Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

"Καυγάς" στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων


Με κανονικά σκούρα μπλε γράμματα, ελεύθερη μετάφραση/περίληψη αυτών που γράφει το STRATFOR. Με αχνά γκρίζα οι δικές μου γκρίνιες:

Ο Σόϊμπλε δεν βλέπει ρύθμιση/διαγραφή, θέλει προηγουμένως βιώσιμο προϋπολογισμό και επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Δεν έχει άδικο, αλλά αν αυτός ήταν ο κανόνας το 1953, ο Σόϊμπλε σήμερα θα ζούσε από γογγύλια και λάχανα τουρσί με κανένα λουκάνικο το Πάσχα. Αλλά δεν έχει άδικο... Πρέπει να πατάμε στα πόδια μας, όπως αυτό ερμηνεύεται από τον καθένα.

Για την διαρροή με το ΔΝΤ, έεε... δεν έχω άποψη, στο βασίλειο της παραπληροφόρησης και των ψευδοσκοπίων και της κουτοπονηριάς...

Το ΔΝΤ θέλει ρύθμιση, αλλά επιμένει ότι πάει πακέτο με άλλα (με διαρθρωτικές αλλαγές). Και το ΔΝΤ έχει δίκιο. Μία ρύθμιση, για να πετύχει, πρέπει να είναι σφαιρική, δίκαιη, βιώσιμη κλπ. Εμείς παριστάνουμε λέμε ότι φταίει το ΔΝΤ που θέλει αυστηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Ρωτήστε έναν μαγαζάτορα πόσο αυστηρός είναι όταν έχει θέματα και θέλει να κρατήσει ανοιχτό (και δικό του) το μαγαζί του. Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ δεν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα ζητούσε ο κάθε μικρομεσαίος νοικοκύρης μαγαζάτορας... La bonne vie με ξένα λεφτά δεν παίζει.... Αν ο μικρομεσαίος νοικοκύρης έδινε το 17% του ΑΕΠ τζίρου του σε ...συντάξεις, θα έκλεινε σε μια μέρα. Δεν βγαίνει (εκτός εάν εμπορεύεσαι κοκαΐνη, σε πλούσια χώρα, χωρίς μπάτσους).

Οι Γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ γιατί ένας από τους εκπεφρασμένους ρόλους του ΔΝΤ είναι να είναι ο «κακός», λέγοντας αυτό που ξέρει κάθε μπακάλης, αλλά δεν τολμάνε να πούνε οι «πολιτικοί». Αλλά σίγουρα δεν θέλουν το ΔΝΤ όταν επιμένει να επιστρέψουν ...λεφτά -- αυτό το λέμε εμείς, αλλά για άλλο λόγο.

Εμείς είμαστε πρόσκαιρα χρήσιμοι στους Γερμανούς επειδή κάνουμε τον θυρωρό και την αποθήκη στους πρόσφυγες και μετανάστες.  Περιέργως, και οι ΗΠΑ μας λένε ότι μας αγαπούν που παίζουμε αυτό τον ρόλο. Αλλά μας απειλούν οι Ευρωπαίοι με το Σένγκεν... Λες και δεν είναι οι μετανάστες που πρώτοι και καλύτεροι δεν έχουν καμία όρεξη να μείνουν εδώ, ή λες και είναι δύσκολο να ανακαλύψουν την Σικελία.

Τις ερχόμενες εβδομάδες θα πήξουμε πάλι στα σενάρια, φήμες, απειλές κλπ. Ζούμε με παροχές και ξένη ρευστότητα. Φυσικά και μάς κάνουν ότι θέλουν.

 Εκτός εάν... Που αυτό μάλλον δεν το θέλει το ...ΝΑΤΟ


Κάπου ήθελα να βάλω την παραπάνω εικόνα, αλλά δεν είχε κάτι σχετικό το αρχικό άρθρο και την έβαλα στο τέλος.  Από εδώΠροφανώς την ξέρουν οι δικοί μας (όχι οι γερμανοτσολιάδες που τρέχουν να πάρουν ποσοστά από τα κατοχικά δάνεια, οι άλλοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: