Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Υπεράκτια αιολικά: Πειρατές και αρουραίοι στο Αιγαίο (και το Ιόνιο)


Με εξαίρεση τα τελευταία 40-50 χρόνια,  το Αιγαίο ήταν πάντα επικίνδυνο. Αν δεν θαλασσόπνιγε φουκαράδες, είχε άφθονη πειρατεία, από Σαρακηνούς μέχρι Βερβερίνους, και κάθε λογής τρωκτικό και μεταδοτική ασθένεια μπάρκαρε πέρα δώθε. Φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε σε αυτά τα χρόνια, μόνο που οι πειρατές, οι αρουραίοι και οι κολλητικές αρρώστιες έχουν τώρα ονοματεπώνυμο, και τις ευλογίες της ΕΕ, των Πράσινων Επιτρόπων της και του "Ελληνικού" κράτους.


Ο θεωρητικός λόγος να προτιμάει κανείς υπεράκτια αιολικά,
είναι ότι ο αέρας είναι πιο συνεχής και πιο σταθερός στην θάλασσα (ιδίως εκεί που φυσάει το Τζετ Στρημ). Στο Αιγαίο, οι μόνοι λόγοι να προτιμάει κανείς τα υπεράκτια είναι 1) επειδή το υπεράκτιο αιολικό ρεύμα πληρώνεται υπέρδιπλα από το επίγειο (6-7 φορές όσο το απλό της ΔΕΗ), 2) δεν έχει ενοχλητικούς ιθαγενείς να διεκδικούν χωράφια ή Δημάρχους να θέλουν χάντρες και καθρεφτάκια και 3) έχει άπλετη έκταση.  Βέβαια, δεν δίνει δουλειά σε χωματουργούς και μπετατζήδες, αλλά στην συμπαθή τάξη των εφολπιστών που θέλουν "ήρεμα λιμάνια" (αλλά στην θάλασσα). Κατά τα άλλα έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα: Χαμηλή διαθεσιμότητα, μηδαμινή υποκατάσταση καυσίμου, και ...υπεράκτιο κόστος.


Όπως έχω εξηγήσει, όταν έχεις εγγυημένη αγορά για το προϊόν σου, ασχέτως ποιότητας ή ποσότητας, και είναι υποχρεωμένος ο πελάτης να ψωνίσει, με Νόμο και Διαταγές, οι "επενδύσεις" είναι σίγουρες και ελκυστικές. Μόνο που αυτές, δεν είναι "επενδύσεις", αλλά νόμιμες αρπαχτές, σε βάθος χρόνου. Κάθε αιολικό, επίγειο ή υπεράκτιο, είναι υποχρεωτικό υψηλότοκο δάνειο από τους καταναλωτές της ΔΕΗ προς τους αρουραίους, που φυτεύουν (ή ποντίζουν) τις σαβούρες και ...κάαααθονται. Πολύ αναπτυξιακό.


Μπορώ να φάω μέρες να ψάχνω τις ιστορίες για αγρίους για όλα τα καινούργια ονόματα που εμφανίζονται, αλλά μπορείτε να ψυχαγωγηθείτε μόνοι σας με την Google. Την ΤΕΡΝΑ και τον Κοπελούζο τους έχουμε εμπεδώσει. Jasper είναι αυτή η εταιρία με τους αφανείς συνεταίρους στα νησιά Caymans.   Και μου κάνει εντύπωση, γιατί στην Άνδρο κουνιέται ένας Γερμανός που λέει ότι αυτός βάζει το "υπεράκτιο" που είναι έξω από τα βραχάκια, και νόμιζα ότι η Jasper είναι ...Αμερικανική. Μυστήρια πράγματα. Να το ψάξουμε... και τους πλούσιους εφοπλιστές που εξηγούν και την σιωπή ιχθύος της ΝουΔού, στην Πράσινη Απάτη.


Τις εικόνες τις πήρα από εδώ, και μεγαλώνουν με κλικ, αλλά το πρωτότυπο έχει χάζι γιατί βγάζει και λινκ στους ...stakeholders.  "Stakeholder", κυριολεκτικά σημαίνει "αυτός που έχει το παλούκι με το οποίο οριοθετεί μία αδέσποτη ιδιοκτησία".


Μόνο τα φωτοβολταϊκό ρεύμα είναι ακριβότερο από τα υπεράκτια αιολικά!  Ακόμα και το ρεύμα από βιοαέριο κουτσουλιάς από κότες, είναι φτηνότερο!  5,200 υπεράκτια αιολικά MW θα έχουν αρχικό κόστος πάνω από 15 δις. Το κόστος αυτό θα δίνει ρεύμα με διαθεσιμότητα 25-28%, το πολύ. Το κόστος αυτό ζήτημα εάν υποκαθιστά, το 10% των συμβατικών καυσίμων. Και, ναι, θέλει εφεδρεία.  Σήμερα, π.χ., φυσάει στην Κέρκυρα, την Σκύρο και την Άνδρο.  Τα υπόλοιπα απλά θα έγραφαν τόκους. Γυρνάνε και με 4 και με 5 μποφόρ, αλλά η ενέργεια που παράγουν είναι με την ταχύτητα του ανέμου εις την τρίτη (^3).  Η διαφορά μεταξύ 4 μποφόρ και 7 μποφόρ (20-61 χλμ/ώρα) είναι μεταξύ 20^3=8.000 και 61^3=226.981.  Δηλαδή 2.737% ή 27 φορές! Την διαφορά αυτή καλούνται να την καλύπτουν οι (θερμές) εφεδρείες. Για αυτό δεν εξοικονομεί καύσιμο η αιολική ενέργεια.

Με συγχωρείτε, αλλά με 15 δις, αποκτάς πολύ κυριλέ ενέργεια με διαθεσιμότητα 95+% (και μπορεί να είναι και made in the EU για τα λιγούρια).

Και ΔΕΝ ξέρω εάν τα πολλά αιολικά στο Αιγαίο, γενικά, τα βάζουμε για να ενοχλούμε τα δικά μας ραντάρ ή τα ...τουρκικά.  Δείτε εκτενή αναφορά εδώ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως όλα αυτά τα αιολικά είναι μηχανή για ξέπλυμα χρήματος? Μπαίνουν πράσινα και βγαίνουν άσπρα? Όπως παλιά τα ομόλογα? Για δες το!

katalytikos είπε...

¨Και ΔΕΝ ξέρω εάν τα πολλά αιολικά στο Αιγαίο, γενικά, τα βάζουμε για να ενοχλούμε τα δικά μας ραντάρ ή τα ...τουρκικά.¨.
ΛΕΣ???? (Με αυτά που ζούμε τίποτα δεν αποκλείεται!!)

a. horribillis είπε...

μάλλον για να ασπρίσουμε γκρίζα χρήματα ομογενών τε και άλλων, που λέει και ο ανωνυμος 10:09

Ανώνυμος είπε...

http://www.enteka.gr/gr/01_04.htm
Φιλιπιδης Παπασταματίου(ΕΛΕΤΑΕΝ) Να γιατί σκούζει

spiral architect είπε...

Για ρίξτε και μια ματιά εδώ:
YHE Αγίου Νικολάου Άρτας (93 MW)

και ειδικά εδώ:
Το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε τη φωτογραφική διάταξη για το φράγμα του Εμφιετζόγλου στον Αγ. Νικόλαο του Αράχθου

Θυμάστε κάποτε τι έλεγα για τα υδροηλεκτρικά;
- Είναι ΑΠΕ;
- Επιδοτούνται;
- Γιατί να επιδοτούνται με εγγυημένες τιμές τα μικρά και όχι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά;
- Αν θα επιδοτηθούν και τα μεγάλα, τι αντίκτυπο θα εχει η επιδότηση στην ΟΤΣ;

Αναρωτηθείτε ότι θέλετε ...

archaeopteryx είπε...

έχουμε παρόμοιες απορίες

Γιατί δεν είναι ΑΠΕ τα Υ/Η της ΔΕΗ

Κατά τον @Νίκο, τα μεγάλα Υ/Η της ΔΕΗ που μας δίνουν φτηνή ισχύ αιχμής είναι μέρος της σαλαμοποίησησης. Ίσως τα έχουν καπαρώσει για να ζούν οι αιολικοί (δηλαδή επιδοτείσαι για τα αιολικά, σου χαρίζουμε και τα Υ/Η να κάνεις ...μουαγιέν)

archaeopteryx είπε...

Το είδα το λινκ που αναφέρεις. Καταλαβαίνω ότι εάν σου πάρουν τον ποταμό που νόμιζες "σπίτι" σου και φτιάξουν λίμνη στο χωριό σου, σε τσακίζει.

Ένας από τους λόγους που έγινε ..μπλόγκερ, ήταν "διαφωνία" με σχολιαστή στο antinews για το εάν τα Υ/Η είναι ή δεν είναι ΑΠΕ.

Άσχετα από ευρωγραφειοκρατικούς ορισμούς, πιο ΑΠΕ από ένα Υ/Η δεν υπάρχει, άσχετα από εάν γεμίζει φερτά, ή εκλύει ...μεθάνιο. Και ενώ καταλαβάινω πώς μπορεί να ενοχλήσει, τουλάχιστον παράγει ενέργεια...

Όσο για τον Εμφιετζόγλου, ...άσε

spiral architect είπε...

Μωρέ το ξέρω και γι' αυτό δεν ανέφερα τα Υ/Η της ΔΕΗ!
Όταν πουληθούν θα γίνουν και αυτά επιδοτούμενα.
(μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα ...)

Πάντως τις επιδοτήσεις (τις ονόμασαν και "σταυροειδείς") οι μουστερήδες τις χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, ειδικά σε αυτές τις εποχές και σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα.

Tι θα κερδίσουν, δεν ξέρω, όταν η ενέργεια θα είναι τόσο ακριβή που θα κάνουμε περίπατο σε σκοτεινούς δρόμους και οι εσωτερικοί τοίχοι των σπιτιών μας θα στάζουν από την υγρασία.

Το σκηνικό θυμίζει έντονα τα χρόνια μετά την πτώση της Σοβ. Ένωσης, όπου οι άνθρωποι πέθαιναν από το κρύο μεσ΄ τα σπίτια τους, ενώ οι ολιγάρχες πλούτιζαν..

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΣ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ!!
¨Διεθνές επενδυτικό συνέδριο με θέμα: "Επανεκκινώντας την ανάπτυξη: Οι στρατηγικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα" διοργανώνει στις 20-21 Ιανουαρίο στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani-Caravel ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ –εθνικό μέλος της EURELECTRIC) με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.ά.¨

spiral architect είπε...

¨Διεθνές επενδυτικό συνέδριο με θέμα: "Επανεκκινώντας την ανάπτυξη: Οι στρατηγικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα" ...

... ή αλλιώς: "Πως να διαχειριστείτε μια χώρα σαν να είναι εταιρία σε εκκαθάριση".

Με συγχωρείτε, αλλά θα μου επιτρέψετε να ξεράσω ...

Ανώνυμος είπε...

Προβλήματα και δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν και σε αυτόν τον «επενδυτικό» κλάδο ΑΠΕ.
Αν προσπεράσουμε όμως τις επενδυτικό – επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τέτοιου τύπου εκμεταλλεύσεις (δεν γνωρίζουμε ούτε τους ενδιαφερόμενους κλπ, που όμως τους γνωρίζουν οι υπουργοί και οι διάφορες διοικητικές αρχές), αναρωτιόμουν, αν σε επίπεδο νομοθεσίας, έχουν αλλάξει πολλά από τότε που γράφηκε αυτό το κείμενο:
Χωροθέτηση ΑΠΕ στο θαλάσσιο χώρο
http://www.ecothesis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=36

katalytikos είπε...

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ QUARDIAN ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΩΝ!
http://www.guardian.co.uk/environment/2012/jan/16/radar-breakthrough-windfarms
ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!