Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

120+ σελίδες με αιολικά ...ατυχήματα

 
(μπορεί να χρειάζεστε λογαριασμό facebook για να το δείτε εδώ)
 
Δεν θεωρώ τα "ατυχήματα με τα αιολικά" το μείζον πρόβλημα των αιολικών, αλλά είναι ένα πρόβλημα, αν παραδεχτούμε ότι υπάρχουν καταγραμμένες πυρκαγιές (μία πρόσφατη σε "πάρκο" της Νότιας Εύβοιας που διέκοψε την ...ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων), καταγεγραμμένες πτώσεις, καταγεγραμμένες απώλειες λαδιών κλπ.  Σε συνδυασμό με το ότι τα αιολικά πάνε συνήθως σε δάση, βουνά, "παρθένα φύση", ωραία μέρη κλπ... Δηλαδή, πόσες ζώνες αποκλεισμού, πόσες ζώνες που ίσως καούν, πόση γη για ...πέταμα;...
 
Αλλά δεν το θεωρώ το μείζον πρόβλημα. Επειδή όλα έχουν κάποιο ρίσκο. Και το πόσο αποδεκτό είναι κάποιο ρίσκο έχει σχέση με το τι κερδίζει κανείς για το συγκεκριμένο ρίσκο.  Το μείζον πρόβλημα είναι ότι με τα αιολικά το ρίσκο είναι για κάτι βασικά άχρηστο.  Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα των αιολικών, όσο "πολύ" κι αν φαίνεται σε ετήσια στατιστικά (π.χ τόσες χιλιάδες μεγαβατώρες το 2013) είναι βασικά άχρηστο εάν θες να λειτουργήσεις ένα ασανσέρ ή ένα χειρουργείο, όταν δεν φυσάει, ή, εάν φυσάει σε ώρα που δεν χρειάζεσαι το ρεύμα και δεν μπορείς να κλείσεις κάποια συμβατική μονάδα.  

10 σχόλια:

spiral architect είπε...

Θέλει φατσοβιβλίο, όντως, το οποίο δεν έχω.
Απ' την οθονιά και με λίγη μεγέθυνση καταλαβαίνω ότι η λίστα είναι ξένη και δεν ξέρω αν περιγράφει βλάβες σε ελληνικά ΑΠΕ και τον βοηθητικό τους εξοπλισμό (πίνακες ζεύξης και προστασίας, μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης)
Οι ευρωπαϊκές αλλά και οι κατά χώρα νόρμες (όπως και η ελληνική) ανέκαθεν περιέγραφαν και περιγράφουν ότι εάν δημιουργηθεί ένα σφάλμα σε εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση (ανεξάρτητα αν είναι παραγωγός ή καταναλωτής) μέχρι την εκκαθάριση του σφάλματος, η τροφοδοτική γραμμή παραμένει υπό τάση.
Για να το κάνω πιο λιανά, εάν συμβεί ένα βραχυκύκλωμα (μακρυά από μας) στον πίνακα του σπιτιού μας, σε καμία περίπτωση η τροφοδοτική γραμμή που μαζί με το σπίτι μας τροφοδοτεί και κάποιους γείτονες δεν πρέπει να πέσει εξ αιτίας της βλάβης στην εσωτερική ηλεκτρική μας εγκατάσταση.

Το παραπάνω καλείται επιλογική προστασία ή προστασία αλληλουχίας και μελετάται κατάλληλα. Τώρα πως η βλάβη σε κάποιο πάρκο της Νότιας Εύβοιας έριξε την τροφοδοτική Υψηλής Τάσης προς Άνδρο κλπ διασυνδεδεμένες Κυκλάδες θέλει ψάξιμο.
(αν και δεν βρήκα κάποιο δημοσιευμένο τέτοιο γεγονός στο σάιτ του ΑΔΜΗΕ)

archaeopteryx είπε...

θα δω αν μπορώ να το βάλω σε google drive...

archaeopteryx είπε...

και όχι, δεν περιλαμβάνει αυτά που λες. Αναφέρεται μόνο σε ατυχήματα ανεμογεννητριών, καθ΄εαυτών

Ανώνυμος είπε...

Ότι λάχει βάζεις αρκεί να είναι αντι. Μήπως είσαι και αντι στο ποδήλατο. Να βάλεις ατυχήματα με ποδήλατα. Αλλά ατυχήματα σε μονάδες κάρβουνου δεν θα βάλεις ούτε και αρώστιες από τα τοξικά που εκπέμπουν στις περιοχές που βρίσκονται. Γιατί κάνεις προπαγάνδα υπερ των συμφερόντων του κάρβουνου που καταστρέφει περιοχές ολόκληρες με την εξόρυξη και την καύση του αλλά εσύ ψάχνεις μην έπεσε κεραυνός σε καμιά ανεμογεννήτρια.

Και χθες παραδεχτήκατε ότι θέλετε να σταματήσουν να πληρώνουν τους μικροεπενδυτές που πίστεψαν στις κρατικές εγγυήσεις και έγιναν μικροπαραγωγοί. Με αντικοινωνική και ανήθικη στάση ζζητάτε να καταστραφούν. Και ειδικά ένας Ανώνυμος ζήτησε να στείλουν τους μικροπαραγωγούς ΑΠΕ εξορία σε ξερονήσι. Γι αυτόν "αξία" είναι η εξαπάτηση του κόσμου με το να μην του πληρώνει το κράτος αυτά που υποσχέθηκε για να επνδύσει στις ΑΠΕ. Αν δεν ήταν ο ίδιος ο Προφεσσόρε Μοριάρτυ γνωστός για τις κυνικές και στυγνές του θεωρίες τότε είναι άξιος μαθητής του. Γιατί οι μικροπαραγωγοί δεν είναι Κοπελούζοι. Όλοι εσείς κοροϊδεύετε τις αξίες της βιώσιμες ανάπτυξης για την μόνη αξία το κέρδος για τηνμεγάλη βιομηχανία και το μονπώλιο του άνθρακα και της ΔΕΗ με τους συνδικαλιστάδες που απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες για τιμωρία. Για αυτό δεν θέλουν αποκεντρωμένη παραγωγή της ενέργειας για να εκβιάζουν με κεντρικό κλείσιμο διακοπτών τον κόσμο και να μοιράζονται τα λάφυρα από την φτηνή καταστροφή του περοβάλοντος.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην κλάψουμε Σπιραλ Αραχαιοτέκτονα με την φοβερή προστασία του δικτύου της ΔΕΗ. Που με την πρώτη νεροποντή πέφτει μαύρο. Επειδή η ΔΕΗ είχε άθλιοκαι σε κακή κατάσταση συντήρησης δίκτυο ρίχνει το μπαλάκι στις ανεμογεννήτριες καιτα πάνελς για τις αδυναμίες του δικτύου της. Μόνο το μονοπώλιο της ΔΕΗ σε ενδιαφέρει γιατί έχεις συμφέροντα και θέλετε να μας εκβιάζετε με κατέβασμα των διακοπτών του μονοπωλίου για να παίρνετε παχυλούς μισθούς.

spiral architect είπε...

Εσένα θα σου ρίξω φλιτ!
(ή θα στείλω στο σαμαρονιούζ)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πήγα στην έκθεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2008 στο Ανατολικό Αεροδρόμιο έχω άποψη για τους μικροεπενδυτές.

Δεκάδες γερμανικά και ολλανδικά περίπτερα μοίραζαν φυλλάδια και επιτόπιους υπολογισμούς για το εισόδημα και χρόνο απόσβεσης, ενώ ήξεραν και πόσα έδινε η ελληνική κυβέρνηση επιχορήγηση για τα ΦΒ. Τέτοια προπαρασκευή και επιμέλεια οι Ολλανδογερμανοί!

Οι δε "μικροπενδυτές" δεν αναρωτήθηκαν για το ποιος θα πληρώνει την παχυλή ταρίφα του ρεύματος τους. Οτι το χρήμα θα έβγαινε από τις τσέπες συμπολιτών τους ολίγον τους ενδιέφερε.

Ε, τώρα έχει αγγούρι, που λένε στο χωριό μου.

Kaymakchalan

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ο γκεμπελισμός σου δεν έχεο όρια έβαλες τώρα μίκυ μάους δήθεν να με κοροδέψεις. Να τον δείξεις στον φίλο σου τον Σπιράλ Αρχαιοτέκτονα που λέει ότι θα μου ρίξει φλιτ.

spiral architect είπε...

Eσείς γιατί σκοτώνετε τους Ινδιάνους;