Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Τα αιολικά δεν είναι άχρηστα, μόνο όσο είναι ασήμαντα

http://joannenova.com.au/2015/05/wind-turbines-useless-for-carbon-reduction-from-50-120-ton-greens-should-protest-them/

Τα αιολικά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην μείωση εκπομπών CO2 από ότι θεωρείται. Αυτό σημαίνει ότι και το κόστος της όποιας μείωσης CO2 είναι πολύ υψηλότερο.

Εδώ, "αποτελεσματικότητα" είναι το ποσοστό μείωσης CO2 σε σχέση με το ποσοστό ηλεκτροδότησης από τα αιολικά.  Τα αιολικά παρείχαν το 2,9% της ηλεκτροδότησης της Αυστραλίας το 2012-2013. Τότε, πιθανότατα, η "αποτελεσματικότητά" τους ήταν 80%.  Δηλαδή, κάθε μονάδα αιολικής ηλεκτροδότησης μείωνε κατά 80% τις εκπομπές CO2 (ή εξοικονομούσε το 80% των καυσίμων που αντιστοιχούσαν στην μονάδα αιολικής ηλεκτροδότησης).

Αν το ποσοστό αιολικής ηλεκτροδότησης πάει από 2,9% σε 15%, αυτή η αποτελεσματικότητα θα πέσει στο 50%, δηλαδή με περισσότερα αιολικά, θα είναι μικρότερη η μείωση ρύπων ή η κατανάλωση καυσίμων.

Αντίστοιχα και με το κόστος της όποιας μείωσης ρύπων. Το κόστος της πρώτης κατά 80% μείωσης εκπομπών είναι 6 με 14 φορές το κόστος των δικαιωμάτων άνθρακα που αντιστοιχούν στην αιολική ηλεκτροπαραγωγή. (και 200 φορές το διεθνές κόστος δικαιωμάτων.

Τα παραπάνω είναι για την Αυστραλία. "As at September 2010 wind power generation was 4,985 GWh for the previous year, representing 2% of total electricity generation and 23% of renewable electricity generation" λέει η Wikipedia.


Ανύπαρκτα τα αιολικά μέχρι το 2008...

Και μετά το 2008... http://www.esaa.com.au/policy/data_and_statistics-_energy_in_Australia.  Η μείωση στην ζήτηση, μεγαλύτερη από την εισφορά των ΑΠΕ...:


Αυτή η γραμμούλα του 2 ή 3% έχει ξεσηκώσει τους Αυστραλούς (μα γιατί κανείς δεν θέλει αιολικά?) και όλο και κάτι θα έχει κάνει για τις επόμενες γραμμούλες:


Λες και ο μόνος λόγος που μπαίνουν τα αιολικά είναι για να ενοχλούν τον κόσμο και να ακριβαίνουν το ρεύμα... Σίγουρα όχι για να ηλεκτροδοτούν... Δείτε τις καταπληκτικές επιδόσεις στην ηλεκτροδότηση...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο φίλε αρχαίε δεν έχεις αναφέρει, ως παραπομή της εισήγησης. "Lessons in wasting money: Use more wind and solar and… emit just as much CO2". Στο δικό σου στυλ ο τίτλος :)

http://joannenova.com.au/2011/07/lessons-in-wasting-money-use-more-wind-and-solar-and-emit-just-as-much-co2/

Εντατικό crash course του πως να σπαταλάς χρήματα στο ενεργειακό σύστημα...ουρά θα κάνουν οι Μπιρμπιλολάγνοι και οικωλόγοι...

Και φυσικά, τα παραπάνω έχουν σημασία μόνον αν είσαι κάποιος που αποδέχεται την θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής λόγω της εξόρυξης και χρήσης ορυκτών καυσίμων...

archaeopteryx είπε...

εγώ δεν έχω πρόβλημα να αποδεχθώ ακόμα και τα ανθρωπογενή θερμοκήπια... Διότι

1) Τα αιολικά (και οι ΑΠΕ, γενικά) δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (δηλαδή δεν εξοικονομούν καύσιμα). Η ύφεση (η καταστολή της ζήτησης) μειώνει εκπομπές CO2 και καύσιμα

2) Οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων) ακόμα και με αέριο

3) To άρθρο του York από μόνο του

archaeopteryx είπε...

και φυσικά αυτό που ανέφερες

Lessons in wasting money: Use more wind and solar and… emit just as much CO2