Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Εξαρτάται από το ποιό είναι το ζητούμενο...


http://blogs.reuters.com/great-debate/2016/03/06/redividing-the-middle-east-offers-the-best-chance-for-peace/

Η Συρία είναι ένα από τα πιο ...ενεργά γεωπολιτικά ρήγματα.

Η Συρία φτιάχτηκε το 1916, για να είναι ...προβληματική.  Η λύση (κατά τον συγγραφέα του άρθρου) είναι να φτιαχτεί ένα υποκατάστατο του Sykes-Picot που να προσδιορίζει το Σουνιτικό, το Σιιτικό και το Κουρδικό κράτος στην περιοχή.  Η μετεξέλιξη του Sykes-Picot ξεκίνησε με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003. Από εκεί ξεκίνησαν και οι εκδοχές της Αραβικής Άνοιξης. Από τις επιθέσεις των Σιιτών και του νέου Ιρακινού κράτους κατά των Σουνιτών, ξεκίνησε το Ισλαμικό Κράτος.  Για την ώρα, το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι στις διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς αυτό δύσκολα θα υπάρξει κατάληξη.

Διαβάστε το άρθρο, είναι πιο ενδιαφέρον από την περίληψη...

Ο συγγραφέας του άρθρου δεν είναι ακριβώς η πολιτικά ορθή άποψη, αφού μετά πολλά χρόνια στο εκεί Υπουργείο Εξωτερικών, έφυγε, κάπου μεταξύ απόλυσης και παραίτησης (στα χαρτιά, το δεύτερο). Έχει μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα όπου παραθέτει τις φαινομενικά μη πολιτικά ορθές απόψεις του.

Το τι ακριβώς γίνεται στην Συρία, θα το καταλάβουμε όταν θα έχει ...γίνει.  Αυτό που νομίζω ότι γίνεται είναι ότι οι ΗΠΑ μάλλον έχουν διαβάσει για ...προηγούμενες αυτοκρατορίες.

19-07-13  Αν νομίζατε ότι καταλαβαίνετε τι γίνεται στην Συρία...
06-11-13 Ménage à trois, à quatre, à cinq, à six και δεν συμμαζεύεται και τελικά(;) à deux
12-11-13 Ποιός θα κάνει τα περισσότερα ανοίγματα προς τους Κούρδους;
05-05-15 Βόλτα στην Συρία
18-12-15 O "διάδρομος Αζάζ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: