Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Οι αρνητικές τιμές χοντρικής στο ρεύμα και το πονηρό μπάχαλο με την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή


http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/negative-strompreise-zunehmend-haeufiger-a-1092088.html (πρόχειρη μετάφραση εδώ ή σε ακαταλαβίστικα Ελληνικά εδώ)

notrickszone:  Germany’s Volatile Power Grid Spinning Dangerously Out Of Control …Prices Go Negative 25 Times In 2015!

Πριν καν πω περί τίνος πρόκειται:

Die privaten Stromverbraucher profitieren von den kurzfristigen Einbrüchen an der EEX allerdings nicht. Sie zahlen für die Kilowattstunde ja einen fixen Tarif. Die ohnehin angeschlagenen Energieversorger indes erleiden durch die Preisstürze zusätzliche Verluste.

Οι ιδιώτες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος δεν οφελούνται από αυτή την βραχυπρόθεσμη κατάρρευση της τιμής (χοντρικής).  Αυτοί πληρώνουν την σταθερή ταρίφα (επιδότηση).  Αυτοί που υφίστανται την πτώση της τιμής είναι οι άλλοι ηλεκτροπραγωγοί.

Η Γερμανία έχει βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κλπ).  Η μεν βιομάζα είναι "κατανεμόμενη" ισχύς, δηλαδή είναι διαθέσιμη όταν την θέλει το δίκτυο και όχι όταν θέλει ...αυτή. Αυτό δεν συμβαίνει με τον αέρα και τον ήλιο.  Ο αέρας είναι μεταβλητός και σχεδόν κουτουρού, ο ήλιος είναι μεταβλητός και σχετικά προβλέψιμος.   Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα (από εδώ, με λίγη προσαρμογή στις επιλέξιμες παραμέτρους), η μεταβλητότα του αέρα και του ήλιου αναγκάζει κάθε άλλη πηγή ηλεκτροδότησης να γίνεται και αυτή μεταβλητή (και να ακολουθεί την μεταβλητότα των ΑΠΕ):


Ύπάρχουν τρία (3) πράγματα που πρέπει να παρατηρήσετε, εάν θέλετε να καταλάβετε τι περίπου γίνεται:

1. Οι λιγότερο μεταβλητές πηγές είναι από τις μεν ΑΠΕ η βιομάζα και τα νερά, από δε τις συμβατικές (βλέπε εικονίδιο αριστερά, μεγαλώνει με κλικ) τα πυρηνικά και ο λιγνίτης. Ο λιθάνθρακας χρησιμοποείται εντελώς μεταβλητά, σαν το αέριο (που όμως απουσιάζει αφού σε κάθε φυσιολογική χώρα που δεν έχει λεφτά για πέταμα, δεν συμφέρει. Μόνο στην Ελλάδα συμφέρει το αέριο, επειδή συμφέρει τους 2-3 μαυραγορίτες που παριστάνουν τους ηλεκτροπαραγωγούς).

2. Υπάρχει στο πάνω, μεγάλο, γράφημα αυτή η φούξια γραμμούλα που λέγεται "Electricity consumption".  Αυτή είναι η "ζήτηση".  Η ζήτηση είναι σχεδόν πάντα κάτω από την προσφορά. Και αυτό δεν είναι "βίτσιο" των Γερμανών, αλλά είναι το όριο του πόσο μπορούν να περικόψουν τις συμβατικές μονάδες όταν υπάρχει πλεόνασμα από τις πολλές ΑΠΕ.  Για ό,τι είναι πάνω από το όριο, έχουν πρόβλημα, και:

3.  Επειδή η προσφορά πρέπει να είναι ίδια με την ζήτηση, οι Γερμανοί κάνουν τα εξής:  α) Εξάγουν!  Το κάτω μέρος του μεγάλου γραφήματος είναι οι εισαγωγές και κυρίως εξαγωγές από την Γερμανία σε γείτονες.  Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταυτότητα, και μην σας κοροϊδεύουν ότι εξάγουν την βρώμικη ενέργεια και κρατάνε την καθαρή!  Εξάγουν ότι περισσεύει... Η προσφορά και οπτικά και μόνο φαίνεται ότι εξάγουν όταν φυσάει, και κυρίως όταν φυσάει και τυχαίνει να έχει και ήλιο.  Το ότι ενοχλούν όταν εξάγουν είναι τόσο τεκμηριωμένο που έχει γίνει βαρετό.   β) Πληρώνουν τις ΑΠΕ (δικές τους και γειτόνων(!) για να μην παράγουν (cutrtailment το λένε) αλλά αυτό κάνει τόσο μπαμ στις δημόσιες σχέσεις του δεύτερου πιο ακριβού ρεύματος στην Ευρώπη (μετά την Δανία), που το αποφεύγουν. γ) Ρίχνουν την χοντρική τιμή (στην ουσία αναγκάζοντας τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς να κόψουν το κεφάλι τους) και απορρίπτουν το ρεύμα σε όποιον το αντέχει με αρνητική τιμή, δηλαδή επί πληρωμή -- και αυτό είναι το θέμα του άρθρου του Spiegel (που φυσικά και είναι σε όλες τις ειδήσεις πλην Ελλάδος ,φυσικά).

Και αυτό που τονίζει το Spiegel (απευθυνόμενο στους εδώ στόκους) είναι ότι αυτή η αρνητική τιμή είναι πρόβλημα, όχι μόνο επειδή κάνει ζημιά στην συνολική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά επειδή  die privaten Stromverbraucher profitieren von den kurzfristigen Einbrüchen an der EEX allerdings nicht. Sie zahlen für die Kilowattstunde ja einen fixen TarifΔηλαδή, δεν είναι όφελος για τον καταναλωτή που ούτως ή άλλως πληρώνει την επιδότηση με μορφή ταρίφας.

Η περίληψη είναι:

Πολλές επιδοτούμενες ΑΠΕ συνεπάγονται πολύ τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ΑΠΕ
Πολύ τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα επιβάλει:
--  Μεταβλητή λειτουργία στις συμβατικές μονάδες, αύξηση κατανάλωσης και εκπομπών
--  Απορρίψεις σε γείτονες που βαφτίζονται "εξαγωγές" (αλλά ενοχλούν τους γείτονες)
--  Μπλοκάρισμα ή πληρωμή Δανέζικων αιολικών να ...κάθονται σπίτι τους
--  Απορρίψεις σε καταναλωτές τους που όμως δεν έχουν οικονομικό όφελος από αυτές.
Πολύ τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα έχει σαν συμπέρασμα:
-- Αντιοικονομική, ρυπογόνο και σπάταλη λειτουργία συμβατικών μονάδων
-- Μηδενική μείωση εκπομπών, δηλαδή μηδενική εξοικονόμηση καυσίμων!
-- Το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη μετά την Δανία

Η Γερμανία έχει πρόσβαση σε φθηνότερο φυσικό αέριο από εμάς, αλλά καίει κάρβουνο και λιγνίτη (και πυρηνικά) για ηλεκτροδότηση. Έστω μεταβλητά. Αλλά όχι φυσικό αέριο. Παρ' ότι φθηνότερο από εδώ, δεν τους συμφέρει.  Αλλά φαίνονται να μας επιδοτούν να παίρνουμε εμείς ΑΠΕ, και οι μαυραγορίτες μας το ερμηνεύουν σαν άδεια να καίμε ακριβό αέριο (που θα το επιδοτούμε επιπρόσθετα, με ΑΔΙ) για να σώσουμε τον Πλανήτη τα τομάρια των μαυραγοριτών μας παρέα με τους Γερμανούς εξαγωγείς ΑΠΕ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα έχει τελειώσει το κάρβουνο και το πετρέλαιο οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να παράγουν ενέργεια. Χωρίς κόστος καυσίμου.

Αποφασίστε κε μπλόγκερ τι θέλετε. Τη μία γράφετε ότι είστε υπερ της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας και την άλλη δεν θέλετε τις ΑΠΕ όταν γίνονται πιο ανταγωνιστικές από τα ορυκτά καύσιμα! Οι επιδοτήσεις που λέτε στις ΑΠΕ πέφτουν συνέχεια αλλά αντίθετα δεν κόβονται οι επιδοτήσεις άμεσες ή έμμεσες στα ορυκτά καύσιμα που σε όλο τον πλανήτη είναι τρισεκατομμύρια. Αγωνίζεστε για να σώσετε μη οικονομικά βιώσιμα και ρυπογόνα εργοστάσια με τα λεφτά των καταναλωτών; Έχετε συμφέρον από αυτό;

archaeopteryx είπε...

spam είσαι φιλαράκο, αλλά τι να σου κάνω...

1. Το πετρέλαιο ΔΕΝ πάει σε ηλεκτροπαραγωγή
2. Όταν τελειώσει το κάρβουνο θα είμαστε αλλού.
3. Και ο ήλιος θα τελειώσει
4. Όσο πέφτουν οι επιδοτήσεις εξαφανίζονται οι ΑΠΕ
5. Και τσάμπα να είναι οι ταρίφες των ΑΠΕ, πάλι δεν ηλεκτροδοτούν
6. Οι ΑΠΕ επιλέγονται στο δίκτυο υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα. Εκτοπίζουν χωρίς να υποκαθιστούν και μπορεί έτσι να ρίχνουν την χοντρική, αλλά όχι την λιανική, στόκε. Εάν δεν πληρώνεις ταρίφα, δεν υπάρχει ΑΠΕ.
7. Αν οι ΑΠΕ μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα βρωμερά εργοστάσια ή να εξοικονομήσουν το βρώμικο καύσιμο ευχαρίστως να τις πλήρωνα τα δεκαπλάσια. ΔΕΝ μπορούν
8. Οι πραγματικές επιδοτήσεις ανά ονομαστική εγχεόμενη μεγαβτώρα είναι μεγαλύτερες από ο,τιδήποτε υπάρχει, μην ξεχνά πόσο ασήμαντες είναι οι ΑΠΕ σου. Τόσο ασήμαντες που δεν φαίνονται καν.
9. Οι ΑΠΕ υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται, και επιδοτούνται χωρίς να παράγουν ο,τιδήποτε χρήσιμο.
10. Μπορείς να είσαι όσο στόκος επιθυμείς, αλλά να έχει επίγνωση του γεγονότος.

Ανώνυμος είπε...

Το σήμερα της επιβίωσης, προηγείται του αύριο των υψηλών στοχεύσεων.
Όταν δεν έχει κάποιος την στοιχειώδη ανταγωνιστική παραγωγή για να λειτουργήσει και χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του (κυριολεκτικά), και καταφορολογείται επί πλέον για να γίνει ακόμη λιγώτερο ανταγωνιστικός, το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η απεξάρτηση (κατά το δυνατόν) από εισαγόμενη πρώτη ύλη για ενέργεια, ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ.
Δεν προσπορίζονται όλοι οι Έλληνες έτοιμο χρήμα κατ απονομήν από το πουθενά, υπάρχει και η πολύ σκληρή αγορά.
Το... μέλλον του πλανήτη, να αφορά αυτούς που κάθε 4 χρόνια αλλάζουν τα μοντέλα των αυτοκινήτων που παράγουν (καθώς και άλλων περιττών προιόντων) προκειμένου να παρασύρουν τους καταναλωτές να παίζουν με τις βιτρίνες χρεωνόμενοι.
Οι καταναλωτές, οφείλουν να δουν πρώτα απ' όλα κατά πόσο εντάσσονται με την όποια δραστηριότητά τους -άμεσα ή έμμεσα- στην παραγωγική διαδικασία (τα αναγκαία αγαθά της οποίας χρησιμοποιούν) την οποία εξ αποστάσεως κρίνουν.

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 10:08
Φίλε μου δεν έχετε καταλάβει κάτι:πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν οδηγεί πουθενά αλλά κοστίζει πολύ.
Οταν επιθυμείς να έχεις μπόλικο ρεύμα, ανα πάσα στιγμή, μέσω ενός αξιόπιστου δικτύου δεν μπορείς να το επιτύχεις με ΑΠΕ.-
Αν είσαι σε κάποιο νησί ψαρεύοντας όλη μέρα και θες το βραδάκι να ανάβεις κάποιο λεντάκι για να βλέπεις τι τρώς, τότε είσαι με μερικά πάνελ και μια μπαταριούλα ο πρώτος.
Κάθε 2-3 χρόνια θα την αλλάζεις (την μπαταρία) και θα σου κακοφαίνεται, αλλά δεν βαριέσαι - λεφτά υπάρχουν.
Το πράγμα δυσκολεύει αν χρειασθείς κάτι "βαρύ" όπως καμμιά ηλεκτροκόλληση ή κανένα τροχό ή ή ή. Τότε βάζεις μπρός την ηλεκτρογεννήτρια σου των 10KW με πετρέλαιο καί είσαι ο πρώτος. Αν καθήσεις βέβαια και υπολογίσεις πόσο σου κοστίζει η KWh παθαίνεις πλάκα, και γίνεσαι φανατικός οπαδός της ΔΕΗ. Ετσι εξηγείται γιατί πολύ λίγοι την βγάζουν έτσι.

Αυτό όμως σε μεγάλο στίλ δεν γίνεται. Η μάλλον δυστυχώς γίνεται αλλά το θέμα είναι πιός πληρώνει το μάρμαρο.
Η μεταβλητότητα και η μη προβλεψιμότητα των ΑΠΕ δεν παλεύεται.
Να συμφωνήσω ότι ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να καλυτερέψει το πάν ; εντάξει
Να βρει πρώτα κάποιες λύσεις λειτουργικές σε μικρό στιλ και μετά να προχωρήσει.
Ας βρει πρώτα ένα τρόπο να αποθηκεύει το παραγόμενο ρεύμα αποτελεσματικά και μετά κάνει τα επόμενα βήματα.
Το να γεμίζεις τον τόπο με φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες που μόνο προβλήματα δημιουργούν (εξαιρώντας αυτούς που τα κονομάνε μέσω επιδοτήσεων επιβαρύνοντας το συνόλο και καταστρέφοντας την ανταγωνιστικότητα όποιων παραγωγικών μονάδων που απέμειναν) δεν βοηθάει κανέναν. Αντίθετα.

Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πατρίδα μου και τα βλέπω πολύ σκούρα. Αυτή η ευκολοπιστία σε μαγικές λύσεις που ευνοεί παντός είδους τσαρλατάνους να κάνουν τα παιγνίδια τους, θα μας καταστρέψει (σκέφτομαι πχ. τον Πέτρο Ζωγράφο που θα δώσει ενέργεια σε όλο τον πλανήτη και με πιάνουν τα γέλια μα και τα κλάμματα).