Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ἔστι δορυφόρου ὀφθαλμός ὃς τά πανθ' ὁρᾶ (στην Νότια Θάλασσα της Κίνας)


Η Νότια Θάλασσα την Κίνας (South China Sea) είναι πραγματικό hot spot, εδώ και καιρό. Και δεν ξέρω εάν είναι για τον βυθό της, ή γιατί από εκεί περνάνε πολλά δις σε εμπορική και μη ναυτιλία, ή γιατί γύρω γύρω είναι η παλιά παρ' ολίγον Ιαπωνική αυτοκρατορία... Και έχει ένα σωρό νησάκια, μερικά από τα οποία τα ...μεγαλώνουν οι Κινέζοι και βγάζουν φωτογραφίες του φοίνικες. Μερικά από τα ίδια νησάκια τα διεκδικούν οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ και άλλοι γείτονες και το διαδίκτυο έχει γεμίσει από ειδήσεις για κινέζικα μαχητικά αεροπλάνα, κινέζικους αντιαεροπορικούς πυραύλους, και κινέζικους πυραύλους που καταστρέφουν αεροπλανοφόρα, εικόνες που θυμίζουν παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία (μόνο που έχει ...κινέζικα),  σχετικά ...αμυντικά συστήματα... Χαμός!


Θα πω δύο αποφθέγματα:  Το πρώτο, το έμαθα από ένα δάσκαλο Ιστορίας στο Γυμνάσιο:  "Οι πόλεμοι γίνονται όταν ένας από τους δύο αντιπάλους πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει".  Το άλλο το έμαθα από το STRATFOR:  "Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο πολεμικό στόλο παγκόσμιας εμβέλειας".  Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα αποφθέγματα.   Η παραπάνω φωτό είναι, από το Google Earth.  Υπάρχουν και άλλες φωτό που δεν είναι ακόμα στο Panoramio:





Φταίει ο Νίξον που πήγε στην Κίνα, αλλά και η Ρώμη (και η ...Ανατολική Ρώμη) βρήκε τον μπελά της από παλαιότερους συμμάχους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: