Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ψευδολογία ΑΠΕτζήδων. Μόνο ψευδολογία. Μόνιμα ψευδολογία

 
 
1. Δεν γνωρίζω ποιος έχει γράψει το "άρθρο", δεν γνωρίζω καν εάν είναι "αιολικός" ή κάτι άλλο, και εάν είναι αιολικός, δεν γνωρίζω ποιος από τους δύο, ο ένας έχει την τάση να γράφει δακρύβρεχτα και ενθουσιώδη ποίηματα, ο άλλος σκούζει διαμαρτυρόμενος ότι τον αδικούν, επομένως, χωρίς να ξέρω, μάλλον ο άλλος.  Επαναλαμβάνω, χωρίς να ξέρω ποιος, απλά αυτό το στυλ, κάτι μου θυμίζει
 
2. Ένα μεγάλο παραμύθι με τις ΑΠΕ είναι ότι μειώνουν ρύπους. Συγγνώμη, είτε σε μετρήσεις χωρών, είτε σε μελέτες για πολλές χώρες, και για πολλά χρόνια, οι ΑΠΕ (δηλαδή αιολικά και φ/β) δεν μειώνουν CO2, δεν εξοικονομούν καύσιμα.  Δεν θα αναφέρω, ξανά παραπομπές, γίνεται βαρετό, αλλά εάν επιμένετε, εδώ.
 
3. Μεγαλύτερο ακόμα παραμύθι είναι ότι οι ΑΠΕ ηλεκτροδοτούν. Δεν ηλεκτροδοτούν, δηλαδή δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονομούν καύσιμα σε δίκτυα όπου υπάρχουν, ούτε μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα δίκτυο χωρίς πολλά κόλπα, όλα τα κόλπα αναιρούν το όποιο όφελος από την "έγχυση" καθ' εαυτή, συν εκτινάζουν το κόστος παραπάνω από ότι η ταρίφα από μόνη της.
 
4.  Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι "ειδικό τέλος μείωσης αερίων ρύπων". Είναι η μετονομασία του "τέλους υπέρ ΑΠΕ". Είναι η προβλεπόμενη επιδότηση του αρχικού νόμου EEG, στην Μπιρμπίλειο εκδοχή του.  Είναι η επιδότηση. Το αν καρπούνται οι ΑΠΕτζήδες την επιδότηση ή όχι (που υπαινίσσονται ότι "δεν"), δεν με αφορά. Σίγουρα την καρπούνται, ειδάλλως θα την είχαν κάνει προ πολλού. 
 
5.  Μην σας περάσει από το μυαλό ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι αντίτιμο για κάτι χρήσιμο.  Το ΕΤΜΕΑΡ είναι ένας ιδιωτικός, μη ανταποδοτικός φόρος.  Προστίθεται στο κόστος του ρεύματος, χωρίς να αντιπροσωπεύει net ηλεκτροπαραγωγή. Οι ΑΠΕ πληρώνονται όταν εγχέουν, αλλά ό,τι εγχέουν πάει είτε χαμένο (πετιέται, πώς το λένε...) είτε αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων λόγω μεταβλητότητας.
 
6.  Εάν δεν είχαμε καμμία ΑΠΕ στην Ελλάδα, το ρεύμα (και οι σχετικές χρεώσεις του) θα ήταν τουλάχιστον 50%  φθηνότερο.  Δεν θα είχαν δουλειά καμμιά 100ή λαμόγια, και δεν θα είχαν τόση δουλειά όσοι εμπλέκονται σε προσφυγές κατά αιολικών.  Και δεν θα έλεγε ανοησίες ο ΔΕΔΔΗΕ για άεργο ισχύ στην Ρόδο και άλλα παραμύθια για να εξηγήσει το προφανές:  Η μεταβλητή και στοχαστική ηλεκτροπαραγωγή επιβαρύνει και αποσταθεροποιεί τα δίκτυα.
 
7.  Μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί βάζουν ΑΠΕ?  Χαχαχάχα!  Οι μεγαλύτεροι από δαύτους υπέγραψαν κοινή δήλωση τον Οκτώβριο του '13, να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ γιατί ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή.  Όλοι οι "Ευρωπαίοι" πλην EDF. Η EDF έχει άλλο βιολί:  Είναι κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο, και μαζεύει λεφτά για να ρεφάρει κόστος συντήρησης ή ανανέωσης πυρηνικών.  Το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα των Γάλλων είναι το φθηνό ρεύμα και τα πυρηνικά τους.  Ναι μπορεί να μαζέψει λεφτά  ένας μικρός παρασιτικός ηλεκτροπαραγωγός, ή ένας μεγάλος αν κατά προτίμηση πετάει το κουτουρού ρεύμα αλλά πληρώνεται αδρά για αυτό.
 
8.  Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε ανανεώσιμες, ούτε πηγή ενέργειας. Είναι μια 100% επιδοτούμενη απάτη. Ιδιότυπος κεφαλικός (και ιδιωτικός) φόρος.  Και οι ΑΠΕτζήδες, απατεώνες. Πληρώνονται επιδοτήσεις για κάτι που δεν παρέχουν και υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις.
 
9.  Δεν είναι προσωπικό, ούτε μου αρέσουν τα ορυκτά καύσιμα, αλλά είναι 2016. Οι λεγόμενες ΑΠΕ υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το ...1973!   Επιδοτούνται από το 1990!   Είναι αόρατες στην παγκόσμια ενέργεια και ασήμαντες στην ηλεκτροπαραγωγή.  Και όπου μπήκαν πολλές από δαύτες, απλά διπλασίασαν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να μειώσουν ρύπους ή να εξοικονομήσουν καύσιμα.
 
10.  Ξανά.   Εάν ως δια μαγείας εξαφανιζόταν ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ από την Ελλάδα, και τα 5 γιγαβάτ αιολικά συν φωτοβολταϊκά, α) θα είχαμε πιο φθηνό ρεύμα , β) δεν θα χρειαζόταν να πετάμε λεφτά για να ενοχλούμε το δίκτυο, γ) θα σταματούσα να γράφω (αυτό που το πάτε), δ) τα λεφτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε σύγχρονες αποδοτικές θερμικές μονάδες και σε μεγάλα υδροηλεκτρικά, και θα είχαμε και ...βιομηχανία, ε) θα ξεφορτωνόμαστε 3-4 λαθρέμπορους που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και ζούνε σε βάρος του συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: