Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Και οι επιδοτήσεις μειώνονται, και οι ενεργοβόρες Γερμανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να απαλλάσσονται


http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-06/german-industry-to-keep-exemption-from-paying-green-power-fee

Η είδηση είναι ότι ενώ οι Γερμανοί βιομήχανοι ανησύχησαν ότι με τις περικοπές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, θα έχαναν την μέχρι τώρα απαλλαγή τους από τα τέλη υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ το λένε σε εμάς)  και θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν και αυτοί, όπως όλοι οι υπόλοιποι, τελικά θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται.

Για όποιον δεν το βλέπει αυτό είναι μια πανευρωπαϊκή (για να μην πω παν-Δυτική) επιδότηση υπέρ της Γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας. Η Γερμανία εξάγει το 50% του ΑΕΠ της (το Stratfor και όχι μόνο έχει γράψει ότι αυτό είναι πηγή συστημικής αστάθειας για την Γερμανία), και όταν η Ελληνική και η Ισπανική και η Αμερικανική βιομηχανία πληρώνουν το κόστος της Πράσινης Απάτης και οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν το πληρώνουν, αυτό παραβιάζει ωμά τους κανόνες του ανταγωνισμού. Επιδότηση του 14% στο κόστος.   Οι Γερμανοί δεν θα την βρουν, φυσικά, από εμάς και τους άλλους υποτακτικούς τους, αλλά από την Αμερική... Πουλάνε δήθεν "σκληρή γραμμή" εναντίον των Ρώσων αλλά με τον Nordstream και αυτό έχει ξεφτίσει λιγάκι.

Το άρθρο, για την μείωση των επιδοτήσεων των ΑΠΕ λέει ότι πέρυσι τα τέλη υπέρ ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 23 δις ευρώ, και η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα μετά την Δανία, εξ αιτίας των ΑΠΕ (που το επιβαρύνονται όλοι πλην βιομηχάνων).

Το άρθρο πετάει και ότι χάρη στις πολλές επιδοτήσεις οι Γερμανοί έχουν πολλές ΑΠΕ (αλλά δεν λέει ότι εξάγουν το 80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζουν).

Λέει ότι 32% του ρεύματος ήταν από ΑΠΕ το 2015. Και αυτό, όπως έχω ξαναγράψει,  είναι διπλά παραπλανητικό. Το 32%-13% = 21% ήταν από υδροηλεκτρικά και (δασική) βιομάζα.  Το 13% ήταν από αιολικά και φωτοβολταϊκά. 

Σημειώστε:

1) Στην Ελλάδα δεν μας αφήνουν να μετράμε τα Υ/Η σαν ΑΠΕ. 
2) Το μεγάλο κόστος είναι για το 13%, αιολικά και φωτοβολταϊκά.
3) Εάν δείτε τα πραγματικά στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής, θα δείτε ότι
3 (α) το 13% είναι εφικτό μόνο επειδή αναβοσβήνουν τις μονάδες λιθάνθρακα(!)
3 (β) απορρίπτουν πάνω από το μισό αιολικό ρεύμα, (
3 (γ) πληρώνουν τους αιολικούς να μην εγχέουν όταν έχει ήλιο και
3 (δ) βγάζουν αρνητικές τιμές χονδρικής για όλους και καταστρέφουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 

Για αυτό, και κυρίως επειδή δεν έχουν που αλλού να απορρίψουν, κόβουν τις επιδοτήσεις, βασικά τα επίγεια αιολικά.

Και φυσικά, ΟΛΑ αυτά τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ, δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 (δηλαδή την χρήση καυσίμων) ούτε ένα γραμμάριο!

Γιατί βάζουμε ΑΠΕ στην Ελλάδα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: