Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κυρίως αέρας (ή αιολικά... ή πορδές)


http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/09/25/green_growth_is_mostly_wind_107256.html

Κάθε γλώσσα έχει τις δικές της χάρες σε ιδιωματισμούς που προσφέρονται για λογοπαίγνια, και στα αμερικανικά αγγλικά, η λέξη "wind" σημαίνει "αέρας", "άνεμος", κατ' επέκταση "αιολικά" και σημαίνει και "πορδές".

Αλλά το RealClearEnergy είναι σοβαρή ιστοσελίδα, και δεν κάνει τέτοια. Απλά παραθέτει τα στοιχεία, και όποιος μη βλαξ τα καταλαβαίνει. (Και τα στοιχεία είναι από την ΕΙΑ, του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, μπρρρ...)

Τα στοιχεία δείχνουν ότι  (α) έχει υπάρξει "δραματική" αύξηση στην παραγωγή (έγχυση) αιολικών μεγαβατωρών, και (β) η πιο σημαντική αύξηση σε εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ήταν σε αιολικά.

Χωρίς καν να διαβάσω το άρθρο, ξέρω ότι

(1) ότι οι αιολικές μεγαβατώρες είναι πραγματικά ασήμαντες σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ: 3.856 δις κιλοβατώρες (ή 3.856 εκατ. μεγαβατώρες), από κάρβουνο, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά. Τα αιολικά ούτε που φαίνονται, παρά το καθ' εαυτό μεγάλο νούμερο των  140 εκατομμυρίων μεγαβατωρών.  140/3.856 = 3,6%. Που και αυτό είναι παραπλανητικό, και δεν το λέω πια μόνο εγώ, το λέει και η ...Wikipedia: Άλλο dispatchable ισχύς (που υπάρχει όποτε και όταν την θέλει το δίκτυο), και άλλο non-dispatchable (που υπάρχει όποτε θέλει αυτή, και όχι όταν την θέλει το δίκτυο).

(2) Άλλο εγκατεστημένη ισχύς, άλλο αιολική ενέργεια, και ακόμα άλλο χρήσιμη αιολική ενέργεια. Εγκατεστημένη ισχύς είναι ο αριθμός των αιολικών που έχουν εγκατασταθεί. Παντελώς άχρηστα ένα όμορφο Σ/Κ, σαν το τωρινό, που έχει μαγευτική φθινοπωρινή άπνοια (αλλά έχετε ρεύμα). Και προβληματικά όταν φυσήξει, που θα τρέχουν στην ΔΕΗ ή τον ΑΔΜΗΕ να κόβουν συμβατική ισχύ για να μην ψήσουν τα δίκτυα και τα ψυγεία σας. Αυτή η τυχαία μεταβλητότητα είναι το μείζον βασικό κουσούρι των αιολικών (μην ξεχνάτε, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται)

(3) Το ότι μπήκαν πολλά αιολικά στις ΗΠΑ (ή μπαίνουν στην Ελλάδα) σε καιρό ύφεσης και μείωσης της ζήτησης για ρεύμα είναι (α) παλαβό λόγο σπατάλης χρημάτων, και (β) απόδειξη ότι τα αιολικά δεν μπαίνουν για να παράξουν ρεύμα, αλλά σαν αυτοσκοπός για να το ακριβύνουν. ΑΥΤΗ είναι η Πράσινη Απάτη με τα αιολικά. Μπήκαν και μπαίνουν πολλά, εν πολλοίς άχρηστα και βλαπτικά αιολικά, που δήθεν θα ηλεκτροδοτούν, όταν ούτε μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν αλλά ούτε και υπάρχει ζήτηση για τέτοια ηλεκτροδότηση, ακόμα κι αν ήταν σταθερή, προβλέψιμη, και φτηνή (που δεν είναι). Φαίνονται ότι μπαίνουν σαν ισχύς, μόνο επειδή δεν μπαίνει πραγματική νέα ισχύς, λόγω ...ύφεσης.


Αυτά, ήταν πριν διαβάσω το άρθρο.  Το άρθρο τονίζει ότι η εγκατεστημένη ισχύς είναι η ονομαστική ισχύς, και ότι στατιστικά, απολογιστικά, τα αιολικά παράγουν στο 1/3 της ισχύος αυτής (στις Κεντρικές ΗΠΑ φυσάει πολύ συχνά) και ότι η "αιολική ισχύς" είναι highly exaggerated (κοινώς υπερβολή).

Εγώ που δεν αντέχω την αιολική απάτη είτε στην Ελλάδα, είτε στην Σκωτία, είτα στις ...ΗΠΑ, τους έγραψα ότι ακόμα και το 30% της ονομαστικής ισχύος υπερεκτιμά (α) την πραγματική υποκατάσταση συμβατικών μονάδων και (β) την όποια πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου. Πουθενά και οποτεδήποτε, από το 1975 που υπάρχουν, δεν έχουν μπορέσει να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και από ό,τι έχει δημοσιευθεί, η εξοικονόμηση καυσίμου είναι κα΄που μεταξύ 0% και 50% της ενέργειας που "εγχέουν" και για την οποία πληρώνονται. ΣΥΝ, αποσταθεροποιούν δίκτυα, και κάνουν οικονομική και τεχνική ζημιά σε συμβατικές μονάδες που τις αναγκάζουν να δουλεύουν και αυτές, τυχαία και μεταβλητά.  Το ότι άρεσε το σχόλιό μου σε κάποιον σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα μη αγράμματοι μηχανολόγοι στις ΗΠΑ. Αυτά που λέω και που γράφω εδώ και 2-3 χρόνια, είναι Engineering 101, μόνο που δεν διδάσκεται πια... και τα WWF και λοιποί οικωλόγοι δεν ενδιαφέρονται για τέτοια...

Άλλο "έγχυση" και άλλο ηλεκτροπαραγωγή για δίκτυο. Δοκιμάστε να ηλεκτροδοτήσετε αυθαίρετο εκτός δικτύου με αιολικά (ή φ/β).  Θα βαρεθείτε να αγοράζετε μπαταρίες, ή θα βρείτε την ...ησυχία σας με μία γεννήτρια, ή θα τα σκάσετε για να συνδεθείτε με τις μονάδες βάσης της ΔΕΗ που υπάρχουν και βγάζουν φτηνό ρεύμα, αλλά μόνο όσο υπάρχει βιομηχανία να το αγοράζει...  Έχουμε ακόμα πολύ κουπί, και δεν την βγάζουμε,  φοβάμαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: