Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Πολλά αιολικά, ακριβό ρεύμα, δεν έχουν όλοι, ή πάντα, ρεύμα και αν θέλουν ρεύμα πρέπει ξανά, από την αρχή...


http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/11/britain-facing-energy-crisis-could-could-see-families-pay-extra/

Στην Αγγλία με τα πολλά αιολικά, μερικοί θα πληρώνουν παραπάνω για να έχουν ρεύμα ενώ οι γείτονές τους θα είναι στο σκοτάδι.  Και, ναι, φταίει η αυξανόμενη εξάρτηση σε διαλείπουσες ΑΠΕ.  Επένδυσαν σε αιολικά αντί να επενδύσουν σε συμβατική ισχύ, και δεν θα έχουν ρεύμα, και όταν και όσοι έχουν θα είναι πανάκριβο. Ήδη πληρώνουν £350 τον χρόνο παραπάνω, ανά οικογένεια, και εάν δώσουν άλλα £100 δις, στην επόμενη 20ετία, θα έχουν και ρεύμα.

Τα λένε στην Αγγλική ΡΑΕ. Στην δική μας, τα έχουν ψιθυρίσει, αλλά εγκρίνουν ΑΠΕ. Μην πείτε ότι δεν ξέρατε. Ξέρατε. Συνειδητά, ενεργειακή φτώχεια, ανεπάρκεια ισχύος, εξάρτηση από εισαγωγές.

Η ιστορία είναι σαν αυτήν της Γερμανίας, με την διαφορά ότι οι Γερμανοί φρόντισαν να  έχουν και ρεύμα. Ως εκ τούτου, παρά τις πάρα πολλές ΑΠΕ, δεν μείωσαν εκπομπές CO2 -- αλλά εξάγουν τις περισσότερες ΑΠΕ που οι ίδιοι κατασκευάζουν).  Εάν κόψεις την ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικές μονάδες δεν θα έχεις πάντα ρεύμα, και θα είναι ακριβό.  Όταν δεν έχεις πάντα ρεύμα, μειώνεις τις εκπομπές CO2. Διαλέγετε και παίρνετε:

http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/data-viewers/greenhouse-gases-viewer


Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές της δύο φορές:  Την πρώτη, μετά το 1990, όταν αντικατέστησε παλιές λιγνιτικές μονάδες με σύγχρονες και με σύγχρονες αερίου. Και, ξανά, το 2008, με το κραχ.  Όχι με ΑΠΕ.  Η Αγγλία δείχνει μειωμένες εκπομπές, α) με το αέριο στα τέλη της δεκαετίας του '90 και β) με εισαγωγές και έλλειψη ρεύματος πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: