Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η συνεχιζόμενη "εμπειρία" του Ελ Ιέρρο και οι μπίζνες της ΕΝΕΡΚΟΝ με τους "συνεταιριστές" της Σίφνου


http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-end-2015-performance-review-and-summary/

http://euanmearns.com/el-hierro-16-hours-of-100-renewables-generation/

http://sifnosislandcoop.gr/cms/δρασεισ/ενημερωτικά-άρθρα/67-η-ενεργειακή-αυτονομία-της-σίφνου

Όσο το κλασσικό παραμύθι των ΑΠΕτζήδων περί "100% ενέργειας" από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) έχει ξεφτίζει, τόσο εμφανίζεται σε στοχοποιημένα μέρη της Ελληνικής επαρχίας, με την πατέντα των κατά τόπους ΚΟΙΝΣΕΠ και την πιπίλα της "απεξάρτησης" από το πετρέλαιο.

Το El Hierro είναι ένα ηφαιστειογενές νησάκι στο Δυτικό άκρο του συμπλέγματος των Καναρίων, με αρχικούς κατοίκους που ήταν μάλλον ...Βερβερίνοι και πρόσφατα επιδοτούμενα πειραματόζωα για να πείσουν άλλους ιθαγενείς (πριν λίγο καιρό στην Ικαρία, και τώρα στην Σίφνο, και στην Κρήτη) ότι με αιολικά made in Germany, αντλίες και συναφή επίσης made in Germany και εγχώρια χωματουργικά (άντε να βγάλουμε κανένα φράγκο), μπορεί ένα νησάκι να απεξαρτηθεί από πετρέλαιο


Το ίδιο παραμύθι (η ίδια Γερμανική εταιρία) σερβιρίστηκε στα Φάλκλαντς και προέκυψε μούφα.  Το ίδιο παραμύθι σερβιρίστηκε στο Ελ Ιέρρο -- πανηγυρικά, καλοστημένο και διαφημισμένο με ειδικά, επί τούτου, λεφτά της "Ευρώπης" και της Ισπανίας, και με ...έτοιμα τα χωματουργικά, αφού το Ελ Ιέρρο είναι γεμάτο από παλιούς κρατήρες, έτοιμες δεξαμενές -- και αποδεικνύεται, επίσης, μούφα. Και κάποιος "συνεταιριστής" στην Σίφνο θέλει να βάλουν οι ντόπιοι το νησί, και οι Έλληνες φορολογούμενοι τα λεφτά για να έχει και η Σίφνος ρεύμα από ...πετρέλαιο.   Φυσικά, η διαφήμιση του έργου και οι δημόσιες σχέσεις του "συνεταιρισμού" θα είναι από το ΕΣΠΑ.


Το Ελ Ιέρρο, το 2015, φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Ναι, αν μπορείς να απορρίπτεις το περισσότερο αιολικό ρεύμα (στην περίπτωση του Ελ Ιέρρο τρομπάρουν νερό), τότε μπορείς να δείχνεις το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής από ...ντήζελ!  Η αντλησιοταμίευση και τα αιολικά, εάν στα πληρώσει άλλος, ναι, μπορούν να ...υπάρξουν. Αλλά δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν, επειδή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει αρκετά μεγάλη αποθήκευση νερού για άπνοια λίγων ημερών. Ναι, έχουμε τέτοιες και εμείς και το Ελ Ιέρρο.  Θα μου πείτε "μα έστω και τον ένα ή τους τρείς μήνες που λειτουργεί το σύστημα, θα είναι κέρδος".  Εξαρτάται πώς ορίζετε το κέρδος.  Το σύστημα του Ελ Ιέρρο θα αντέξει το πολύ 20-25 χρόνια.  Η εξοικονόμηση ντήζελ από την μεταβλητή λειτουργία των ντηζελογεννητριών δεν θα αποσβέσει, ποτέ, το κόστος των ΕΝΕΡΚΟΝ και των αντλιών -- στην περίπτωση του Ελ Ιέρρο, 84 εκατομμύρια ευρώ. (για 5 μεγαβάτ).  Αυτό, βέβαια, δεν ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες του σύστήματος αυτού στο Ελ Ιέρρο, αφού πληρώνονται 7-8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το Ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας!  Ποιο Υπουργείο θα πληρώνει την Σίφνο για να καίει ...ντήζελ?

Αλλά για να μην λέτε ότι "δεν σας το έγραψα", ναι, κατάφερε το Ελ Ιέρρο, σε μια καλοδιαφημισμένη στιγμή να ηλεκτροδοτηθεί για ...16 ολόκληρες ώρες από το σύστημά τους.  Διάλεξαν μια Κυριακή (με προβλέψιμα χαμηλή ζήτηση για ρεύμα) και τον ιδανικό καιρό και τα κατάφεραν!  Είναι σαν να πείτε ότι καταφέρατε με ωραία μέρα του Ιουλίου, αν πάτε με ισιτιοπλοϊκό, 100% από τον Άλιμο στην Σίφνο.  Φυσικά και γίνεται., αλλά 1) δεν μπορείτε να επιστρέψετε (εκτός αν περιμένετε του Νοτιάδες του Οκτωβρίου) και 2) τα πανιά, που θέλουν άλλαγμα κάθε 1-2 χρόνια, κοστίζουν περισσότερο από το πετρέλαιο που εξοικονομήσατε  στην βόλτα σας.  Ο χρόνος έχει πάνω από 16 ώρες -- αν σας νοιάζει η ηλεκτροδότηση.


Πριν από 60-70 ή δεν ξέρω πόσα χρόνια, η ενέργεια στην Σίφνο ήταν 100%  από ...ΑΠΕ. Ξύλα, φρύγανα, κλιματόβεργες, άντε και λίγο πετρέλαιο για τις λάμπες. Μέχρι την δεκαετία του 1980, ο όρμος Βαθύ ήταν ένας γραφικός όρμος, στον οποίο έβρισκε κανείς ρεβίθια σε πήλινες κατσαρόλες με το φως του φεγγαριού (και λίγα χρόνια αργότερα, με μουσική υπόκρουση από δεκάδες γεννήτριες).  Άρα, καταλαβαίνω πόσο εύκολα τσιμπάει ο κόσμος σε υποσχέσεις για τζάμπα ρεύμα 100% από ΑΠΕ.  Μόνο που είναι 100% ψέμα.


Μπορεί να τα καταφέρει η ΕΝΕΡΚΟΝ με τους "συνεταιριστές" να χώσουν αιολικά, μπορεί και ο ντόπιος Μήτσος να κάνει χωματουργικά για δεξαμενές, αλλά όταν ο Μήτσος δεσμευτεί να ηλεκτροδοτεί (και να πληρώνει) το Κέντρο Υγείας που θα στέλνει τα παιδιά του ή τα εγγόνια του με αιολικά και αντλησιοταμίευση, να έρθει να μου το πει.

Στα Φάλκλαντς, την τελευταία φορά που τα είδα, είχαν εξοικονόμηση πετρελαίου κάτω από 10% με τα αιολικά τους (εκεί, χωρίς αντλησιοταμίευση).   Με υπερδιπλασιασμό του αρχικού κόστους, το Ελ Ιέρρο μπορεί να πιάσει ...15% (εδώ είμαστε και βλέπουμε). Εάν ο πλούσιος θείος στείλει λεφτά για την Σίφνο, και εάν οι Σιφνιοί αποφασίσουν ότι το νησί τους είναι για πέταμα, ας ρίξουν μια ματιά στην Ικαρία, να δουν οικολογία και αειφορία.

Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και πετάξτε λεμονόκουπες στους απατεώνες.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://sifnosislandcoop.gr/cms/index.php

ή αλλιώς, ψάχνομε για συνεταιριστές που θα χάσουν το κεφάλαιο τους, αφού οι στρόφιγγες δανείων/επιδοτήσεων έχουν κλείσει. Η πράσινη προπαγάνδα στα ΜΜΕ, παίζει μια χαρά το ρόλο της φάκας ....

archaeopteryx είπε...

να προσέχετε. γιατί κάτι τέτοιοι έχουν συνηθως κάποιον δικό τους στην Περιφέρεια ή στον Δήμο, τίποτα ΔΑΦΝΟλαμόγια, ή τίποτα εργολάβους που νομίζουν θα γίνουν πλούσιοι κλπ. Ή σκέτα, τον ...Δήμο.

Ανώνυμος είπε...

Από τις ΜΚΟ στις ΚοινΣεπ. Σαν πυραμίδα μου φαίνεται.

maquis είπε...

Σχετικό... http://argolika.gr/?p=4638

Ανώνυμος είπε...

http://argolika.gr/?p=4638

Ανώνυμος είπε...

Δεν σ αρέσει το ελ Ιέρο; Πήγαινε εσύ στα φουγάρα της Πτολεμαίδας

archaeopteryx είπε...

μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το ελ Ιέρο. Αλλά, μετά ένα σκασμό λεφτά, και ειδικό αυτό και σπέσιαλ εκείνο και βασικά ερημονήσι, ηλεκτροδοτείται (όπως και θα περίμενα) από ντήζελ. Αρα λες αρλούμπες, 10.16