕΤΑΕΝ και τέτοιες επενδύσεις, πληρώνεται και για την άδεια και περιμένει να βγάλει και από τα πολλά χωματουργικά. Το δάνειο και τα έξοδα τα πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ. 90 ευρώ την κουτουρού μεγαβατώρα, συν τα έξοδα ενσωμάτωσής της (από την IRENA, πουλάκια μου), δίκτυα, εφεδρείες, αέριο, ΑΔΙ, εισαγωγές κλπ. Αυτά δεν είναι "επένδυση". Είναι κόλπο. Και στην πανελλαδική κλίμακα, κατοχικό δάνειο.

Κι αν δεν με πιστεύετε ή δεν με καταλαβαίνετε, ρωτήστε την ΤΕΡΝΑ, ή κανέναν εμπορικό ακόλουθο στην Σόφια, τι τους είπε ο τότε Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για το πού να βάλουν τα αιολικά τους.

4) Το παραμύθι πριν λίγα χρόνια ήταν οι στόχοι της ΕΕ για 20-20-20 και πράσινα άλογα Μπιρμπίλη. Πάει κι αυτό. Με επίσημα στοιχεία ΑΔΜΗΕ δείχνουμε 30% ρεύμα από ΑΠΕ. Όχι ότι εξοικονομούμε καύσιμα, ή έγινε φτηνό το ρεύμα... Απλά το εισάγουμε, αλλά ο Όμιλος της DAMCO κάνει και εισαγωγές. Έχουμε ξεπεράσει κάθε στόχο ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ -- και δεν υπάρχουν πια πρόστιμα ή οφέλη από ρύπους. Αυτά είναι της εποχής προ 2011.


5) Αρλούμπες περί θεραπείας καρκίνων και προστασία των βουνών από πυρκαγιές και δώρα πυροσβεστικών,  αφήστε τα...  Ή διαβάστε τις 80+ μούφες της "δημοσιογράφου" σε "ΜΜΕ" Μάχης Τράτσα.

6) Επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ? Χαχαχάααχα! Θα αυξήσουμε το εξωλογιστικό μας χρέος κατά 300 εκατομμύρια, το 80% από αυτά τα λεφτά θα πάει κατ' ευθείαν στην Γερμανία, θα σκάψουμε την Όχη, θα αγοράσουμε πίτες για την ΕΛΕΤΑΕΝ και παντόφλες για την Τράτσα,  λάμπες υδραργύρου για την Greenpeace, και κανένα πίνακα για το Μουσείο της Κηφισιάς. Αυτή είναι η επένδυση.

7) Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.  Μετά την θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου με αιολικά., οι χιλιάααδες θέσεις εργασίας είναι το δεύτερο χυδαιότερο ψέμα. Τι λέτε βρε παιδιά? Όλα τα αιολικά της Αυστραλίας δηλώνουν 4.000 και οι Αυστραλοί έχασαν 40.000 εξ αιτίας των αιολικών! Σίγουρα θα έχει χωματουργούς, γρασαδόρους, καντίνες, χειριστές γερανών, και τέτοια, κατά την κατασκευή, αλλά μην περιμένετε να είναι 1.000 ή να είναι από την Εύβοια, ή καν από την Ελλάδα. Μετά την κατασκευή θα έχει πτωματομέτρες για τα πουλιά, για κανένα εξάμηνο, και κανένα φύλακα. Οι θέσεις εργασίας από αιολικά είναι στην Γερμανία και στην Δανία όπου τα κατασκευάζουν. Και τρέμουν επειδή με μείωση των επιδοτήσεων εξαφανίστηκε η ζήτηση.  Ακόμα και οι συναρμολογήσεις και εγκαταστάσεις γίνονται από ξένους. Αλλά αν η DAMCO ή η ENEL τάζουν τέτοια νούμερα, πάρτε το γραπτώς, συμβατικά. Σάς δουλεύουν. Είπαμε, τρέμουν μην χάσουν το κατοστάρικο. Θα τάξουν τα πάντα. Για την ακρίβεια θα βάζουν παπαγάλους να τάζουν.  Σε άρθρο που δεν είναι τόσο κατά των ΑΠΕ, η Wall Street Journal έγραψε: MYTH NO. 6: Renewable Energy Means Millions of Green Jobs...  ...renewable energy has not been the job creator that its boosters envisioned.

ΠΟΣΕΣ θέσεις εργασίας έχουν τα αιολικά που υπάρχουν σήμερα στην Νότια Εύβοια? (αν πάρετε απάντηση, θα την δημοσιεύσω)

8) Παραγωγή 483 GWhr κουτουρού, διαλείποντος, μεταβλητού, στοχαστικού ρεύματος, μουαγιέν τον χρόνο. Τα μουαγιέν και τα κουτουρού δεν ηλεκτροδοτούν. Ενσωματώνονται, με έξοδα που πληρώνουμε εμείς, αλλά από μόνα τους καλύτερα να μην υπήρχαν. Να τα βάλουν στην Ιταλία να έχουν εκεί το τσάμπα ρεύμα, ή να τα βάλει ο κύριος DAMCO στο Μουσείο, να δει πώς ΔΕΝ θα ηλεκτροδοτείται ο συναγερμός του ή η καφετιέρα του από τις 483 GWhr. Ή να προτείνει ο Φάμελλος ή ο Σταθάκης ηλεκτροδότηση της Πεσινέ ή του Ωνασείου, ή, έστω, του Υπουργείου,   από τις 483 GWhr,  να δείτε γέλια.

9) Κάλυψη 129.000 νοικοκυριών. Ξαναλέω:  Ούτε την καφετιέρα δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τα αιολικά της Καρύστου.  Το ότι οι 483 GWhr εάν ήταν κατανεμόμενες και προβλέψιμες, θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν, είναι σαν να σας λέω ότι εάν ήμουν πλούσιος, θα ήμουν πλούσιος. Οι κουτουρού γιγαβατώρες κοστίζουν για να ενσωματωθούν (για να μην πω απορριφθούν). Αλλά εάν η ενσωμάτωση είναι με ...εισαγωγές ρεύματος, ή με αέριο, είπαμε, ο Όμιλος της DAMCO κάνει και εισαγωγές και αέριο.  Με εισαγωγές ρεύματος και αέριο, μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν 129.000 νοικοκυριά. Όχι με αιολικά.

10) Αποφυγή 433.000 τόνων CO2 τον χρόνο. Περίεργο πώς η Γερμανία ή η Ιρλανδία που μετράνε την ΜΗ μείωση εκπομπών από ΑΠΕ δεν τα καταφέρνουν... Μα το λένε:  Η μείωση της αποδοτικότητας από την μεταβλητότητα των εφεδρειών, είναι μία ή άλλη με την έγχυση. Μου έχει μπει η ιδέα να βρω καλή παρέα να τους κάνω μήνυση στους αλήτες για ψευδολογία με σκοπό την κλοπή.  Βέβαια, κάτι τέτοια, ποτέ δεν τα λένε αυτοί. Βάζουν τα χαζά της  Greenpeace και τα λένε. Κι αν τους κυνηγήσεις αυτούς δικαστικά, θα πούνε:  "ε μια υπερβολή είπαμε, ακτιβιστές είμαστε".

Η ENEL, στην χώρα της, ασχολείται με πραγματική ηλεκτροδότηση.  Είναι μία από τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που συνυπέγραψε υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων για ΑΠΕ επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν κακό στην ηλεκτροπαραγωγή.   H ΕΝΕL, σε τριτοκοσμικές χώρες (και προσπαθεί και στις ΗΠΑ) εκμεταλλεύεται ό,τι προλάβει για να ροκανίζει επιδοτήσεις από ΑΠΕ.  Είμαστε τριτοκοσμική χώρα, έχουμε και την  ENEL έχουμε και τον Σταθάκη να φροντίζει να τρώνε καλά στην ENEL.  Ούτε ο Παπακωνσταντίνου δεν θα ήταν τόσο απροκάλυπτος...

Μακάρι να βαρεθεί η ΕΝΕL και να πάει στην Νότια Αμερική να κλέβει τους αφελείς, και μακάρι να φοβηθεί και η KfW και να πάει στο Ουαζιριστάν να κάνει "επενδύσεις". Εδώ τέτοιες απάτες δεν τις θέλουμε.

Μπράβο στο ΣτΕ

ENEL και μεσάζοντες:  Είστε ανεπιθύμητοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: