Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μαθήματα από την Ισπανία που κάποια στιγμή θα κατάλαβουν και οι δικοί μας


http://www.wsj.com/articles/spains-abengoa-files-for-creditor-protection-1448457865
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f5121cc8-9366-11e5-94e6-c5413829caa5.html#axzz3sfG7SFLJ
Stranded Assets: Renewables Group Faces Largest Bankruptcy In Spanish History

Η Ισπανική εταιρεία που φτιάχνει και πουλάει ηλιοθερμικά (αυτά, που μαζεύουν ήλιο, λιώνουν κάτι σαν αλάτι, και παράγουν ατμό και ρεύμα, που πάνε να βάλουν στην Κρήτη) χρεωκόπησε.  Αυτό από μόνο του δεν με ξενίζει, αντίστοιχα είχαν κλείσει τέτοιες εταιρείες που φύτρωσαν και μεταξύ 1973 και 1979.  Η είδηση είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η χρεωκοπία αυτής της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες που δάνειζαν και τώρα θα βρεθούν με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Όταν "επενδύεις" (ή δανείζεις) κάτι που βασίζεται αποκλειστικά, και εξαρτάται από επιδοτήσεις, ειδικά όταν αυτό το "κάτι" είναι μη ανταποδοτικό, μη παραγωγικό, τότε, νομοτελειακά, χάνεις λεφτά, αφού επένδυσες σε, ή δάνεισες φούσκα.

Ξέρω ότι γίνομαι κουραστικός, αλλά ΟΛΑ τα στοιχεία, ΟΛΕΣ οι δηλώσεις, ΟΛΕΣ οι αναλύσεις, δείχνουν ότι οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο με, και μόνο για, τις επιδοτήσεις. Και ότι και αυτά ακόμα τα μικρά ποσοστά που δείχνουν να παράγουν (2% στο διπλανό γράφημα) είναι "ονομαστικά". Δηλαδή αφορούν "έγχυση", που πληρώνεται, χωρίς να αντιστοιχεί σε κάποια πραγματική εξοικονόμηση ή υποκατάσταση άλλου πραγματικού καυσίμου -- μα φάνηκε και στα στοιχεία της ίδιας της ΕΙΑ που αφορούν τις ΗΠΑ για τις οποίες αναφέρεται το 2%.  Φαίνεται και στα Γερμανικά αποτελέσματα, είτε τα καταλαβαίνετε "εκλαϊκευμένα", είτε "τεχνοκρατικά" και τουλάχιστον από το 2012.  Κάτι που δεν παράγει χρήσιμο ρεύμα, αλλά ακριβαίνει το ρεύμα (ασχέτως ταρίφας, αφού είναι επιπλέον κόστος, φόρος, καπέλο, στο ρεύμα). Κάτι που απαιτεί αέριο από αγωγούς που περνάνε από περίπου μόνιμα εμπόλεμες ζώνες και που ακόμα κι αν έρθει αυτό το αέριο, δεν έχουμε τρόπο να το χρησιμοποιούμε σαν εφεδρεία!


Αυτή η "τράπεζα" έχει σωθεί από τους φορολογούμενους 2 ή 3 ή δεν ξέρω πόσες φορές από πριν καν ιδρυθεί.   Άντε, να την βοηθήσουμε, να πάρει μερίδιο αγοράς από την ...Εθνική.   Έχει εμπλακεί σε περίπου κάθε φούσκα, από το 1999 μέχρι σήμερα. Και διαφημίζει ότι "επενδύει" στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Αυτό που κάνει είναι να επενδύει (και να δανείζει) σε αρπαχτές πελατών (ή/και μετόχων).  Νομιμότατες οι αρπαχτές (Νόμος Μπιρμπίλη), αλλά αρπαχτές:  Βασίζονται, αποκλειστικά, σε "μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις" που τις πληρώνει ο όλο και φτωχότερος φορολογούμενος καταναλωτής.  Μα είναι θέμα χρόνου να το παραδεχτεί κάποιος, όσο κι αν ελέγχεται από το αόρατο χέρι, ότι δεν πάει άλλο το πράγμα!  Τι θα γίνουν όλες αυτές οι "επενδύσεις" σε πράσινη επιχειρηματικότητα?  Θα σκάσουν.  Αλλά λεφτά υπάρχουν, θα τις καλύψουμε (εμείς, οι ντόπιοι) για πολλοστή φορά. Το διαφημίζει κιόλας... Το θράσος...

Το 2010 που ξεκίνησα να γράφω, ανέφερα κάτι που έχω πει σε ...πελάτες μου από το 2008-09, ότι θα χάσουν λεφτά από τα φωτοβολταϊκά τους.  Από περίπου το 2010 γράφω ότι οι "επενδύσεις" Ελληνικών τραπεζών σε ΑΠΕ είναι επισφάλειες.  I have been telling you so... Κάποια στιγμή θα πω "I told you so", και θα έχω γίνει ...κακός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: