Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

"Αριστερά" ή "Δεξιά", και ο ...Β' Νόμος

 
Η γενιά μου (και όχι μόνο) μεγάλωσε με το δίλημμα "δεξιά ή αριστερά".

Δεν σας κρύβω ότι ως "ίσως ή τέως ή παροδικά αριστερός" είχα επηρεαστεί από κάποιον Νίκο Ψυρούκη (δεν θα βρείτε πολλά για αυτόν, τον είχαν διαγράψει, αλλά δείτε εδώ, στην σελ. 6 του pdf,  περισσότερα, και εδώ -- άσε που η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν για μένα η εισαγωγή στο μετέπειτα κόλλημά μου με το Μεγάλο Παιχνίδι).  Και δεν γνωρίζω αν ο μακαρίτης ο Ψυρούκης έχει σήμερα πέραση, αλλά οι απόψεις του έχουν μια αναλυτική προσέγγιση που μου αρέσει, ακόμα κι αν δεν φτάνω εγώ στα ίδια συμπεράσματα.

Το παραπάνω σκιτάσκι που έκλεψα και παραποίησα έχει περισσότερη σχέση με αναλύσεις, του Stratfor, ή του Foreign Policy (κάπου εκεί τσίμπησα τον όρο multipolar world), και αμφιβάλλω αν κανείς από εσάς, όσο αριστερός ή ...αντι-αμερικανός κι αν είναι δεν θα χαρακτηρίσει σαν "αριστερή" προσέγγιση.  Είναι όμως κάποια σχηματική περιγραφή του Μεγάλου Παιχνιδιού.

Κάθε γενιά, και η δικιά μου,και η δική σας, και αυτή του μακαρίτη του Ν.Ψ., αντανακλά τις παραστάσεις και τα βιώματα που είχε.  Μήπως "αριστερά" σημαίνει κατά βάθος "κριτική προσέγγιση με βάση κάποια επιστημονική μέθοδο και απόρριψη της καθεστηκυίας παπαρολογίας"; Κι αν βάλεις και ρεαλισμό ή κοινή λογική (ή τιμιότητα) προκαλεί και ...διαγραφές;  Και το λέω, επειδή, ξέρω αρκετούς "δεξιούς" που επίσης "διαγράφηκαν" και το δικό μου "βιβλίο", που στόχο έχει ...μεγιστοποίηση αξιών και άλλα ακροδεξιά καπιταλιστικά, κάπως προβλέπει και ελευθερία αγορών και γενικά ταϊσμένους πελάτες, εργάτες, μετόχους προμηθευτές κλπ...  Ίσως όχι όλους με φουά γκρα, αλλά ταϊσμένους, και με ελευθερία επιλογής στον καθένα να κυνηγάει (να επιδιώκει, να αγοράζει για την ακρίβεια) το φουά γκρα του, φτάνει να μην κλέβει του γείτονα... Δηλαδή, είμαι υπέρ της ...μεγιστοποίησης του φουά γκρα, με βασικό περιορισμό να μην ζαλίζεις άλλους. Μην τσιμπάτε, ξέρω που κολλάει... Κολλάει στον άτιμο τον Β' Νόμο που για κάθε λίγο φουά γκρα προϋποθέτει και ένα λάκκο με σκατά, λίγο πιο πέρα.


 Ο Β' Νόμος πάει πολύ πιο πέρα από τις ...ατμομηχανές.... Ρωτήστε κάποιον πληροφορικάριο που έχει ακούσει για "κυβερνητική"... Πάντα υπάρχει λάκκος με σκατά, και όλη η γκρίνια είναι (α) να είναι μακριά, και (β) να μην είναι χειρότερος από όσο χρειάζεται ο Β' Νόμος. Αυτό θα ήταν inefficient...

Αν ήμουν πιο σοφός και πιο έξυπνος, θα έψαχνα περισσότερο τον Β' Νόμο σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές και την μακροδιαχείριση ανθρώπων... Για την ώρα απλώς τα ...κοιτάω.

3 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

“Δεν είναι σαφές αν η εντροπία του συστήματος σε θερμοκρασία «απόλυτο μηδέν» γίνεται «μηδέν», ή αν υπάρχει «απόλυτο μηδέν», αλλά, ομολογώ δεν το έχω ψάξει.” Archaeopteryx, Τρίτη, 27 Απριλίου 2010. Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Μα, η συζήτηση πια βρίσκεται στις θερμοκρασίες κάτω του 0 Κ!

http://www.physicscentral.com/explore/action/negative-temperature.cfm

Οι Γερμανοί το πέτυχαν και αυτό. Στο Max-Planck και Ludwig-Maximilians κατέβηκαν κάτω από το 0 της κλίμακας Kelvin. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η “αρνητική θερμοκρασία” είναι “θερμότερη” του απολύτου μηδενός! Το ενδιαφέρον με αυτό είναι ότι αποτελεί μία πιθανή λύση στο μυστήριο της “σκοτεινής ενέργειας”.

archaeopteryx είπε...

έχω μείνει πίσω...

Professor Moriarty είπε...

Πάρε και αυτό (αφού σε ενδιαφέρει η θερμοδυναμική):

http://arxiv.org/pdf/1211.0545.pdf

Η έννοια της αρνητικής θερμοκραίσα πάντως δεν είναι σημερινή υπόθεση

http://prola.aps.org/abstract/PR/v104/i3/p589_1