Σάββατο 6 Μαΐου 2017

(Ενεργειακές) αυτάρκειες και αυτονομίες του κώλου

Παρακολουθώ τις συζητήσεις για ΑΠΕ όπου εμφανίζεται ξανά και ξανά το παραμύθι της ενεργειακής αυτάρκειας, σαν δικαιολογία να βάλουμε αιολικά, αιολικά με αντλησιοταμίευση, αιολικά με μπαταρίες και τέτοια high-tech δεκαετίας 1960.

Για να μην νομίζετε ότι τα λέω μόνο εγώ... Κάντε μου μια χάρη... Γράψτε τις λέξεις "autark am Arsch. Ein Energiewendemärchen" στο Google, ή σε όποια μηχανή αναζήτησης θέλετε. Θα σας βγάλει αυτό.  Το όμορφο παράδειγμα της προσπάθειας για ενεργειακή αυτάρκεια στο El Hierro των Καναρίων. "Αυτάρκεια του κώλου. Ένα παραμύθι της ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ"

Έχω μεταφέρει διάφορα για το El Hierro (πχ εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).  Να σας το πω ξανά σε περίληψη. Έβαλαν με 100% επιδότηση αιολικά και αντλησιοταμίευση σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησάκι των Καναρίων, προφανώς για μόστρα, δήθεν για ενεργειακή αυτάρκεια και απεξάρτηση από το ντήζελ. Μετά τον ένα σκασμό λεφτά που πήραν από την επιδότηση κατάφεραν να ηλεκτροδοτούνται κατά 70% του χρόνου από ντήζελ, αν είστε ΑΠΕτζής, θα πείτε "θρίαμβος" εξοικονομήσαμε το 30% του ντήζελ" μόνο που δεν θα πείτε ότι αυτό που εξοικονομείτε σας κοστίζει 3 φορές πάνω από τον να το αγοράζατε στο τοπικό πρατήριο!  Κι αν στο El Hierro πέρασε 100% επιδότηση, στην Πάρο ή στην Σίφνο μαντέψτε ποιος θα πληρώσει!

Εξ ου και ο Γερμανικός τίτλος "Αυτάρκεια του κώλου και το παραμύθι της ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ".


Τα είπα τον Νοέμβριο του 2016... Δεν με διάβαζαν οι Παριανοί και οι Σιφνιοί τότε, ελπίζω να το δούνε τώρα...

Κι αν νομίζετε ότι θα είμαστε σαν το Tau... Θα φάτε γλάρο. Οι Αμερικανοί φρόντισαν για το ειδυλλιακό νησάκι τους να φαίνεται πράσινο και οικολογικό, στην στρατηγική θέση που βρίσκεται, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Διακοπές στην Σίφνο, με καλές, λαϊκές, κοινωνικές, και συνεταιριστικές αρπαχτές...

Αυτονομία μέσω των ΑΠΕ αναζητά η «Σίφνος»

Το κακόγουστο θέατρο με την "ενεργειακή αυτονομία" νησιών να γίνει μάθημα σε Κρήτη, Σίφνο, Σέριφο κλπ

Η μόνη ρεαλιστική ενεργειακή αυτάρκεια που μπορούμε να πετύχουμε είναι να επιστρέψουμε στα 1910...  Θα μας βγει και πιο φτηνά από το βάλουμε τους απατεώνες και τις σαβούρες τους στα σπίτια μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: