Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Δικαστική απόφαση στην Γερμανία ότι ο ρυθμικός παλλόμενος ήχος αιολικών είναι "πρόσθετη ηχητική ενόχληση"


http://www.windwahn.de/index.php/news/gerichte/enercon-e-82-pulsed-noise

Ανώτερο δικαστήριο στο Μόναχο αναγνώρισε ότι ο ρυθμικός, παλλόμενος ήχος μίας ανεμογεννήτριας είναι πρόσθετη ηχητική όχληση σε όποιον ήχο ήδη μετριέται για μία ανεμογεννήτρια. Αποφάσισε ότι σε κάθε ηχητική μέτρηση (για το μοντέλο Ε-82 της ENERCON) θα προστίθενται 3 dB.  Σημειώνω ότι η κλίμακα της ισχύος του ήχου είναι λογαριθμική, και 3 dB είναι σημαντικός αριθμός.

Η απόφαση (που μοιάζει να έχει τελεσιδικήσει -- αν και ΔΕΝ γνωρίζω τα νομικά στην Γερμανία) θα επηρεάσει την δυνατότητα να εγκαθίστανται τα συγκεκριμένα μοντέλα της ENERCON κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Μία από τις εντεινόμενες αντιδράσεις κατά των αιολικών είναι ο θόρυβος που κάνουν και συγκεκριμένα οι ρυθμικές, παλλόμενες, χαμηλές συχνότητες. Οι χαμηλές συχνότητες μεταδίδονται σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις (σκεφτείτε πώς ακούγονται τα μπάσα μακρινής μουσικής) και ο ρυθμικός παλλόμενος ήχος (πχ ήχος από ένα τύμπανο) είναι πολύ πιο ενοχλητικός από τον λεγόμενο λευκό ήχο (πχ από αέρα και θρόϊσμα φύλλων).΄

Εγώ έχω εστιαστεί σε αυτό που νομίζω είναι απόλυτη ενεργειακή, οικονομική, και περιβαλλοντική απάτη των αιολικών (και μετά τρία χρόνια που το ψάχνω, και που έχει περίπου τεκμηριωθεί, παντού, απορώ πώς δεν ακούγεται κιχ στα ΜΜΕ για το θέμα).  Οι περισσότερες αντιδράσεις από τον κόσμο ωστόσο είναι για την οπτική και ηχητική ενόχληση, την απομείωση αξίας γειτονικής γης και ακινήτων και τους θανάτους σε αρπακτικά πουλιά.

Οι ζημιές και οι ενοχλήσεις είναι, ας πούμε, μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά να υπάρχει και λόγος... Τα αιολικά υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια, επιδοτούνται αδρά εδώ και 10-15 χρόνια, έχουν επιβληθεί με επιεικώς περίεργες νομοθεσίες στον Δυτικό κόσμο, και ποτέ, πουθενά, δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε μία συμβατική μονάδα, ούτε έχουν τεκμηριώσει οποιαδήποτε μετρήσιμη (όχι εικονική!) εξοικονόμηση καυσίμων.  Αλλά είναι εξαιρετική δικαιολογία για την προώθηση ακριβού αερίου και την χρηματοδότηση πυρηνικών από το ακριβότερο ρεύμα που συνεπάγονται τα αιολικά. Τα ίδια τα αιολικά είναι ασήμαντα, ενεργειακά. Αν δεν ήταν θα σας το έλεγαν... Με στοιχεία. Η Ελλάδα έχει 1.700-1.800 αιολικά μεγαβάτ. "Εγχέουν", πληρώνονται, έχουν ακριβύνει το ρεύμα, αλλά ρεύμα δεν παράγουν όταν αυτό χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: