Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το ακριβότερο μη-ρεύμα στον ...κόσμο


http://www.windontario.ca/

Είναι κοινή αρλούμπα, φτιαγμένη για να κοροϊδεύει ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν, ότι τα αιολικά είναι φθηνά, επειδή η ταρίφα τους δεν είναι πιά τόσο ακριβή σε σχέση με πχ το αέριο ή το ...JetA (καύσιμο που πάει σε μονάδες αερίου ανοιχτού κύκλου και σε ...αεριωθούμενα).

Πρόκειται για αρλούμπα επειδή τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς όμως να ηλεκτροδοτούν (δηλαδή χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα!)

Και δεν χρειάζεται να είστε ...οικονομολόγοι, τα απολογιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το "φθηνό" αιολικό ρεύμα είναι εξαπάτηση από αιολικά λαμόγια...  Το "φθηνό" αιολικό ρεύμα γίνεται το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο, απλά επειδή πληρώνεται, χωρίς να είναι ρεύμα!


Το κόστος του ρεύματος, είναι το ...κόστος του ρεύματος,  ότι λένε οι λέξεις, ή, για τον καταναλωτή, τι πληρώνει για κάθε κιλοβατώρα, όταν την θέλει. Ας πούμε ότι το κόστος σήμερα είναι περί τα €50/μεγαβατώρα. Πολύ χοντρικά, αυτό το πενηντάρικο είναι το άθροισμα του μεταβλητού κόστους (καύσιμα, εργατικά), και του κόστους κεφαλαίου (που περιλαμβάνει και το κέρδος του ηλεκτροπαραγωγού είτε είναι η ΔΕΗ είτε είναι η EDF (και τα ντόπια συνεταιράκια της, Ελπέντισον και σία κλπ).  Ξεχάστε προς στιγμήν ότι άλλα κέρδη απαιτεί η ΔΕΗ και άλλα οι Γάλλοι μέτοχοι της EDF. Σημασία έχει ότι πληρώνουμε για ρεύμα που παίρνουμε, όταν το θέλουμε.

Η ταρίφα δεν είναι κόστος για ρεύμα, όταν το θέλει ο καταναλωτής. Είναι αμοιβή στον αιολικό "επιχειρηματία", όταν φυσάει και εφ' όσον "εγχέει" ρεύμα στο δίκτυο.  Την πληρώνεται, είτε χρειάζεται το ρεύμα στο δίκτυο, είτε δεν χρειάζεται.  Είτε μπορεί να υποκαταστήσει κάτι άλλο, είτε όχι.  Η ταρίφα είναι "τι χρειάζεται ο αιολικός" για να αποσβέσει την ανεμογεννήτρια, και τα πάσης φύσεως έξοδα και δωράκια, και να για να του περισσέψει το κέρδος του.  Η ταρίφα δεν έχει σχέση με ηλεκτροπαραγωγή. Έχει σχέση με το "πόσα λείπουν από τον ΑΠΕτζή και τους προμηθευτές του". Ο ΑΠΕτζής πληρώνεται την ταρίφα, και ο ΑΔΜΗΕ ψάχνει να βρει τι θα περικόψει από άλλες μονάδες, ή, πολύ πιο απλό και τυπικό της Γερμανίας και της Δανίας, σε ποιόν γείτονα θα δώσει κάτι για να απορρίψει το αιολικό ρεύμα. Το κόστος των περικοπών δεν ενδιαφέρει τον αιολικό (αλλά να μάθετε γιατί επιδοτούμε το ακριβό αέριο με "Α.Δ.Ι"... Ή τι κοστίζει η απόρριψη...).

Δεν έχει σημασία εάν η αιολική ταρίφα είναι 10 ή 100... Εάν είναι 10, το κόστος θα πάει από 50 σε 60. Εάν είναι 100, θα πάει από 50, σε 150.  Και αγνοώ το κόστος των διασυνδέσεων και της μεταβλητότητας...


Αν προσέξετε τα εξαιρετικά στοιχεία της Γερμανίας, θα δείτε ότι όταν φυσάει έχουν και πολλές απορρίψεις.  Θα δείτε ότι οι Πολωνοί, οι Αυστριακοί, και οι Τσέχοι ενοχλούνται και μπλοκάρουν το αιολικό ρεύμα, και οι Ελβετοί και μάλλον και οι Γάλλοι, πληρώνονται για χρήση των υδροηλεκτρικών τους για το στοχαστικό ρεύμα των ΑΠΕ. Θα δείτε επίσης ότι υπάρχει "καθαρό" ισοζύγιο "εισαγωγών-εξαγωγών" που σημαίνει ότι απορρίπτουν τυχαίο περισσευούμενο ρεύμα και εισάγουν ρεύμα όταν και όπως το θέλουν. Η Γερμανία και η Δανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ χάρη στα αιολικά και τις άλλες ΑΠΕ τους... Και μην με βάλετε να σας ξαναδείξω ότι όλες τους οι ΑΠΕ δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2, δηλαδή ούτε ένα γραμμάριο συμβατικών καυσίμων.

Και εάν ψάχνετε για απόδειξη ότι τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, εάν δηλαδή δεν σας φτάνουν οι ευγενικές διαπιστώσεις του ίδιου του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ, αν δεν σας φτάνει η διαπίστωση των Γερμανών (τίγκα στα αιολικά) ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά ασήμαντα, η εμπειρία της Αγγλίας, της χώρας με τους πιο ευνοϊκούς αέρηδες για αιολικά (φυσάει σχεδόν συνέχεια λόγω Jet Stream), ΦΩΝΑΖΕΙ:  Μην πετάτε λεφτά σε κάτι που ...δεν υπάρχει!

 
0,7% μέσος συντελεστής φόρτισης αιολικών στη Βρετανία. Ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ τα αιολικά

2% της ονομαστικής ισχύος (εκεί που έχει συνέχεια αέρα)

ακόμα και με τις Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις άχρηστα τα αιολικά (όπως εξ άλλου και στην Αυστραλία)

Παρακαλούμε μην ανάβετε τους διακόπτες σας... Δεν φυσάει...

Δεν έχω βαρεθεί να τα λέω και να τα ξαναλέω, και θα συνεχίσω να τα λέω, μέχρι να καθίσει ένας αλήτης στο σκαμνί για την κοροϊδία και την αφαίμαξη στην οποία μας υποβάλλουν, σε καιρό χρεωκοπίας, για να βγάλουν ποσοστά οι συνήθεις μαυραγορίτες και μίζες τα υπαλληλάκια τους.

Θέλετε αιολικά?  Θα πληρώνετε τα άντερά σας και δεν θα έχετε ρεύμα όταν το θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: