Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Γεωπολιτικές συνομωσιολογίες με την ...τιμή του πετρελαίου


http://www.fool.com/investing/general/2015/01/18/the-great-saudi-arabia-oil-conspiracy-and-what-it.aspx

Τον Μάϊο του 2010 είχα γράψει μια πρόχειρη Ιστορία του Κόσμου. Δηλαδή, του σύγχρονου κόσμου, του κόσμου του πετρελαίου, του πολύ βολικού αυτού καυσίμου που χρησιμοποιείται κυρίως για μεταφορές (και βιομηχανία και οικιακή θέρμανση).

Τον Μάϊο του 2010 είχαμε την Μπιρμπίλη για Ταγάρω Κλιματικής Αλλαγής, και, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Fed οι οικονομίες (και η τιμές του πετρελαίου) προσπαθούσαν να συνέρθουν.  Όταν μάθω ...Οικονομικά, θα σας πείσω ότι οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν τις προσπάθειες των Κεντρικών τραπεζών (δηλαδή της μίας και μοναδικής Fed) να κρατάνε την οικονομία ζωντανή (με όλα τα καλά και τα κακά).

Για ένα σωρό λόγους και αφορμές, από το καλοκαίρι του 2014 και χωρίς πολλά πολλά άρχισε να πέφτει η τιμή του πετρελαίου. Η μείωση της ζήτησης στην Κίνα, η επαναφορά του Ιράκ, ίσως και το σχιστολιθικό πετρέλαιο.  Ίσως και η ...Πράσινη Ανάπτυξη, που είμαι πεπεισμένος ότι είναι ευφημισμός για Καταστολή της Ζήτησης (και της ζήτησης του πετρελαίου -- οι Οικωλόγοι δεν οδηγούν αυτοκίνητα).  Το φθινόπωρο του 2014 πέρασε στα ψιλά (δεν δίνουμε σημασία σε αυτά εμείς οι Ευρωπαίοι), ότι η Fed θα σταματούσε, κάπως, το "QE".   Αν ήμουν οικονομολόγος θα σας απεδείκνυα ότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου.  Λες και ήταν ...ζητούμενο η μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Η Ρωσία εξαρτάται από εξαγωγές πετρελαίου (και αερίου -- στο επόμενο). Και το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, και ένα σωρό χώρες που δίνουν λεφτά έτσι ή αλλιώς στους "κακούς" Ισλαμιστές -- έχω χάσει λογαριασμό.   Από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε βγει στα ΜΜΕ το πολύ ενδιαφέρον γράφημα με τις τιμές πετρελαίου με τις οποίες είναι break-even οι χώρες αυτές...  Εάν ο πληθωρισμός της Δύσης έκανε πλούσιους όλους αυτούς τους κακούς, ο αποπληθωρισμός θα τους επαναφέρει στην ...τάξη, πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι εμπάργκο με κανονιοφόρους.  Το ότι εμείς το καταλάβαμε στα τέλη του 2014, δεν αποκλείει να είναι σχεδιασμός αρκετά προγενέστερος.

Και τώρα, γράφεται ανοιχτά, και πάντα με την επιφύλαξη ότι όλα -- μα όλα -- μπορεί να έχουν πτυχές άλλες από αυτές που εμείς οι θνητοί καταλαβαίνουμε: On Sept. 11, 2014, Secretary of State John Kerry met with Saudi King Abdullah bin Abdulaziz to discuss how the U.S. and Saudi governments could work together to counter the growing threat of ISIS, or the Islamic State of Iraq and Greater Syria, the fundamentalist Muslim organization that has managed to seize control over large areas of Syria and Iraq. Και όπως λέει το άρθρο, οι Αμερικάνοι με τους Σαουδάραβες κόβουν τα λεφτά στο Ισλαμικό "Κράτος", αλλά κόβονται και τα πολλά πολλά της Ρωσίας, και η Σαουδική Αραβία "τιμωρεί" τον εχθρό της την Συρία... Ή είναι το Ιράν που με τα λεφτά θα αγόραζε Ρώσικη πυρηνική τεχνολογία;   Δείτε το άρθρο, μπορεί να έχει στοιχεία ...συνομωσιολογίας, αλλά είναι ενδιαφέρον.

Και πώς ξεκίνησαν αυτές οι φούσκες;  Δεν αντέχω τώρα, αλλά θυμάμαι ότι το δολάριο βγήκε από το στάνταρ του χρυσού κάπου μεταξύ Βιετνάμ και πετρελαϊκών εμπάργκο (να ακούσετε το βίντεο ή δείτε το εδώ... Η ρητορική είναι ...εντυπωσιακή -- έφταιγαν οι κακές αγορές που έριχναν το δολάριο  -- που τύπωναν για να καλύψουν τα έξοδα του Βιετνάμ και όχι μόνο)

Ακριβοί οι πόλεμοι... Και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα ήταν στα ύψη εάν δεν είχε γίνει το άνοιγμα προς την Κίνα...  Που και αυτό μαζεύεται, ίσως, αναγκαστικά, αφού έχει ξετινάξει την παραγωγή στις μη Κινεζικές χώρες.  Όπως μαζεύονται και οι φούσκες...  Πολύπλοκος ο κόσμος.  Ένας τρόπος να μαζευτούν οι Κινέζοι είναι να καταναλώνουν οι ίδιοι περισσότερο. Και άνας άλλος είναι να γίνουν και αυτοί Οικωλόγοι.  Αλλά και αυτό σε ...επόμενο.  Πονηρή η γλώσσα των πολιτικών...

Και εμείς μια τόση δα μικρή φουσκίτσα... Που νομίζει ότι έχει εκλογές...

Δείτε επίσης, εάν έχετε όρεξη, τα εξής:
http://www.theguardian.com/world/2015/jan/19/saudi-arabia-last-eight-years-low-oil-price-adviser
http://www.cnbc.com/id/102348404

Δεν υπάρχουν σχόλια: