Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το βολικό και ρυπογόνο ντήζελ



http://www.reuters.com/article/2015/10/17/us-volkswagen-emissions-software-idUSKCN0SB0PU20151017

http://www.nytimes.com/2015/09/30/business/international/volkswagen-diesel-europe.html?_r=1

http://www.vox.com/2015/10/15/9541789/volkswagen-europe-diesel-pollution

Ο θόρυβος για την μαϊμουδιά των πειραγμένων κινητήρων ντήζελ συνεχίζεται. Τώρα βγαίνει στην φόρα ότι το πονηρό λογισμικό ήταν σε πολλές εκδοχές, για πολλές σειρές αυτοκινήτων...

Όλοι ξέρουν ότι τα αυτοκίνητα ντήζελ είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου.  Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η σχέση ντήζελ και βενζίνης στην διύλιση πετρελαίου:  Το ντήζελ είναι πιο εύκολο προϊόν διύλισης από την βενζίνης και πρόσφατα κυκλοφορεί και ντήζελ χαμηλού θείου (και βρωμάνε λιγότερο οι εξατμίσεις).  Καλές ροπές, σχετικά χαμηλή συντήρηση -- κάτι ξέρουν οι ταξιτζήδες και οι φορτηγατζήδες.

Η μόδα ωστόσο φαίνεται να ξεκίνησε στην Ευρώπη όταν η Γαλλία (και άλλες χώρες) έβαλαν πυρηνικά μετά την περίοδο 1973-1979, κόπηκε η χρήση ντήζελ για ηλεκτροπαραγωγή και υπήρχε πλεονάζον δυναμικό παραγωγής ντήζελ στα διυλιστήρια.  Το ντήζελ είναι και ...πετρέλαιο θέρμανσης, και με την σχετικά πρόσφατη εισαγωγή φυσικού αερίου στην θέρμανση, πάλι περίσσευε ντήζελ στα διυλιστήρια. Και είναι πιο εύκολο, οικονομικό κλπ.  Υποτιμούμε τον ρόλο των διυλιστηρίων. Βελτιώθηκαν και οι κινητήρες, να και η πιπίλα του Κυότο, και έτσι γεμίσαμε Ευρωπαϊκά ντηζελοκίνητα αυτοκίνητα.

Οι κινητήρες ντήζελ μειώνουν τις εκπομπές CO2 (δηλαδή την κατανάλωση καυσίμου) επειδή είναι πιο αποτελεσματικοί λόγω και της υψηλότερης θερμοκρασίας τους. Αλλά, υψηλότερη θερμοκρασία (και επομένως υψηλότερη αποτελεσματικότητα) συνεπάγεται υψηλότερα ΝΟx.  Το ντήζελ χωρίς θείο συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές SO2.   Τα NOx και το SO2 είναι ρύποι. Το CO2 δεν είναι ρύπος. Το πολύ πολύ να πρασινίζει περισσότερο τα φυτά.  Η ψύχωση με το CO2 είναι για την καταστολή ζήτησης πετρελαίου, και την στοχευμένη ανάπτυξη και υπανάπτυξη.

Όσο για το ποιοί αγοράζουν αυτοκίνητα ντήζελ? Μα οι φτωχότεροι (και οι Γάλλοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: