Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Επί τέλους... Ένα φωτοβολταϊκό "πάρκο" που με ενδιαφέρει, στην Νότια Θάλασσα της Κίνας


6/10/2015  Reuters U.S. warns against 'egregious' restrictions in contested South China Seas

 

Πριν από το 2001 όλο το ρεύμα στο μικρό νησάκι Taiping ή Itu Aba, στην Νότια Θάλασσα της Κίνας,  ήταν από μία γεννήτρια πετρελαίου 200 kW και το ντήζελ ερχόταν από την Ταϊβάν κάπου ...1.000 ναυτικά μίλια από το νησάκι. Μετά έβαλαν 40 kW φωτοβολταϊκά με μπαταρίες 612 kW.  Αυτό, τους εξοικονομεί 49.000 λίτρα πετρέλαιο ετησίως (που δεν χρειάζεται να μεταφερθεί από την Ταϊβάν). 


2/10/2015 STATFOR Ending Taiwan's Broad South China Sea Claims


26/5/2014  Κάποια εφημερίδα στο ...Σύντνεϋ Itu Aba could one day be in China's hands should it ever take over Taiwan, which it regards as a renegade province .  Το αίμα νερό δεν γίνεται, πώς να το κάνουμε... Και το νησάκι έχει ...παρελθόν:  https://en.wikipedia.org/wiki/Taiping_Island (νησάκι γνωστό και σαν Itu Aba.  Και λίγο πιο κάτω, 90 μίλια από το Itu Aba έχει κάτι κοραλλιογενείς ξέρες:


Όσο εμείς ασχολούμαστε με τον Γιούνκερ, η Κίνα δεν περιορίζεται σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή, αλλά κατασκευάζει ολόκληρα ...νησάκια (και βαρκούλες).

Η Νότια Θάλασσα της Κίνας διεκδικείται από πολλούς (εκτός από την Κίνα, που μάλλον τα έχει βρει, στο θέμα, με την Ταϊβάν). Και τα νησάκια, φυσικά ή τεχνητά, επεκτείνουν τα όρια της διεκδίκησης (ή της υποστήριξης της διεκδίκησης).


http://www.eia.gov/todayinenergy/images/2013.04.03/maplarge.png  Και φαίνεται ότι εκτός από το πετρέλαιο, όλη η ναυσιπλοΐα είναι μήλον έριδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: