Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Energiewende ist gescheitert (3) Hans-Werner Sinn: Die Energiewende kann nicht funktionieren -- Καταδικαστική ετυμηγορία για την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ


http://www.tichyseinblick.de/wirtschaft/hans-werner-sinn-vernichtendes-urteil-ueber-energiewende/
και σε αυτόματη μετάφραση εδώ.

Ο Hans-Werner Sinn είναι οικονομολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής οικονομικών και σύμβουλος του Γερμανικού Υπουργείου  Οικονομίας. Έχει πολλές δημοσιεύσεις, μία από τις οποίες αναφέρθηκε στο λεγόμενο Πράσινο Παράδοξο -- όπου έδειξε πώς περιβαλλοντικές πολιτικές που προωθούν "εναλλακτικές" μορφές ενέργειας, τελικά ρίχνουν τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και αυξάνουν την ζήτησή τους.  Θεωρείται ένα από δύο άτομα του χώρου του με την μεγαλύτερη επιρροή και απήχηση στην διαμόρφωση πολιτικής. Θεωρείται ένα από τα 100 πιο σημαντικά άτομα στην Γερμανία.

Θεωρεί ότι οι ΑΠΕ έχουν κοστίσει ένα σωρό λεφτά, έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο και έχουν καταστρέψει τοπία.  Σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου αναφέρθηκε στη αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια.  Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δεν θα πετύχει:  Die Energiewende kann nicht funktionieren. αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η συγκέντρωσή τους και η μετατροπή τους σε χρήσιμο ρεύμα δεν είναι. Ο αέρας και ο ήλιος είναι διαλείπουσες πηγές ενέργειας και δεν υπάρχει πρακτική και οικονομική αποθήκευση.  Δεν υπάρχει καν χώρος για τις χιλιάδες αντλησιοταμιεύσεις, αν αποφάσιζαν να αποθηκεύουν ρεύμα με αυτόν τον τρόπο. Η προώθηση των ΑΠΕ έχει μειώσει το κύρος της επιστημονικής έρευνας.  Έχει γίνει θρησκεία, ακτιβισμός. Βάζουμε λεφτά στο παγκάρι για να αισθανόμαστε καλύτερα.

Ελάχιστοι ανεξάρτητοι επιστήμονες τολμούν να πουν αυτά τα πράγματα.

Αυτά λέει ο Sinn. Εγώ είμαι ασήμαντος μπροστά σε αυτόν, αλλά, κατά τύχη, λέω τα ίδια πράγματα με βάση την απλή θεώρηση των πραγμάτων, λίγη φυσική, λίγα οικονομικά και λίγο διάβασμα. Όπως πχ ένα άλλο απλό άρθρο από το Πανεπιστήμιου όπου έγινε η ομιλία... Το είχα αναφέρει εδώ. Πριν 2,5-3 χρόνια...

Δεν χρειάζεται να ξέρετε τα πάντα, κανείς δεν τα ξέρει. Απλά, πείτε ΟΧΙ στον σκοταδισμό. Ρωτάτε πού και πού "γιατί" και "πώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: