Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ρεκόρ "εκπομπών CO2" και στο βάθος η Κίνα, η Ινδία και η ΝΑ Ασία


http://www.science-skeptical.de/blog/rekord-co2-emissionen-2015/0015609/

Το αρχικό σχόλιο είναι ότι μετά από τόσα χρόνια παραμυθιών, έχουμε, αισίως, για το 2015, ρεκόρ εκπομπών CO2. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής για να δει από πού είναι οι εκπομπές CO2, πότε ξεκίνησαν να ...ανεβαίνουν, και να θυμηθεί ότι το α) 1973-79 είχαμε τις πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις, την άνοδο του ΟΠΕΚ και την επίσκεψη του ...Νίξον στην Κίνα. β) Το 2008 είχαμε το παγκόσμιο κραχ (μετά από εκτίναξη των Μ1, Μ2 και Μ3 στις ΗΠΑ και όχι μόνο), και γ) η από την δεκαετία του 1970 ανερχόμενη Κίνα ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο.  Οι εκπομπές CO2 δεν είναι τίποτε άλλο από "χρήση ορυκτών καυσίμων". Η τόσο επίμονη ενασχόληση με τις "εκπομπές CO2" δεν είναι παρά προσπάθεια στοχευμένης μείωσης της ζήτησης και προσπάθεια επιβράδυνσης των καταιγιστικών Κινέζικων εξαγωγών (που παράγονται από φθηνό κάρβουνο).

Η αρχική πληροφορία είναι από μία πρόσφατη δημοσίευση της BP: http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/co2-emissions.html.


http://cdn.exxonmobil.com/~/media/global/files/outlook-for-energy/2016/2016-outlook-for-energy.pdf

Η Exxon Mobil (ναι, τείνω να πιστεύω τις ενεργειακές απόψεις εταιρειών που ασχολούνται με ενέργεια), το λέει εντελώς ωμά:  Οι δύο βασικοί λόγοι για την ζήτηση ενέργειας είναι ο πληθυσμός και η οικονομική ανάπτυξη. Και εν έτει 2016, το 17% του κόσμου, ή ένας στους έξη, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.


Όπου γίνεται εμφανές ότι οι ΗΠΑ σαφώς έχουν την υψηλότερη ανά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας και ρεύματος στον κόσμο, αλλά η διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο δείχνει κάπως να μικραίνει.  Και η Κίνα μοιάζει να φτάνει και να περνάει την Ευρώπη -- με την διαφορά ότι η "Ευρώπη" δεν είναι μία αλλά πολλές, και το μουαγιέν που λέγεται "Ευρώπη" είναι αυτό που είναι επειδή μεγάλα κομμάτια της "Ευρώπης" είναι ...αλλού.


Το χαριτωμένο στην παρουσίαση της Exxon Mobil 2016 είναι η αναφορά στο πώς οι ΗΠΑ μείωσαν σχετικά τις εκπομπές τους CO2 με υποκατάσταση κάρβουνου με σχιστολιθικό αέριο, ενώ οι Γερμανοί που δεν καίνε αέριο (και δεν ...ενθαρρύνονται να εισάγουν Ρώσικο αέριο) και που έβαλαν πολλές ΑΠΕ αλλά μείωσαν πυρηνικά (και αύξησαν την χρήση κάρβουνου, και σε μεταβλητή λειτουργία), δεν μείωσαν τις εκπομπές τους.  Από το 1990, η μόνη μείωση εκπομπών CO2 στην Γερμανία ήταν α) όταν αντικατέστησαν παλιές μονάδες της Ανατολικής Γερμανίας με σύγχρονες, πιο αποτελεσματικές και, β) με το κραχ του 2008.  Μια  σύγχρονη μονάδα 1000 MW με αποδοτικότητα "45%" καταναλώνει το μισό κάρβουνο και εκπέμπει τις μισές εκπομπές από την ίδια μονάδα με αποδοτικότητα 22,5%. Με το κραχ, ο κόσμος απλά δεν έχει λεφτά, δεν οδηγεί, κρυώνει, δεν ανάβει φώτα κλπ.

Θα παρακαλούσα να θυμηθείτε την μελέτη του York που είπε ότι οι εκπομπές CO2 (δηλαδή η χρήση ορυκτών καυσίμων) μειώνονται βασικά από την καταστολή ή άλλως πως μείωση της ζήτησης και, δευτερευόντως από την χρήση πυρηνικών. Οι ΑΠΕ, μέτρησε ο York, δεν μειώνουν εκπομπές CO2 αφού, όπως έχω βαρεθεί να λέω, αλλά επιβεβαιώνεται από κάθε μέτρηση, δεν μειώνουν χρήση ορυκτών καυσίμων.  Η όποια έγχυση αντισταθμίζεται από την μείωση αποδοτικότητας λόγω μεταβλητότητας στα δίκτυα.  Οι ΑΠΕ βέβαια, σαν καλός μη ανταποδοτικός φόρος, μειώνουν την γενική ζήτηση και επομένως και την ζήτηση για ενέργεια.   Ακούγεται ...τραβηγμένο?  Μα το είπε τόσο εύγλωττα και το Econews!


http://www.kcl.ac.uk/sspp/departments/warstudies/research/groups/eucers/pubs/strategy-paper-11.pdf

Σε άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο "Η Διεθνής Επέκταση της Κινέζικης Βιομηχανίας Ηλεκτροδότησης από Κάρβουνο" αναφέρει ότι ακόμη κι αν μειωθεί, κατά τι, η ίδια η Κινέζικη χρήση κάρβουνου για ηλεκτροδότηση (κάτι που πετυχαίνεται σχετικά εύκολα με σύγχρονες μονάδες και χρήση καλής ποιότητας κάρβουνου), οι Κινέζοι θα αναπτύξουν μονάδες και στο εξωτερικό. 

Τα στοιχεία στα δύο παρακάτω άρθρα είναι πάντα διαφωτιστικά:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions

Δεν υπάρχουν σχόλια: