Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας: Οι επιδοτήσεις των αιολικών και οι ΑΠΕ μεγάλη απειλή στο δίκτυο (των ΗΠΑ)


https://www.eenews.net/stories/1060053297

Ο νέος σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ θα ασχοληθεί με την κατανομή ισχύος βάσης και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε βάρος των μονάδων άνθρακα στο πρόσφατο παρελθόν.  Θα εξετάσει επίσης τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι επιδοτήσεις σε μερικές μορφές ενέργειας σε βάρος άλλων.  Ο νέος σύμβουλος έχει εργαστεί στο παρελθόν σαν οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή ΡΑΕ των ΗΠΑ.

Έχει γράψει σε δημοσίευμα ότι η μεγαλύτερη απειλή στο δίκτυο των ΗΠΑ είναι οι κακές πολιτικές, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι επιδοτήσεις στα αιολικά και οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για ΑΠΕ στα δίκτυα.  Το κλείσιμο μονάδων βάσης είναι επίσης απειλή, αυξάνει τον κίνδυνο των μπλακάουτ και αυξάνει το κόστος του ρεύματος στους καταναλωτές. 

Οι πολιτικές που επιδοτούν αναξιόπιστα αιολικά και φωτοβολταϊκά σε βάρος των συμβατικών μονάδων είναι πρόβλημα, ενώ η συμβολή στην ηλεκτροδότηση αυτών των αιολικών και φωτοβολταϊκών είναι ασήμαντη, και στην ουσία ένα πείραμα για το εάν μπορούν να παραμένουν τα φώτα αναμμένα.

Κατηγόρησε τους ισχυρισμούς μεγάλων εταιριών όπως η Google, η Apple και το Facebook ότι θα πετύχουν ή έχουν πετύχει λειτουργία μόνο με ΑΠΕ σαν παραπλανητικούς και ψευδείς που υποδηλώνουν προσδοκία άγνοιας του πώς λειτουργούν τα δίκτυα από τους υπόλοιπους.

Θεωρεί ότι οι επιδοτήσεις σε μεταβλητά αιολικά και φωτοβολταϊκά βλάπτουν τις συμβατικές μονάδες και τις αναγκάζουν να κλείνουν, που όμως οδηγεί σε αστάθεια στα δίκτυα.

Όχι ότι σας τα έχω μεταφέρει αυτά εδώ τα τελευταία ...χρόνια, όχι ότι είναι οι διαπιστώσεις κάθε χώρας που έχει βάλει πολλές ΑΠΕ, και της Γερμανίας, όχι ότι είναι πια στις ειδήσεις, αλλά δεν ξέρω τι θέλει για να το καταλάβουν οι φαιδροί που έχουν τον τίτλο του Υπουργού και του Βουλευτή και ταΐζουν ΑΠΕτεώνες, σε αυτήν εδώ την χρεωκοπημένη χώρα. Έχει κανέναν σύμβουλο σε τέτοια θέματα το ΥΠΕΝ? Βαθιά θλίψη με πράσινα κακόμοιρα...



Αν και τα συμφέροντα αυτών που παίρνουν τζάμπα λεφτά (ή τζάμπα φοροεπιδοτήσεις) είναι ισχυρά, οι ΗΠΑ είναι μάλλον αποφασισμένες να ξηλώσουν ή να περιορίσουν την αιολική κοροϊδία -- άσχετα από την αντιπάθεια που έχει ο Πρόεδρος στα αιολικά. "For the most part they don’t work. I don’t think they work at all without subsidy, and that bothers me" (βασικά δεν δουλεύουν, δεν νομίζω ότι δουλεύουν καθόλου χωρίς επιδοτήσεις και αυτό με ενοχλεί).





Δεν έχει σημασία τι ενοχλεί ή δεν ενοχλεί τον Πρόεδρο. Σημασία έχει ότι εδώ και καιρό ξέρουν ap;o toyl;axiston to 2010 ότι τα αιολικά, ακόμα και σε διασυνδεδεμένες Πολιτείες με πολύ και σχετικά σταθερό αέρα, αντί να μειώνουν αυξάνουν τους ρύπους, αφού αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες να αυξομειώνουν την ισχύ τους, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη αποδοτικότητα και αυξημένη κατανάλωση καυσίμων.

Όπως ανέφερα προχτές, ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η εξασφάλιση επάρκειας ισχύος βάσης είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Το αφεντικό στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (την EPA) ξεκαθάρισε ότι για την ασφάλεια του δικτύου χρειάζονται μονάδες βάσης και κάρβουνο και εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια συστήματος ηλεκτροδότησης με μεγάλη εξάρτηση σε αέριο -- κάτι που οποιοσδήποτε παλιός παρατηρητής του κλάδου του αερίου μπορεί να επιβεβαιώσει.

Η Ομοσπονδιακή "ΡΑΕ" των ΗΠΑ εξετάζει πώς οι επιμέρους πολιτικές μεμονωμένων Πολιτειών με υποχρεωτικές ποσοστώσεις για ΑΠΕ επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης. Αυτή η άποψη, μαζί με τα περί Εθνικής Ασφάλειας, φτάνουν και περισσεύουν για να παρακάμψουν οποιαδήποτε "Πράσινη" άποψη που μπορεί να επικρατήσει σε τοπικές κυβερνήσεις. Αν και, παρά την προπαγάνδα και στις ΗΠΑ ότι το αιολικό ρεύμα είναι φθηνό και ανταγωνιστικό, οι Πολιτείες με τα περισσότερα αιολικά έχουν και το ακριβότερο ρεύμα.   Πρόσφατα, τέσσερις Πολιτείες, αυτές που είναι γνωστές σαν οι "αιολικές" Πολιτείες, ανακοίνωσαν περικοπές των αιολικών επιδοτήσεων.

Χωρίς γενναίες επιδοτήσεις, δεν υπάρχουν αιολικά. Για αυτό και όχι για κάποιον ενεργειακό λόγο έσπευσε ο κ. Σταθάκης να παρατείνει το καθεστώς των παλιών επιδοτήσεων. Με την χώρα σε 4ο Μνημόνιο και την φτώχεια να καλπάζει. Λεφτά υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: