Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πάρα πολλές ΑΠΕ, αλλά χωρίς μείωση εκπομπών CO2 (δηλαδή χωρίς εξοικονόμηση καυσίμων)


https://sandbag.org.uk/reports/2015-european-power-sector-review_/
http://www.realclearenergy.org/charticles/2016/02/01/renewables_up_emissions_unchanged_108999.html

Από μία ιστοσελίδα που, κατά δήλωσή της, ερευνά και προωθεί "φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελεσματικές κλιματολογικές πολιτικές", την "μείωση των εκπομπών" και την "απεξάρτηση από το κάρβουνο", όπως λέμε "πιο Πράσινος, πεθαίνεις":

"Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλά δεν μειώνει τις εκπομπές CO2" (δηλαδή την κατανάλωση καυσίμων)

Και αφού διαβάσετε τα ψιλά γράμματα και τα γραφήματα, η περίληψη είναι ότι οι ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) δεν μειώνουν εκπομπές.  Η μείωση ζήτησης (γνωστή και ως "ύφεση") μειώνει εκπομπές. Και, λίγο, η υποκατάσταση του κάρβουνου από φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα ήταν ο πρωταθλητής στην ύφεση (άρα μειώσαμε εκπομπές).    Και όπως πάμε, θα τις ...μηδενίσουμε!

Η Γερμανία είχε ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλά και ρεκόρ "εξαγωγών ρεύματος" που είναι ευφημισμός για "απόρριψη τυχαίου ρεύματος, επι πληρωμή ή με το ζόρι, σε γείτονες".

Το "ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ" αντιστοιχεί σε "29%" της ευρωπαϊκής ζήτησης για ρεύμα (και περιλαμβάνει τα υδροηλεκτρικά), αλλά πουθενά δεν φαίνεται τέτοια μείωση σε εκπομπές CO2, δηλαδή μείωση κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων).  Απεναντίας το ρεκόρ αύξησης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (με τα υδροηλεκτρικά μέσα) κατά 2,5% στο 2015, αντιστοιχεί σε 0,5% μείωση εκπομπών.   Και αυτό, όχι από ΑΠΕ, αλλά από αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, αντί για κάρβουνο, πρώτη φορά το 2015, από το 2010.  Η μείωση διαθέσιμων νερών στην Ισπανία και την Πορτογαλία (γεμάτες ΑΠΕ και οι δύο) απλά αύξησε την χρήση κάρβουνου.  Η Πολωνία αύξησε μεν τις ΑΠΕ, αλλά κάλυψε την όποια αύξηση σε ζήτηση ρεύματος με κάρβουνο.


Φυσικά, όλα τα παραπάνω, που προφανώς πληρώθηκαν για να "μελετηθούν", είναι γνωστά από καιρό:

Ιστορική εμπειρία σχετικά με την μείωση (ή μη) εκπομπών CO2 (δηλαδή κατανάλωση ορυκτών καυσίμων)

Τα αιολικά (και οι ΑΠΕ, γενικά) δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (δηλαδή δεν εξοικονομούν καύσιμα). Η ύφεση (η καταστολή της ζήτησης) μειώνει εκπομπές CO2 και καύσιμα

Οι αυξημένες εκπομπές (και κατανάλωση) λόγω των αιολικών, είναι μεγαλύτερες από την όποια εξοικονόμηση προκύπτει από τα αιολικά

Οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων) ακόμα και με αέριο

Γιατί τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (και γιατί δεν εξοικονομούν καύσιμα)

Κι όμως... Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα... Απολογιστικά, και μετρημένα


 
Η καλύτερη παρουσίαση των εκπομπών (ανά χώρα, ή από πηγή εκπομπών κλπ) είναι στο http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/data-viewers/greenhouse-gases-viewer, που το πρωί δεν άνοιγε (και είπα "αα... δες, το έκλεισαν") αλλά τώρα δουλεύει μια χαρά.


Το πρώτο γράφημα δείχνει την σύγκριση σε εκπομπές (σε κατανάλωση καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή [και θέρμανση] μεταξύ Γερμανίας και της πυρηνικής Γαλλίας.

Το δεύτερο γράφημα δείχνει την σύγκριση μεταξύ των 28 της Ευρώπης και της Γερμανίας, Αγγλίας (Η.Β.) και Πολωνίας.  Η εύκολη διαπίστωση είναι ότι όλη η Ευρώπη των 28 μείωσε κατανάλωση μετά το κραχ του 2008, αλλά μερικοί πιο μόνιμα από άλλους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Ένα καλό άρθρο για το τι συμβαίνει στο Μεξικό
http://www.truth-out.org/news/item/34623-the-dark-side-of-clean-energy-in-mexico

Μου θυμίζει τις ανεμογεννήτριες στον Παναχαικό που τις διαχειρίζεται ολες μια ισπανική εταιρία, τους πληρώνουμε απο τα τέλη και ολα τα λεφτά βγαίνουν έξω. Και έχουν 5-6 νεουδια με βασικό μισθό και τρέχουν ολη την Πελοπόννησο οπου έχουν ανεμογεννήτριες.

Ανώνυμος είπε...

http://www.truth-out.org/news/item/34623-the-dark-side-of-clean-energy-in-mexico