Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς!

Αγαπητοί φίλοι της Εύβοιας (και όχι μόνο),

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Το ιστολόγιο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός» (Greeklignite blogspot) χαιρετίζει τη σημερινή σας συγκέντρωση και συμπαραστέκεται στον αγώνα σας για απαλλαγή απ’ τη μάστιγα των ανεμογεννητριών.

Φίλες και φίλοι, στις αρχές του 2014 ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε την περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, μπορείτε ο καθένας σας να τη βρείτε στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, και στη σελίδα 30 λέει ρητά και ξεκάθαρα πως η αξιοπιστία των αιολικών είναι μόλις 10%. Η διεθνής εμπειρία λέει πως και το 10% είναι πολύ, η πραγματική αξιοπιστία είναι γύρω στο 2%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει πως, αν βάζουμε αιολικά, με σιγουριά 98% κάποιες ημέρες ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα! Χρειαζόμαστε και εφεδρικά εργοστάσια, δηλαδή πρέπει να ξοδευτούμε δυο φορές. Κι ακόμα χειρότερα, για τεχνικούς λόγους, αυτά τα εφεδρικά εργοστάσια πρέπει να καίνε ή φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, που είναι και τα δυο και πλήρως εισαγόμενα και εντελώς πανάκριβα. Κι ακόμα τρισχειρότερα, αυτά τα εργοστάσια δουλεύουν αντιοικονομικά όταν αναγκάζονται να παρακολουθούν τις μεταβολές των αιολικών, θα δούλευαν πολύ πιο οικονομικά αν δεν υπήρχαν τα αιολικά.

Κάθε χρόνο πληρώνουμε μέσα απ’ τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο ευρώ στους δήθεν επενδυτές των ΑΠΕ. Μ’ αυτό το δισεκατομμύριο θα μπορούσαμε να είχαμε κάθε χρόνο κι από μια νέα λιγνιτική μονάδα, σύγχρονης τεχνολογίας, που να μην έχει απολύτως καμιά σχέση με τις παλιές της δεκαετίας του 1970 και ’80. Όπως έκαναν οι πατεράδες μας κι εξηλέκτρισαν τη χώρα, όπως έκανε όλη η Ευρώπη μόλις την προηγούμενη δεκαετία, όταν οι πολιτικοί που μας χρεοκόπησαν φύτευαν εδώ παντού μονάδες φυσικού αερίου. Το ηλεκτρικό μας σύστημα χωρά άνετα τουλάχιστον 3500MW λιγνιτικών μονάδων, η χώρα θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις για την πολιτική της Ευρ. Ένωσης στην κλιματική αλλαγή και θα ξέραμε πως έχουμε ηλεκτρισμό. Σύντομα ωστόσο θα έχουμε πολύ λιγότερα λιγνιτικά μεγαβάτ. Γιατί; Ποιοι δεν θέλουν τον εγχώριο λιγνίτη; Μα, καταρχήν, όσοι κερδίζουν απ’ την εμπορία φυσικού αερίου. Και θέλουν τα αναξιόπιστα αιολικά, για να σιγουρευτούν πως θα ηλεκτροδοτούμαστε με φυσικό αέριο.

Τα αιολικά είναι η μόνη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού που συσπειρώνει, παντού στον πλανήτη, πλατιές μάζες πολιτών εναντίον της. Επειδή δεν πρόκειται για μια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα χυδαία μορφή αναδιανομής πλούτου, μεταφοράς χρημάτων απ’ τους πολλούς προς τους λίγους.

Ήδη έχουμε βάλει περισσότερα αιολικά απ’ όσα αντέχει το ηλεκτρικό μας σύστημα, η χώρα δεν αντέχει κι άλλα, οι πολίτες παντού ξεσηκώνονται. Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς! Ο αγώνας σας είναι ίδιος με τον αγώνα των πολιτών των Κυκλάδων, της Μάνης, της Κοζάνης, της Ικαρίας, της Ευρυτανίας, της Σκύρου, της Κρήτης, της Άρτας και πολλών άλλων περιοχών. Μήπως ήρθε ο καιρός τα διάφορα μαζικά κινήματα κατά των αιολικών ν’ αποκτήσουν μια ενιαία έκφραση;

Καλόν Αγώνα!

Ιστολόγιο «Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός»

Η καημένη η Νότια Εύβοια έχει πέσει στην παγίδα που έχει στήσει το ίδιο το Κράτος με τους Δασικούς Χάρτες... Η παγίδα είναι η ψευδαίσθηση είσπραξης ενοικίων για τις εκτάσεις από ντόπιους, που τους έχει ήδη αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία...  Τρομοκρατούμε τον φτωχό, και αντί να βλέπει την απάτη, σκέφτεται αν τελικά θα πάρει κανένα φραγκάκι από τα χωράφια που τελικά ...δεν έχει.



Τα αιολικά είναι μια ενεργειακή κοροϊδία:  Είναι, εκ των πραγμάτων ασήμαντα, είτε στην ηλεκτροδότηση, είτε στην συνολική ενέργεια. Ασήμαντα ποσοστά. Όχι επειδή το λέω, αλλά επειδή έχει μετρηθεί. Όχι αν διαλέξετε το τάδε 24ωρο που φυσούσε σταθερά, αλλά αν δείτε όλον τον χρόνο, ή εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ρεύμα στον καύσωνα του Ιουλίου, ή το κρύο του Ιανουαρίου.  Και στα ασήμαντα ποσοστά που αναφέρονται απολογιστικά, η πραγματική εξοικονόμηση ή υποκατάσταση καυσίμων, από τα αιολικά, δεν φαίνεται. Δεν μετριέται. Πουθενά!  Το τίποτα πάνω στο ασήμαντο... Αόρατη εξοικονόμηση καυσίμων σε περίπου μηδενική συμβολή στην επάρκεια ισχύος. Αν δεν καταλαβαίβετε τι σημαίνει αυτή "η περίπου μηδενική συμβολή" κάν'τε την νοητική άσκηση να φανταστείτε ότι θα χρειαστεί νοσοκομείο το πιο προσφιλές μέλος της οικογένειάς σας, την Δευτέρα πρωί, στις 6 Ιουνίου.

Τα αιολικά είναι μία αρπαχτή. Υπάρχουν μόνο 1) εάν είναι υποχρεωτικά, 2) εάν είναι υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα η απόληψη της "έγχυσης" τυχαίου ρεύματός τους από το δίκτυο, 3) εάν είναι υποχρεωτική και εγγυημένη η πληρωμή γενναιόδωρης ταρίφας για αυτήν την έγχυση, 4) εάν είναι δεδομένη η πληρωμή υποδομών (δρόμων, διασυνδέσεων)  από ...άλλους, 5) εάν είναι επίσης εγγυημένη η ύπαρξη και λειτουργία θερμών εφεδρειών, δηλαδή συμβατικών μονάδων που καίνε πανάκριβο αέριο για την ...ηλεκτροδότηση.  Και τα "1" έως "5" είναι οι "προϋποθέσεις".  Είναι οι αριθμοί που επιτρέπουν τα αιολικά να παριστάνουν την ...επιχείρηση. Να καλύπτουν τα έξοδά τους, τον δανεισμό για τα μηχανήματα (το 80% περίπου του αρχικού κόστους ενός "πάρκου" είναι τα Γερμανικά ή Δανέζικα αιολικά). Να αφήνουν κάποιο λειτουργικό κέρδος.  Αυτές  οι προϋποθέσεις δεν είναι ωστόσο το κίνητρο. Το κίνητρο είναι η επιδότηση, σε ζεστά μετρητά, μπροστά:  Με την εγκατάσταση. Με το που θα φυτευθούν τα αιολικά, ο "επιχειρηματίας" παίρνει από κάποιο ΕΣΠΑ, Γιούνκερ, ή σχετικό, 40% επιδότηση. 100 αιολικά μεγαβάτ στην Εύβοια, είναι επιδότηση, μπροστά, 100 x €1,5 εκατ/MW x 40% = €40 εκατομμύρια. Με το καλημέρα. Χώρια οι επιδοτήσεις "1" έως "5".  Με ελάχιστο ποσοστό από τα 40 αυτά εκατομμύρια αγοράζεις ΟΤΑ, δικαστικούς, πολιτικούς, ΜΜΕ, οικολόγους, "επιστήμονες" και ορδές από τρολς και απατεώνες να παριστάνουν ότι νοιάζονται για τον ...Πλανήτη.  Και ούτε είναι και αυτή η επιδότηση το τελευταίο κίνητρο. Το τελευταίο κίνητρο είναι τα λεφτά από τις αποκλειστικές αντιπροσωπείες εισαγωγών αερίου και ρεύματος.   Ο αιολικός "επιχειρηματίας" της Νότιας Εύβοιας είναι και εισαγωγέας αερίου και ρεύματος. Επενδύει σε χαμόγελα και επιδοτείται με 8-9 διαφορετικούς τρόπους. Infinite Return on Investment.

Τα αιολικά είναι ένα περιβαλλοντικό θέατρο. Με ορδές παπαγάλων (1-2 παριστάνουν και τους επιστήμονες) να λένε ξεδιάντροπα ότι τα αιολικά θα μάς απεξαρτήσουν από τα ορυκτά καύσιμα (μα ποτέ και πουθενά δεν έχει γίνει, ούτε κατά προσέγγιση,  κάτι τέτοιο), ότι θα μάς σώσουν από πλανητικές υπεθερμάνσεις (ίσως για αυτό κάνει κρύο;), από πολέμους, δυστυχίες, καρκίνους κλπ.  Τα αιολικά μπορεί να σας αρέσουν, μπορεί να βγάζουν πολλά λεφτά για τους κατασκευαστές, τους λειτουργούς, τους μεσάζοντες και τους φαύλους που τα εγκρίνουν, αλλά: 1) Δεν έχουν μετρηθεί να μειώνουν SO2, NOx, ή ο,τιδήποτε θεωρείται "ρύπος". 2) Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι το CO2 είναι "ρύπος" τα αιολικά και η λειτουργία τους δεν έχουν μετρηθεί να μειώνουν CO2. 3) Μπορεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον να είναι μικρή, ή ασήμαντη, ή ανύπαρκτη, αλλά η ενεργειακή συμβολή είναι ακόμα μικρότερη, ακόμα πιο ασήμαντη, και, δυστυχώς, ανύπαρκτη.  Το άχρηστο δεν ρυπαίνει, βάλτε άχρηστα, κάνουν καλό στο περιβάλλον.

Τα αιολικά θα μείνουν εκεί που θα φυτευθούν για πολλά χρόνια αφού θα έχουν ξεχαστεί οι "παράγοντες" που μάς τα έφεραν. Μνημεία φαυλότητας και ηλιθιότητας.  Εκτός εάν επιδοτήσουμε και την αποξήλωσή τους.  

5 σχόλια:

  1. Η κοινοποίηση της αλληλογραφίας απ' την κα Βαρελά χωρίς να ερωτηθώ ήταν φάουλ. Η ανάρτηση της κοινοποίησης το κάνει χειρότερο, καθώς ο χαιρετισμός προοριζόταν για να διαβαστεί στη συγκέντρωση της Καρύστου και να δημοσιευθεί μετά. Τώρα ουσιαστικά "κάηκε", δεν έχει μείνει τίποτα για τη συγκέντρωση. Ας πρόσεχα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγγνώμη που το ανέβασα, αλλά είναι η καλύτερη περίληψη που έχω δει. Εκτιμώ ωστόσο ότι όσοι το διαβάσουν και το ξανακούσουν, θα το καταλάβουν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι
    Δεν πειράζει, δεν έγινε κάτι ανησυχητικό.Βέβαια ενημέρωσα το lignite blog ότι η ανάρτηση στον archaeopteryx έγινε χωρις να το γνωρίζω.
    Πάντως πολύ λίγοι στην Κάρυστο μπαίνουν στα blog archaeopteryx και lignite οπότε δεν "κάηκε" τίποτε.
    Το σημαντικό είναι ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,θα γίνει εγκατασταση τών περισσότερων αιολικών σταθμών από ποτέ αν τους αφήσουμε.Ας είμαστε ενωμένοι.Οποιος αγωνίζεται κάνει και λάθη.
    Καλή Δύναμη σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A former member of the Obama administration claims Washington, D.C., often uses “misleading” news releases about climate data to influence public opinion.

    Former Energy Department Undersecretary Steven Koonin told The Wall Street Journal Monday that bureaucrats within former President Barack Obama’s administration spun scientific data to manipulate public opinion.
    http://dailysignal.com/2017/04/24/former-obama-official-says-bureaucrats-manipulate-climate-stats-to-influence-policy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπαίνουν από Κάρυστο στον αρχαιοπτέρυξ? Δύο από τα top-10 είναι για την Κάρυστο! Κάποιος παραμυθιάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή