Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

To be a nation you must share a fate


 
Δηλαδή αν ήξερα, θα σας έβαζα υπότιτλους.
 
Το ξαναλέω:  Οι αναλυτές "αναλύουν". Η αξία της ανάλυσης είναι η αξιολόγηση και το εύρος των παραδοχών. Οι αναλυτές επίσης κουβαλάνε τις όποιες προκαταλήψεις τους ή και τα συμφέροντά, τους, ή, σε γεωπολιτικά θέματα, της χώρας τους.  Να προσθέσω, και τις σκοπιμότητες. Αμεροληψία σε θέματα "Ανατολής-Δύσης" δεν υπάρχει, από την μια είναι η Ανατολή, από την άλλη η Δύση, η γεωγραφία είναι αυτή που είναι, οι Ιστορία επίσης.  Οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι επίσης αυτοί που είναι, και επίσης αλλάζουν, και έχουν αλλάξει διαχρονικά.
 
Οι ΗΠΑ ελέγχουν τις θάλασσες. Και δορυφόρους που βλέπουν και επικοινωνούν. Αυτό λέει. Δεν ενδιαφέρονται και δεν μπορούν να ...καταλάβουν τον κόσμο. Ναι μπορούν και ανακατεύονται, θετικά και αρνητικά.  We are not going to miss a war because it is far away. Δεν υποτιμά την Ρωσία. Την βλέπει.

Βλέπει άνοδο της Πολωνίας (και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών). Αυτό δεν είναι ...διορατικότητα, είναι ίσως ...θέληση.  Όταν οι μεγάλοι "θέλουν",  ...εξαρτάται τι θέλουν και τι μπορούν οι άλλοι. Μεγάλοι, μικροί κλπ.
 
Το ενδιαφέρον για εμάς είναι τι λέει για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει Ευρώπη? Θα πεθάνει κανείς σε πόλεμο για να σώσει την Ευρώπη? Αντέχει η Γερμανία να εξάγει το 50% του ΑΕΠ της, το μισό από αυτό στην ...Ευρώπη? Ποια Ευρώπη? Αυτή που δανείστηκε στα άκρα για να εισάγει?  Τα παλιά κόμματα έχουν χάσει την νομιμοποίησή τους.  Also emerging is the old hatred, everybody hates Germany, Germany has contempt for everybody else, we have been there before.   Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το στάδιο της ...διόρθωσης με ρευστότητα.  Δεν είναι σε ύφεση,  είναι κατεστραμμένη.  Δεν θα ανακάμψει για τουλάχιστον μία γενιά.  Είναι σε κατάσταση που δεν φανταζόταν, και δεν είναι ...προσωρινό.   Χρειάζεται κάτι άλλο... Δεν λέει τι, αλλά και η δική μου προκατάληψη λέει "διαγραφή", μεταξύ άλλων.  Δισ ιζ Πάρτα.  Και, ναι, μου φάνηκε, συμφωνεί με την πρόσφατη ...διαπραγματευτική τακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: