Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Οι κοσμικές ακτίνες, οι υδρατμοί, τα αεροσόλ.... Το καημένο το CO2?


 
 Ένας από τους παράγοντες, όχι ο μόνος, που επηρεάζει το κλίμα στην Γη είναι η κοσμική (όχι μόνο η Ηλιακή) ακτινοβολία, και η σχέση που έχει με τα σύννεφα. Ο ρόλος των υδρατμών στην ατμόσφαιρα δεν ...ενδιαφέρει τους Κλιματολάγνους γιατί δεν φορολογείται εύκολα και δεν πουλάει ...ΑΠΕ.  Ο Svensmark και εδώ,
 
Άρθρο που επιβεβαιώνει τον ρόλο των κοσμικών ακτίνων εδώ.

Σε λίγο πιο κατανοητά Ελληνικά, φυσικά, ο Σταύρος Αλεξανδρής:  Παρουσίαση στην Ραφήνα.
 

Το κλίμα αλλάζει για πολλούς λόγους. Μπορεί να σας παπαγαλίζουν ότι φταίτε εσείς, ή η ...ΔΕΗ, αλλά αυτό είναι παραμύθι που ξεφτίζει (αν και προσπαθούν, προσπαθούν, και δεν τους βγαίνει γιατί η Φύση διαψεύδει τα παραμύθια τους). Ένας από τους λόγους είναι και η ατμοσφαιρική χημεία, δηλαδή οι υδρατμοί, τα οξείδια του αζώτου και θείου, το CO2 (ναι, και αυτό), και τα αεροσόλ.  Τα αεροσόλ είναι αυτά που κάνουν τα ηλιοβασιλέματα κόκκινα.
 
 
Πριν μόλις 45 χρόνια, πριν το ιντερνέτ και το facebook, "οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι θα έρθει νέα περίοδος παγετώνων από την χρήση ορυκτών καυσίμων, λόγω της πολύ ψιλής σκόνης που εκλύεται στην καύση. Τα προϊόντα της καύσης είναι ένα μόνο από τα αεροσόλ, και από το 1996, έλεγαν στην ΝΑSA ότι τα αεροσόλ ψύχουν την Γη.  Το 2009, στην ΝASA έλεγαν ότι τα αεροσόλ θερμαίνουν την Γη (και φταίνε για τον λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική (τότε που τα ΜΜΕ έλεγαν ότι δεν θα έχει πάγους το ...2013). Το τελευταίο, από το Max Planck Institute for Meteorology λέει περίπου ότι και η ΝΑSA το 2009, μόνο που το λέει αλλιώς:  "Ενώ νομίζαμε ότι τα αεροσόλ ψύχουν και επομένως αυτά έφταιγαν που, παρ' όλη την αύξηση του CO2, η Γη δεν ζεσταίνεται εδώ και 18 χρόνια,  δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και επομένως (κατ' αυτούς) μειώνεται και ο ρόλος του CO2 στο "θερμοκήπιο", άρα κάτι ...άλλο φταίει για τις κλιματικές αλλαγές".
 
Το τι (νομίζω) επηρεάζει το κλίμα το έχω πει, ή μάλλον μεταφέρει. Τόσο στο παραπάνω διαγραμματάκι, όσο και εδώ.   Η αλληλεπίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας με τους υδρατμούς είναι κάτι προφανώς σημαντικό, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε.  Δεν έχει σημασία. Δεν με νοιάζει τι επηρεάζει το κλίμα...
 
Το κλίμα  αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια. Και το ατμοσφαιρικό CO2 αλλάζει, όσο μπορούμε να το υπολογίσουμε. Αλλά κανένα CO2 δεν κάνει τους πάγους στους πόλους του ...Άρη να αυξομειώνονται. Ούτε το CO2 φταίει για την Αφροδίτη. Η Αφροδίτη είναι λαμπρός πλανήτης επειδή είναι βασικά ...καθρέφτης. Αντανακλά την ηλιαιή ακτινοβολία. Είναι αδιαφανής στην ακτινοβολία. Η Αφροδίτη έχει ζέστη επειδή είναι πολύ πυκνή και έχει μεγάλη πίεση η ατμόσφαιρά της... Νόμος του Boyle.
 
Πιο σημαντικό, το ατμοσφαιρικό CO2 και η θερμοκρασία λένε άλλα για τα τελευταία 11.000 χρόνια:
 
 
Δεν είχε μονάδες κάρβουνου το 7000 π.Χ.  Ούτε μπήκαν πολλές ΑΠΕ το 1500 π.Χ.  Κι αν πραγματικά θέλετε να φοβάστε, να φοβάστε ότι σε 1000-2000 χρόνια θα έχετε ...ξεπαγιάσει. Τι έχει η Γη πριν την τωρινή μεσοπαγετώδη, δηλαδή πριν το 9.000 πΧ.;    Αυτό θα έχει έχει και στην επόμενη παγετώδη:
 
 
Και εγώ, παρ' όλα αυτά, να δεχτώ ότι το CO2 ...φταίει για το ...παρελθόν, και σίγουρα θα φταίει στο μέλλον. Ναι, πιστεύω στο καταστροφικό, ανθρωπογενές, θερμοκήπιο του CO2. Πιστεύω. Πείστηκα, φταίει, κινδυνεύουμε!
 
Όλες οι ΑΠΕ του κόσμου και 10 φορές τόσες, δεν θα κάνουν τίποτα για το CO2 επειδή δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν μπορούν να εξοικονομήσουν πραγματικά καύσιμα. Μετρημένα, απολογιστικά, αποδεδειγμένα.
 
Αν πάλι εξαφανίσουμε την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ρωσία, την Ιαπωνία, την Γερμανία και όλες τις μεταφορές (χωρίς πυρηνικά παρακαλώ), θα έχουμε μειώσει τα 2/3 από τις εκπομπές του CO2. 2/3 είναι 67%.  Με μια γερή και παρατεταμένη ύφεση μπορεί να μειώσουμε το 10%.  Με τις ΑΠΕ ίσως καταφέρουμε το 1%. Και πόσο είπαμε ότι συμβάλει το 100% του CO2?
 
Όλο το παραμύθι του CO2 θα τελειώσει. Το ζητούμενο ήταν να ακριβύνει το ρεύμα, να μαζευτούν και να μαζεύονται λεφτά, είτε για φόρους, είτε για απόσυρση μονάδων, είτε για νέα πυρηνικά, είτε για να μαζευτεί η Κίνα, ή γιατί ...έτσι. Οι ΑΠΕ πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν ούτε ένα γραμμάριο CO2 (στην Γερμανία). Αλλά στην ...Κρήτη θα είναι αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: