Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οι "επενδύσεις" σε ΑΠΕ σε Ευρώπη τείνουν προς το ...μηδέν


http://euanmearns.com/european-renewables-investment-heads-towards-zero/
http://about.bnef.com/presentations/clean-energy-investment-q3-2015-fact-pack/

Τα στοιχεία είναι μάλλον για Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά βασικά είναι Ευρώπη.  Αν θυμάστε, το καλοκαίρι του 2011 κατάλαβε η "Ευρώπη" ότι είναι σε κρίση, και λογικό ήταν να σταματήσουν οι αρπαχτές.

Τώρα, τα περί "40% μείωσης εκπομπών" μάλλον θα πάνε περίπατο, σίγουρα για την Γερμανία, που, παρά τις πράσινες εξαγγελίες καίει κάρβουνο, να' ναι καλά, και ...μαγειρεύει τις εκπομπές της γενικώς. Και το παραμύθι ότι οι ΑΠΕ κάνουν κάτι για την μείωση εκπομπών έχει ξεφτίσει ούτως ή άλλως.  Συγγνώμη εάν επαναλαμβάνομαι, αλλά τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και αναμφισβήτητα:  Οι ΑΠΕ (ναι, τα αιολικά και τα φ/β) δεν μειώνουν ρύπους, ούτε μειώνουν εκπομπές CO2, δηλαδή δεν μειώνουν την πραγματική χρήση καυσίμων.

Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα, προς όφελος των απανταχού ΑΠΕτζήδων, είτε είναι οι Γερμανοί εξαγωγείς, ή οι ντόπιοι περίεργοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους -- σε βάρος του καταναλωτή και της βιομηχανίας.

Η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν περικόψει τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ. Και ένα άλλο πράγμα που δεν βαριέμαι να επαναλαμβάνω είναι ότι οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο με, και μόνο για τις επιδοτήσεις. Ρωτήστε τους 3-4 κρατικοδίαιτους που παριστάνουν τους επιχειρηματίες, αυτοί ξέρουν -- και αυτοί (ακούω) σπρώχνουν την Τρόϊκα να είμαστε Πράσινοι.  Απορώ με το θράσος... Τα μισά από τα μέτρα που συζητάνε εάν περάσουν. ο πολύς κόσμος δεν θα έχει να φάει... Πόσο μάλλον να πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και ΑΔΙ υπέρ ολιγαρχών ΑΠΕτζήδων και αεριτζήδων.

Οι "επενδύσεις" κατά κατηγορία ΑΠΕ έχουν ώς εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: