Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Δημοσιογραφία στον αυτόματο, σε καιρό παρακμής


Προς την Σύνταξη της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Στις 27/11/2015, στην δικτυακή πύλη “ΤΟ ΒΗΜΑ science” εμφανίζεται δημοσίευμα με τίτλο: “Τα e-mail καταστρέφουν το περιβάλλον!”

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=757521

Πραγματικά, θα μπορούσα να ήμουν αδιάφορος στον συνήθη καθημερινό βομβαρδισμό πλείστων και φαιδρών “επιστημονικών” ειδήσεων στον καθημερινό τύπο για την περιβόητη «Κλιματική αλλαγή», αλλά η συγκεκριμένη δημοσίευση έχω την αίσθηση ότι ξεπερνά κάθε όριο φαιδρότητας. Επιχειρώντας λοιπόν ένα σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο, μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι ή κατάθεση μιας κριτικής άποψης δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από ένα έντυπο που φιλοδοξεί να ενημερώσει, το αναγνωστικό του κοινό με αντικειμενικό τρόπο σε θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Επειδή λοιπόν διαθέτετε βήμα στο “ΒΗΜΑ”, θα πρέπει να είστε σε θέση να αποδέχεσθε και οποιαδήποτε κριτική. Αν δεν το επιθυμείτε, τότε ακολουθήσετε την τακτική των συναδέλφων σας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που πληροφορούν τον αναγνώστη ότι «Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα», αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε ανεπιθύμητο αντίλογο.

Άλλωστε η επισήμανση σας είναι σαφής : “Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή” Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια…”.

Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι το σχόλιο με τίτλο: “Ευφυής Δημοσιογραφία” θα μπορούσε να αποτιμηθεί εκ μέρους σας, το πολύ ως “ειρωνικό”, είχα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπερκεράσει την λογοκρισία σας, με το σκεπτικό ότι η “ειρωνεία” αποδίδει πολύ βαθύτερη κατανόηση απ ότι μια απλή επισήμανση.

Ειλικρινά, μόνο μια εξευγενισμένη προσβολή, θα μπορούσε να αποδώσει τον υπέρμετρο βαθμό της ανοησίας τέτοιου είδους κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων που στοχεύουν στην δημιουργία εντυπώσεων, προς το αφελές και ανυποψίαστο αναγνωστικό κοινό.

Θα πρέπει να αναλογισθείτε, ότι ο διάσημος μετεωρολόγος Philippe Verdier, (France Télévisions) που κάθε βράδυ απευθύνονταν σε 5 εκατομμύρια Γάλλους πολίτες, οδηγήθηκε πρόσφατα (12/10/15) σε μόνιμη αργία από το κανάλι France2 γιατί τόλμησε να κυκλοφορήσει το πρόσφατο βιβλίο του “Climat Investigation”, παραμονές της διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, προκαλώντας αναστάτωση. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “…μερικοί κλιματολόγοι και πολιτικοί ηγέτες κρατούν τον κόσμο σε ομηρία με παραπλανητικά στοιχεία. …Είμαστε όμηροι σε ένα πλανητικό σκάνδαλο για την κλιματική αλλαγή - μια πολεμική μηχανή, στόχος της οποίας είναι να μας κρατήσει στο φόβο."

Τι λιγότερο πράττετε και εσείς; από το να αναβιώνετε τον Μεσαίωνα, τροφοδοτώντας με παραπληροφόρηση το κοινό με τη περιβόητη δόση της “σταγόνας”.

Με εκτίμηση
Σ. Αλεξανδρής
Επ. Καθηγητής Γ.Π.Α

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Παραθέτω το μη δημοσιευμένο σχόλιο: "ΕΥΦΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Όταν ένας δημοσιογράφος ενός αποκαλούμενου σοβαρού εντύπου, αποφασίζει να δημοσιεύσει κάποια είδηση , θα πρέπει
1) να το κάνει επώνυμα,
2) να έχει στοιχειώδη γνώση του θέματος και
3) Να παραθέτει μια στοιχειώδη σοβαρή πηγή βιβλιογραφίας.

Φαντάζομαι ότι το δημοσίευμα αυτό θα γινόταν αποδεκτό από αναγνωστικό κοινό το οποίο θα διέθετε διανοητική λειτουργία ... αμοιβάδας!

Η δημοσίευση ανάλογων «επιστημονικών» άρθρων θα απένειμε στην χώρα μας το Νόμπελ "Εθνικής Ευφυΐας" αν θα υπήρχε τέτοιος τίτλος διάκρισης. -----------------------------------------------------------------------------------------------

Υ.Γ: Θεωρείστε αυτό το email δημοσίως ανοιχτό, καθώς περιέχει μεγάλο αριθμό κρυφών κοινοποιήσεων (περίπου 1400 gr ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα) .

Προσωπικά εκτιμώ ότι έχει πέσει σύρμα.  Να το πω αλλιώς:  Η Κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει για κάτι στο οποίο η ίδια αντιφάσκει. Ο Κέρρυ ο ίδιος είχε πει ότι "δεν θα μπουν σε δεσμευτική συμφωνία". Η Γερουσία των ΗΠΑ έκανε ρεζίλι τον Πρόεδρό της με επιστολή που έστειλε στο Παρίσι ότι ο Ομπάμα δεν έχει εξουσιοδότηση από το Σύνταγμα να συνάψει τέτοιες συμφωνίες. Προφανώς ο Ομπάμα ο ίδιος είναι σε ...αποστολή, αφού αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άτομο που να μην είναι κωθώνι και να πιστεύει στις αρλούμπες. Μα ή ίδια η έκταση που σερβίρεται το ποίημα δείχνει ...περίεργα.  Μέχρι και του Stratfor κάπου του ξέφυγε κάτι για κλίμα, αλλά κράτησε ...κλάσμα του δευτερολέπτου.  Ο εμφανής στόχος είναι η Ινδία, αλλά μάλλον η Κίνα είναι το πρόβλημα. Εάν πιεστεί η Κίνα να μην εκπέμπει CO2 θα είναι σαν να γυρίζει στην προ ...1973 εποχή.   Χλωμό το βλέπω.  Εάν πειστεί ο Δυτικός κόσμος να παριστάνει ότι δεν εκπέμπει CO2, το πετρέλαιο θα μείνει χαμηλά και το σκάκι σε Μέση Ανατολή και ανατολικά της Ανατολικής Ευρώπης θα παίζει μόνο του.  Μόνο έτσι εξηγώ την παλαβομάρα...  Όσο για το Βήμα Science φυσικά και δεν υπάρχει. Το Βήμα μάλλον ...κλείνει σιγά σιγά και σίγουρα δεν έχει Science. Κάποιος Γκαίμπελς κεντρικά μοιράζει κείμενα και θέματα και το σύστημα τα αναπαράγει με ελάχιστο κόστος.

Ίσως δεν χρειάζονται πια τα ιδεολογικά ερείσματα του ...διαφωτισμού, και της ελευθερίας επιλογής, και είμαστε αισίως σε αρχές σκοταδιστικού Μεσαίωνα (κομπλέ με γελωτοποιούς, ηλίθιους, πιόνια, ευνούχους, και παρακμή).  Ίσως -- το πιθανότερο -- είναι απλά η ...ύφεση μετά τον Ψυχρό

Φυσικά και τα emails απαιτούν ενέργεια, δηλαδή CO2.  Και τα πυρηνικά συνεπάγονται CO2 (αφού επιτρέπουν ανθρώπινη ύπαρξη).   Και το σεξ απαιτεί CO2 (και πολύ μάλιστα αν βάλεις μέσα το ψηστήρι).  Κάποιο αόρατο χέρι περνάει μήνυμα και η έκφραση "κλιματική αλλαγή" έχει γίνει πιπίλα. Δυστυχώς για την επιστήμη, σκοταδιστική πιπίλα.

Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, για πολλούς λόγους, και οι ανθρωπογενείς είναι τόσο μα τόσο ασήμαντοι, που σε άλλους καιρούς θα έλεγα ότι είναι ύβρις να λέμε ότι εμείς κάνουμε κάτι για το Κλίμα...   Το Βήμα είναι ...περαστικό. Ο Λαμπράκης έχει πεθάνει, ο Ψυχάρης έχει ανταγωνισμό και δεν υπάρχουν λεφτά ή κράτος να μοιράζει πίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: