Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τα αιολικά είναι προβληματικά για την ηλεκτροδότηση, και ο κόσμος μπορεί να έχει και άλλα προβλήματα εκτός από το Κλίμα (λένε οι καταπράσινοι New York Times)


http://www.nytimes.com/2013/08/15/business/energy-environment/intermittent-nature-of-green-power-is-challenge-for-utilities.html?ref=energy-environment&_r=0

http://www.nytimes.com/2013/09/11/business/counting-the-cost-of-fixing-the-future.html?pagewanted=all&_r=1

Οι New York Times πέρασαν αρκετό καιρό στηρίζοντας Πρασινάδες και Κλιματολαγνείες, και γενικά θεωρείται ευρωσοσιαλφιλο-Ομπαμική. Το ότι αναφέρει ότι τα αιολικά μπορεί να είναι και λίγο προβληματικά στην ηλεκτροπαραγωγή, και ότι το Κλίμα μπορεί και να μην είναι η μόνη προτεραιότητα του κόσμου σημαίνει ότι με λίγη τύχη μπορεί να το πει και η ...Ναυτεμπορική (της θυμίζω ότι η WSJ τα λέει αυτά εδώ και 2-3 χρόνια). Τον Σκάϊ δεν τον περιμένω, είναι πορωμένος... Ο Σκάϊ θα περιμένει να σκούζουν όλοι για παγετώνες (έσκουζαν για παγετώνες το 1975...)

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/10294082/Global-warming-No-actually-were-cooling-claim-scientists.html

2 σχόλια:

Ιωαννης Σακτσιδης είπε...

ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΘ ΟΛΟΝ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

archaeopteryx είπε...

εκτός εάν είσαι έτοιμος να μην έχει ρεύμα όταν δεν φυσάει, τα αιολικά είναι άχρηστα ΚΑΙ στα νησιά, για τον απαούστο λόγο ότι 1) δεν φυσάει πάντα, 2) φυσάει μετβλητά, ακόμα κι όταν φυσάει (πχ "6 μποφόρ" είναι από 39 σε 49 χλμ την ώρα -- θα επανέλθω σε αυτό, 3) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, ούτε πρακτικά, ούτε σε ποσότητα ούτε, κυρίως, ανέξοδα, και 4) εάν θες ρεύμα συνέχεια χρειάζεσαι είτε εφεδρεία (που στην ουσία αυτή θα ηλεκτροδοτεί -- ρώτα ιδιοκτήτη αυθαιρέτου --, είτεδιασύνδεση, οπότε οι ΑΠΕ απλά σου ακρίβυναν το ρεύμα που παίρνεις από την διασύνδεση. Συν έχεις καταστρέψει όποιο κομμάτι του νησιού βάλεις τις Α/Γ. Τα νησιά δεν είναι Νεμπράσκα, αχανής, είναι μικρά και όλα περίπου φαίνονται από παντού, και τα νησιά τον τελυταίο καιρό ζουν από τον τουρισμό. Δεν ξέρω τουρίσατα να θέλει να παει σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο, δες την Νότια Ευβοια.

Για την μεταβλητότητα του αέρα. Η αιολική ισχύς (και το αιολικό ρεύμα) πάει με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο. "^3". Η μεταβολή μέσα στα 6 μποφόρ που είναι από 39 χλμ/ωρα σε 49 χλμ/ωρα, αντιστοιχεί σε μεταβολή ισχύος 39^3 - 49^3 ή μεταβολή 98%. Μέσα στο εύρος των 6 μποφώρ δηλαδή υπάρχει ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ της ισχύος. Τα περί μεταβλητών πτερυγίων για τον έλεγχο αυτής της μεταβολής μην τα παίρνεις πολύ σοβαρά, είναι για την ασ΄φάλεια της Α/Γ και όχι για σταθερή ισχύ.

Διπλασιασμός ισχύος σε ένα δίκτυο σημαίνει ότι ή ψήνεις ΄,οτι έχει συνδεμένο ή έχεις μπλακάουτ, ή δεν έχεις σταθερή τάση. Κοινώς χάος. Για αυτό στα μεν διασυνδεμένα νησιά, το αιολικά ρεύμα χάνεται (χωρίς να εξοικονομεί κάρβουνο κάπου) ή φαντάζονται αντλησιοταμιεύσεις (σκάψε ένα μικρό νησί και φτιάξε ρεζερβουάρ νερό με υψομετρικές διαφορές, και ρώτα ποιος τα ληρώνει όλα αυτά, και που μένει ο κόσμος, ή φαντάζονται πολλά αιολικά με ηλεκτροδότηση αερίου από την Ελλάδα, που (α) ακριβό στον ουρανό γιατί το αέριο είναι ακριβό και με τα αιολικά γίνεται ακριβότερο και (β) όταν κάνει κρύο στην Τουρκία ή στην Ουκρανία, δεν θα έχεις ρεύμα από αέριο, ούτε αέριο για να ζεσταθείς -- έχει συμβεί.

Το άρθρο των ΝΥΤ, αν το δεις λέει ότι η μεταβλητότα του αέρα και η πρακτική αδυναμία ουσιατικής αποθήκευσης προβληματίζει και μεγάλα, διασυνδεμένα δίκτυα. Και όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροδότησης μπορούν να είναι, ακριβώς λόγω μεταβλητότηας. Εκτος εάν δεν σε νοιάζει να ψήνεις τα πάντα όταν φυσάει.