Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τι κοινό έχουν ο Ταμήλος, η Μάρκου και οι Οικολόγοι-Πράσινοι;


Δέχομαι να είμαι φτωχός, δεν με ενοχλεί να έχω πλουσιότερους γύρω από μένα... Αυτό που δεν δέχομαι είναι την μακαριοποίηση, με ιδεολογικές, και δήθεν "αριστερές" επιφάσεις της ...φτώχειας.


Η "αυτοπαραγωγή" σαν μέρος της Νέας Πράσινης Ανάπτυξης με σάλτσα Αποανάπτυξης είναι παγίδα. Πρώτα από όλα, στοιχειώδη οικονομικά λένε ότι θα είναι αντιοικονομική. Την αυτοπαραγωγή εκτός δικτύου την ξέρει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου χωρίς ΔΕΗ:  Μπαταρίες, γεννήτρια και πλυντήριο όταν ...φυσάει. Εάν η ΔΕΗ γίνει η μπαταρία και η γεννήτρια θα χρεώνει, επειδή θα της κοστίζει. Ήδη γίνεται στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. Θα γίνει σε μεγάλη κλίμακα, όταν όλα τα επίδοξα θύματα θα έχουν τσιμπήσει.


Έχουμε σαφώς σοβαρότερα προβλήματα, αλλά το βλέπω το κίνημα των οικολογο-συριζαιο-πράσινων επίδοξων θυμάτων...  Η δήθεν οικολογική αποανάπτυξη δεν είναι παρά μέρος μόνο της οικονομικής μας εξόντωσης, μόνο που είναι εκούσια.  Ή, είναι η αναπόφευκτη αποδοχή της.  Το να πετάτε λεφτά στους αειφόρους Γερμανούς που μόνο σκοπό έχουν να σας πουλάνε και να σας χρεώνουν, πώς κολλάει;  Ήθελε η original Ρόζα Λούξεμπουρκγ να βάζετε μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά (σε βάρος της, και επιδοτούμενα από την ΔΕΗ και όλους μας), υπέρ των πατριωτών της;  Ήθελε η Ρόζα Λούξεμπουρκ να είστε ούφο "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"; Δεν νομίζω... Άλλο η original και άλλο η ...Stiftung!

Όλα τα Πράσινα λαμόγια, Δάφνες, Βόθροι κλπ σέρνονται σιγά σιγά στο Οικολο-πράσινο κομμάτι του Σύριζα.  Αντιγράφω: θεματικές: Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση και Περιβάλλον – Ενέργεια – Μετακινήσεις... Και ομιλητές κάτι επαγγελματίες ακτιβιστές... Πλασιέ προς ενοικίαση.

Το μόνο που ελπίζω είναι να μην είναι χλεχλές ο Λαφαζάνης (που δεν τον κόβω για χλεχλέ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

18 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

To BBC από το 2007 ήταν ειδικό σε προβλέψεις για την Παγκόσμια Θέρμανση

archaeopteryx είπε...

μόνο που η μαμά φύση κάπως έχει άλλή ...άποψη

archaeopteryx είπε...

και γιατί να το κρυψωμεν άλλωστε; δεν υπάρχει θέρμανση για τα τελευταία 18 χρόνια

archaeopteryx είπε...

τα παραπάνω για τον κακομοίρη που σκούζει που δεν αφήνω τις παπαριές του για να τις βλέπετε και εσείς

xray είπε...

Παρακολουθώ τις αναρτήσεις και άλλες συναφείς συζητήσεις (του φίλου μας techi chan πχ) χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα. Θα ήθελα μερικές διευκρινίσεις ρε παιδιά:

Κατ' αρχήν οι ανταλλαγές απόψεων περιορίζονται στην αποδοχή ή άρνηση των ΑΠΕ και στην καταγγελία των συμφερόντων πίσω από αυτές. Βρίσκω απολύτως εύλογες τις αντιρρήσεις των διαχειριστών και σχολιαστών εναντίον τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είδα εναλλακτικές προτάσεις. (Εκτός ίσως από τη θέση του TC που μιλάει για αποκεντρωμένες μονάδες, χωρίς όμως άλλες λεπτομέρειες)

Το μοντέλο της παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα, εκτός από ρυπογόνο, είναι και θνησιγενές, καθώς βασίζεται στην επάρκεια ενός (ή περισσοτέρων) περιορισμένου καύσιμου υλικού. Δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί κάποτε; Και όταν πρέπει να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να έχουν γίνει πρώτα δοκιμές, πειράματα, κλπ; Επίσης, το ηλιακό δυναμικό (που κινεί και τις ανεμογεννήτριες) είναι μια δωρεάν ενέργεια που λούζει τον πλανήτη συνεχώς. Δεν είναι καλό να αξιοποιηθεί; Το γεγονός ότι τα δίκτυά μας είναι κατασκευασμένα για χρήση από καυστήρες, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας καθηλώσει στον αιώνα τον άπαντα να τα χρησιμοποιούμε έτσι. Αν είναι απαραίτητο, ας τα αλλάξουμε. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Φυσικά υπάρχουν και σε αυτό το χώρο τα λαμόγια κάθε είδους και εθνικότητας που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, αλλά έλειψαν αυτά από οπουδήποτε; Μήπως δεν εκμεταλλεύονται και την υπάρχουσα κατάσταση;

ΥΓ. Παλιότερα είχε γίνει λόγος για κατασκευές που θα εκμεταλλεύονταν το ενεργειακό δυναμικό των κυμάτων της θάλασσας, με διάφορους τρόπους. Τι έχει γίνει με αυτό το θέμα;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σοβαρός; Έκοψες το σχόλιο μου με παραπομπή στο bbc που είχε την είδηση ότι το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν οι πετρήσεις πάνω από 1 αιώνα πριν. Και έρχεσαι μετά βάζεις άσχετα θέματα και ειρωνεύεσαι κάποιον που δεν τον αφήνεις να πει τις απόψεις του ούτε να απαντήσει!!! Εδώ δεν μιλάμε για θεωρίες αλλά για μετρήσεις της μέσης θερμοκρασίας της γης. Κάνεις παραπληροφόρηση και δεν ξέρω τι κίνητρα έχεις και δεν καταλαβαίνω γιατί έκοψες το σχόλιο μου και 2-3 άλλα που έγραψα, ενώ δημοιεύεις άλλων που χρησιμοποιούν ακραίες εκφράσεις και ύβρεις. Τελικά τα επιχειρήματα σε ενοχλούν, έτσι;

spiral architect είπε...

Τελικά η "κλιματική αλλαγή" θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα hoaxes

archaeopteryx είπε...

άσε που αν η ΓΗ είχε μια τρύπα θα της βάζαμε θερμόμετρο

archaeopteryx είπε...

xray

τις απανταχού ηλεκτροδοτικές επιλογές τις έχω αναπτύξει νομιζω εκτενώς.

καμιά 30αριά αναρτήσεις με θέμα ενεργειακές επιλογές

Η περίληψη της περίληψης είναι ότι ΟΛΟΣ ο κόσμος (και η Γερμανία) ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, αέριο, πυρηνικά, και υδροηλεκτρικά. Στην Νορβηγία έχει πολλά υδροηλεκτρικά. Στο Κατά πολύ αέριο. Ο πολύς ήλιος και ο πολύς αέρας όσο πολύς και να είναι ακόμα και τσάμπα να είναι δεν ηλεκτροδοτούν γιατι ο μέν ήλιος είναι μεταβλητός, ο αέρας μεταβλητός και τυχαίος, και το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα ούτε αποθηκεύονται, ούτε ηλεκτροδοούν, και κάνουν ζημιές που είναι ακριβές στα δίκτυα. Η συνύπραξή τους σε δίκτυα ακριβάινει το ρεύμα που όμως δεν παράγουν, όχι υποακθιστώντας συμβατικές μονάδες και χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα. Μόνο για επιδοτήσεις (και Γερμανικές βασικά εξαγωγές)

Τα κύματα είναι άλλη μια εξεζητημένη, ακριβή, και όχι πρακτική ιδέα που σέρνεται από το 1960. Κολλάει βασικά σε υλικά κατασκευής ασύμβατα με τη θάλασσα και κόστος.

archaeopteryx είπε...

στον καλό άνθρωπο που παραπονιέται που δεν αναδημοσιέυω τις απόψεις του ότι ο ουρανός γρκεμίζεται, νομίζω ότι έχω ένα σωρό σχετικά την ενότητα "Κλιματολογία"... Καλή διασκέδαση, δεν μπορώ να λέω τα ίδια και τα ίδια, όποιος θέλει να φοβάται ότι έχουν πρόβλημα Θερμπκηπίου, υπάρχει ο Σκάει

archaeopteryx είπε...

12.15 , έβαλα το σχόλιό σου αφού θες να σε προσβάλω. Το BBC έγραψε μία μαλακία αντίστοιχη άλλων μαλακιών που έχει βάλει στο θέμα (που δεν σ αρεσει η διάψευσή του. Το ότι το 2014 ήταν το θερμότερο κλπ έχει διαψευσθεί κατά κόρον και αδιαμφισβήτητα και μόνο ηλίθιοι το δέχονται σαν είδη΄ση, και μόνο πανηλίθιοι τα βάζουν σαν σχόλιο σε blog που έχει 20 links σε άρθρα που το διαψεύδουν. Δεν ήρθες να πεις αντίθετη άποψη, ήρθες να ...ανακουφιστείς. Και αφού θα να στο πώ, στο λέω.

Professor Moriarty είπε...

Ανώνυμε 12:15 μ.μ, αφού σου αρέσει το bbc, μπορείς να δεις και αυτό:

Αυτή είναι η υπερθέρμανση

xray είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση, θα ήθελα όμως να επανέλθω αν δεν σε κουράζω.
Το πνεύμα της ερώτησής μου είναι το εξής: Αν τα δίκτυα είναι φτιαγμένα για αυτό το μοντέλο ενεργειακής διανομής, μήπως υπάρχει, ή μπορεί να υπάρξει, (έστω, θεωρητικά, φτιαγμένο εξ' ολοκλήρου απ' την αρχή) άλλου είδους δίκτυο, τέτοιο, που να επιτρέπει την εκμετάλλευση της ενέργειας του ήλιου.
Διάβασα τα ποστ που επισυνάπτεις, όλα όμως αναφέρονται όπως καταλαβαίνω στην αδυναμία του δικτύου να εκμεταλλευτεί την μεταβαλλόμενη παροχή. Δεν μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα; Και αν δεν μπορεί τώρα, με τις υπάρχουσες δομές, δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί ούτε στο μέλλον;
Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον.

archaeopteryx είπε...

Για το μέλλον δεν έχω ιδέα. Η στοχαστικότητα των ΑΠΕ προσκρούει στην αδυναμία φτηνής και απρόσκοπτης αποθήκευσης. Αυτή κάπου θα κολλάει στον Β' Νόμο, αλλά δεν είμαι αρκετά εξυπνος για να επιχειρηματολογήσω.

Όχι, τα δίκτυα από μόνα τους δεν κάνουν κατι. Τα δίκτυα εάν είναι υπεραγωγιμα και δωρεάν φυσικά και λύνουν το πρόβλημα, φαντάσου εάν άπειρο, φθηνό, υπεραγωγιμο δίκτυο γύρω γύρω από τον ισημερινό, ή τον Ειρηνικό...

Λίγο σαν τον Πύργο της Βαβέλ (και αυτός κάπου θα παραβίασε τον Β' Νόμο)

archaeopteryx είπε...

δλδ, μένω στο σήμερα και στο προβλέψιμο αύριο. Οι τεχνολογία αλλάζει, αλλά οι Νόμοι δεν αλλάζουν και ένας Νόμος είναι ότι there is no free lunch (και αυτός κάποια εκδοχή του Β' πρέπει να είναι). Το θεωρητικά εφικτό ή η επιστημονική φαντασία όταν χρησιμοποιούντα για πραγματικές αποφάσεις οδηγούν σε παραλογισμούς (ή αρπαχτές)

archaeopteryx είπε...

Δίνω 1 ευρώ σε όποιον απαντήσει το ερώτημα "πόσα κιλά λιγνίτη έχουν εξοικονομήσει τα 2000 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε"? Το πόσο κόστισε το κιλό εξοικονόμησης, μπορώ να το βρώ μόνος μου. Ως τότε, ξύδι.

ΥΓ. Πραγματικά κιλά, όχι αρλουμπολογίες Τσιπουρίδη

Και σκέφτομαι σοβαρά να μεθοδεύσω ημερίδα public debate για το θέμα. Σαν αυτό που έγινε για το Κλίμα. Όπου ο Κουτσογιάννης έδειξε επιχειρήματα, και ο Λάλας (νυν του Πλοκαμιού) είπε "πιστέυω". Ουστ, λαμόγια

xray είπε...

Κατανοητό, ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον.
Συνεχίζω την ενημέρωσή μου (για κάποιο αρρωστημένο λόγο που μου διαφεύγει) και θα επανέλθω με πιο συγκεκριμένες απορίες αν δεν σε πειράζει.

Ανώνυμος είπε...

Και ο Ταμήλος και η Μακρή και οι Οικολόγοι-Πράσινοι λένε το ίδιο πράγμα: Συνηθείστε στην φτώχεια. Ο Ταμήλος το λέει σαν κουτσαβάκι, η Μακρή το λέει σαν ειδική τεχνοκράτης, οι Οικολόγοι-Πράσινοι το σερβίρουν σαν ιδεολογία. Το προφανές, δηλαδή ότι δεν χρειάζεται στην φτώχεια να μην έχουμε ρεύμα (που από μόνο του εντείνει και παρατείνει την φτώχεια) τους ξεφεύγει. Στους πρώτους δύο γιατί έτσι τους λένε οι Γερμανοί ή το Μπομπολιστάν, στους τρίτους γιατί έτσι τους λέει ο ...Πλανήτης που θέλει Σωτηρία. Και στις τρεις περιπτώσεις σκοταδισμός κατά παραγγελία.