Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Όταν και οι μαϊμούδες θέλουν κούρεμα


http://www.realclearenergy.org/charticles/2016/02/25/when_wind_power_gets_a_haircut__109041.html

Το άρθρο μεταφέρει την πληροφορία από άλλο άρθρο ιστοσελίδας αφιερωμένης στα αιολικά, που παραδέχεται ότι εδώ και 10 χρόνια τα αιολικά παράγουν (εγχέουν) λιγότερη ενέργεια από αυτήν που αρχικά προέβλεπαν. Και το αιολικό άρθρο επισημαίνει ότι αυτό σημαίνει μικρότερες οικονομικές αποδόσεις για τους αιολικούς (που πληρώνονται για την "έγχυση"), αφού λιγότερη "έγχυση" μεταφράζεται σε μικρότερο capacity factor (συντελεστή φόρτου) -- πόσες μεγαβατώρες "εγχέονται" ετησίως σε σχέση με την ονομαστική ισχύ της ανεμογεννήτριας.  Μικρότερες οικονομικές αποδόσεις... Και τσιμουδιά για την πραγματική ενεργειακή συνεισφορά των αιολικών (που είναι η πραγματική μαϊμού).

Αν μία ανεμογεννήτρια έχει ονομαστική ισχύ 2 μεγαβάτ (MW) και γυρίζει μόνο όταν φυσάει ο κατάλληλος αέρας (και η "απόδοση" φαίνεται στην παραπάνω "καμπύλη ισχύος" που δείχνει πόση ισχύ έχει η ανεμογεννήτρια ανάλογα με την ταχύτητα του αέρα) στην πράξη, απολογιστικά και μετρημένα, έχει capacity factor της τάξεως του 20%.  Δηλαδή, αντί να παράγει 2 MW x 24 ώρες x 365 μέρες = 17.520 μεγαβατώρες (MWhr), παράγει και εγχέει 20% x 17.520 = 3.504 MWhr.  Εσείς μπορεί να νομίζετε (και τα αιολικά παπαγαλάκια σας το καλλιεργούν) ότι αυτό αφορά σε "ηλεκτροπαραγωγή". Λάθος!  Αφορά σε πόσα λεφτά θα εισπράξουν από την ταρίφα και το ΕΤΜΕΑΡ.  Με 90 €/MWhr  αιολική ταρίφα, και 20% capacity factor ο αιολικός θα εισπράξει από την ανεμογεννήτρια αυτή €90/MWhr x 3.504 MWhr = €315.360.  Λέει λοιπόν το άρθρο ότι εάν το capacity factor, δεν είναι 20% αλλά 18% (10% κούρεμα λόγω μη βέλτιστης λειτουργίας της ανεμογεννήτριας), τότε, ο αιολικός δεν θα εισπράξει €315.360 ετησίως, αλλά "κουρεμένο" έσοδο €90 x 18% x 17.520 =  €283.824 ετησίως -- €31.536 λιγότερα.  Αυτό ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων:  Πόσα θα εισπράξουν και κλαίνε επειδή εισπράττουν λιγότερα από αυτά που υπολόγιζαν, επειδή, κατά το άρθρο, δεν λειτουργεί βέλτιστα η ανεμογεννήτρια.

Η μεγάλη μαϊμού είναι ότι το capacity factor, έχει σχέση με οικονομική απόδοση (των αιολικών) και δεν έχει σχέση με ενεργειακή απόδοση για την οποία εμείς πληρώνουμε ταρίφες και ΕΤΜΕΑΡ.  Όπως εύγλωττα είχε περιγράψει ο Prof. Moriarty, το capacity factor σαν έννοια, χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τα αιολικά "πάρκα" επειδή 1) η τυχαία, κουτουρού, "έγχυση" είναι παρασιτική και όχι αναγκαστικά "ωφέλιμη",  2)  το αιολικό capacity factor είναι υπερτιμημένο και 3) η ύπαρξη αιολικών αναγκάζει τις συμβατικές μονάδες σε διαλείπουσα, αναποτελεσματική και επομένως ενεργοβόρα λειτουργία.  Ή, για να το πω ακόμα πιο απλά, οι αιολικοί κλαψουρίζουν που πληρώνονται για το 18%  της ονομαστικής τους ισχύος αντί για το 20% ή το 24% (ή όσο λένε ότι παράγουν), αλλά τα αιολικά δεν μετράνε ούτε για 10%2%) της ισχύος του, όταν χρειάζεται το δίκτυο ρεύμα!  Η απάτη δεν είναι ότι "δεν λειτουργούν βέλτιστα τα αιολικά", αλλά ότι πληρώνουμε 18, 20 και 24% και παίρνουμε 2% και 10%.  Δεν είναι ακαδημαϊκό... €331 εκατομμύρια δώσαμε το πρώτο 11μηνo του 2015 σε αιολικούς! (σελ. 3, εδώ).  Και ρωτήστε τον ΛΑΓΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ, ή την ΡΑΕ, ή την ΔΕΗ, ή τον Σκουρλέτη, αν εξοικονομήσαμε €331 εκατομμύρια (μετρημένα)  από κάποιο άλλο καύσιμο στο ίδιο 11μηνο, χάρη στα αιολικά.  Το αιολικό capacity factor αφορά στο πόσα τους πληρώνουμε, όχι στο πόση ενέργεια εξοικονομούμε... Πληρώνουμε πολύ περισσότερο για φωτοβολταϊκά, αλλά τα φωτοβολταϊκά, όσο κι αν είναι ακριβά, όσο κι αν απαιτούν πανάκριβο ή ανύπαρκτο αέριο, τουλάχιστον υποκαθιστούν κάτι, όταν έχει ήλιο.


Η μικρή μαϊμού είναι ότι επειδή ο αέρας είναι ...αέρας, και επειδή φυσάει κουτουρού, τόσο από μέρα σε μέρα, όσο από δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο ("τυρβώδης ροή" το λένε στην φυσική) οι καμπύλες ισχύος που διαφημίζουν οι αιολικοί στις μπροσούρες και στις Μελέτες που έχουν υποβάλει για έγκριση δεν ισχύουν!   Το λένε οι ίδιοι οι αιολικοί μεταξύ τους, τώρα, μετά 20 χρόνια που βάζουν αιολικά!

Η ΕΟn ο έχει πει από το 2005, και εγώ από το 2013, όταν βρήκα σχετικές λεπτομέρειες.  Αλλά αυτή είναι η μικρή μαϊμού. Η μεγάλη, είπαμε, είναι ότι πληρώνονται για να πληρώνονται και όχι επειδή εξοικονομούν κάποιο καύσιμο.  Και η Εοn το είπε ξεκάθαρα:  Όσο πιο πολλά μπαίνουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν.

Αν τους πληρώνουμε για πραγματική, μετρημένη, υποκατάσταση καυσίμων, τότε η μόνη αντίρρηση που θα έχω θα είναι η ...αισθητική. Ως τότε, είναι, απλά, κλέφτες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε αρχαιοπτέρυγα είσαι eye-opener! Keep up the good work!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως άλλοι αναπαράγουν τα γνωστά εντυπωσιακά φούμαρα...

Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική ενέργεια σε παγκόσμια παραγωγή
http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=16657

"...Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ενώ επίσης διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), με έδρα τις Βρυξέλλες..."

Είναι κρίμα να αναπαράγονται τέτοιες βλακείες σε ιστοσελίδα με τον τίτλο "Μηχανικός"...

archaeopteryx είπε...

Κάπου θα γράφτηκε ότι τα τελευταία 5 χρόνια μπήκαν περισσότερα (ονομαστικά) αιολικά μεγαβάτ από ότι πυρηνικά μεγαβάτ (πολύ πιθανό, αφού δεν χτίζονται πυρηνικά) και οι παπαγάλοι το σπινάρισαν... Αντε να εξηγήσεις στον στόκο ότι 1000 πυρηνικά μεγαβάτ παράγουν ρεύμα 24 x 365 x 40 (μείον μέρες για ανεφοδιασμό) ενώ 1000 αιολικά μεγαβάτ παράγουν... Τι παράγουν 1000 αιολικά μεγαβάτ? Πόσο ρεύμα θα παράξουν τα 1800 που έχει η Ελλάδα στις 21 Ιουνίου? Πόσο από αυτό θα πρέπει να απορριφθεί -- αν τύχει να φυσάει?