Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν, η Ευρώπη και άλλα τινά


http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Energy-Is-The-Reason-Europe-Is-Still-Backing-Erdogan.html

Ελεύθερη μετάφραση χωρίς σχόλια, τα σχόλια στο τέλος:

Από τον Βόσπορο περνάνε κάθε μέρα 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, το 3% της παγκόσμιας κίνησης, αλλά πάνω από 25% του πετρελαίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Εκτός από τον Βόσπορο, από την Τουρκία περνάνε δύο αγωγοί πετρελαίου από την Κασπία και το Ιράκ, και ο Southern Gas Corridor που είναι ο εναλλακτικός αγωγός κατά της δεσπόζουσας παρουσίας της Gazprom στην Ευρώπη.

Υπάρχει και το λιμάνι του Ceyhan όπου καταλήγουν οι αγωγοί από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ και, λέγεται, το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους.

Κοινώς, η Τουρκία είναι ενεργειακός κόμβος. Και υπάρχει και ο πόλεμος στην Συρία με την Τουρκία να ενδιαφέρεται για τον αγωγό από το Κατάρ προς Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Αυτός ο αγωγός ενδιαφέρει τα γεωπολιτικά ενδιαφέροντα της Σαουδικής Αραβίας στην προσπάθειά της να υπερισχύσει του Ιράν.  Και των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και αυτά τα γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν πολλά κοινά με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα.  Η ΕΕ θέλει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις ενεργειακής τροφοδοσίας, αέριο σαν καθαρότερο και φθηνότερο από το πετρέλαιο και δεν θέλει να είναι πολύ αέριο από την Ρωσία.

Για αυτό η Ευρώπη ανέχεται τον Ερντογάν και ο Ερντογάν θα είναι το νέο αφεντικό στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο. Η δημοκρατική Ευρώπη μοιάζει να είναι μόνιμα εξαρτημένη από δικτάτορες για την ενέργειά της, μέχρι τουλάχιστον να γυρίσει εντελώς σε ΑΠΕ που δεν θα συμβεί στο προσεχές μέλλον.

Αυτά λέει το άρθρο, και χωρίς να θεωρώ κανένα άρθρο "ευαγγέλιο" προσπαθώ να διαχωρίσω την ...προπαγάνδα (ή τις αρλούμπες) από την ουσία.  Όχι ότι ξέρω την ουσία, αλλά μου φαίνεται εμένα ότι τα πραγματικά γεωπολιτικά συμφέροντα είναι ...ένα, άντε δύο, με την Ευρώπη στην μέση.  Η Τουρκία είναι ένας από τους τρεις "πόλους" στην περιοχή, με το ...Ισραήλ κάπου και αυτό στην μέση (αλλά άλλου είδους "μέση").  Οι Κούρδοι (και το πετρέλαιό τους) είναι κάπου και αυτοί σε όλα αυτά.

Αν υπάρχει "μήνυμα" σε όλα τα παραπάνω, είναι ότι κακώς η Ευρώπη δεν αυξάνει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, και αυτό προφανώς δεν είναι με ΑΠΕ (το έχει εμπεδώσει αυτό η "Ευρώπη" που λέγεται "Γερμανία"), αλλά με πυρηνικά και με σχιστολιθικό αέριο. Και είμαι και σίγουρος ποιος δεν τα θέλει...

Παραδόξως, σχετικά μηνύματα υπάρχουν σε άλλο πρόσφατο άρθρο της ίδιας ιστοσελίδας, αλλά με φαινομενικά άσχετο τίτλο (τι θα κάνει ο Trump με τα πυρηνικά).  Που ξεκινάει στην εισαγωγή με την είδηση ότι η καινούργια πρωθυπουργός της Αγγλίας κατήργησε την  "Κλιματική Αλλαγή" από το σχετικό Υπουργείο Ενέργειας λέγοντας ότι πέτυχε τους στόχους του, δηλαδή ότι "πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι  έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να μειώσουν τον άνθρακα και τις επιδράσεις του στο κλίμα".  Όπου η εφαρμογή είναι μπλα.. μπλα... το πυρηνικό στο Hinkcley Point.

Και μπλα... μπλα... καταλήγει σε ανάγκη λιγότερου φυσικού αερίου από την Ρωσία για την Ευρώπη,  ίσως νέες μονάδες άνθρακα στις ΗΠΑ (με τον Trump) και ανάγκη για κρατική χρησμοδότηση/ενίσχυση νέων πυρηνικών.  Κάτι σαν αυτό που κατέληγαν οι ...πράσινοι New York Times στο προχθεσινό άρθρο τους:    "Γιατί να δίνουμε επιδότηση 25/MWhr για ΑΠΕ που δεν μειώνουν το CO2, είναι αναξιόπιστες κλπ όταν με επιδότηση 5-15/MWhr μπορούμε να έχουμε πυρηνικά;"  Μεταξύ μας, οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν ενώ τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν. Μην φοβάστε, δεν έχει για εμάς, εμείς έχουμε κλείσει:  Θα πληρώνουμε αλλά δεν θα έχουμε ρεύμα.

Η "Κλιματική Αλλαγή",  δεν έχει σχέση με κανένα κλίμα και καμμία αλλαγή.  Έχει σχέση με (σε τυχαία σειρά) 1) το μάζεμα της ρευστότητας που χρηματοδότησε τον Ψυχρό, 2) το μάζεμα της Κίνας που κράτησε χαμηλά τον πληθωρισμό κατά την διάρκεια του Ψυχρού, 3) το μάζεμα της Ρωσίας, να μην επανεξοπλιστεί μετά τον Ψυχρό, 4) το μάζεμα όλων των περίεργων που προέκυψαν με την έκρηξη της τιμής του πετρελαίου (τόσο από πληθωρισμό, όσο και από αυξημένη ζήτηση σε Ευρώπη (μετά το '90) και Κίνα, 5) τι ωραίο καύσιμο το αέριο μέχρι νεωτέρας  6) άντε να βγάλουμε και κανένα φράγκο, μερικοί μερικοί μερκαντιλιστές... 7) θα βάλετε ρε πυρηνικά να έχετε ρεύμα... κλπ.

Καλό Σ/Κ

1 σχόλιο:

lignite is black gold είπε...

Δυο χρόνια προσπαθούν να ρίξουν τον Ερντογάν και δεν τα καταφέρνουν. Μήπως στο τέλος τον καθαρίσουν;