Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ακόμα και στο επίπεδο, άπλετο, επιδοτούμενο Τέξας, τα αιολικά παριστάνουν ότι ηλεκτροδοτούν, αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αναγκάζουν μεταστροφή σε ακριβό αέριο


http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/09/17/wind_replacing_base_load_in_southwest.html

Τα αιολικά εκτοπίζουν, φαινομενικά, την ισχύ βάσης σε δίκτυο Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζονται από ισχυρούς (και σχετικά σταθερούς) ανέμους του Jet Stream. Η συνολική ζήτηση για ρεύμα είναι αυξημένη (πράσινα τριγωνάκια). Η (ελάχιστη) ισχύς βάσης βαίνει μειούμενη. Και η αιολική ισχύς, όταν η ισχύς βάσης είναι στο ελάχιστο (δηλαδή η μέγιστη αιολική ισχύς) είναι αυξητική.  Δηλαδή, όταν φυσάει, τα πολλά αιολικά "κόβουν" την ισχύ βάσης, και όχι, φυσικά, όταν δεν φυσάει.  Όταν δεν φυσάει (συμβαίνει και σε αυτές τις περιοχές) η ισχύς βάσης πρέπει να καλύπτει το σημαντικό, πλέον, κενό. Αυτό συνεπάγεται οικονομικές (και τεχνικές) ζημιές στις συμβατικές μονάδες βάσης που αναγκάζονται να ακολουθούν το τυχαίο και μεταβλητό φορτίο των αιολικών, και ωθεί στην αντικατάσταση των συμβατικών μονάδων με μονάδες αερίου (όχι επειδή αυτό συμφέρει γενικά, αλλά επειδή μόνο αέριο μπορεί να συνυπάρξει με πολλά αιολικά. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν μονάδες βάσης, αλλά τις εκτοπίζουν προνομιακά υπέρ του αερίου).


http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=12971
http://breakingenergy.com/2013/09/16/case-study-wind-lags-responding-to-a-power-demand-spike/

Και ενώ τα ετήσια στατιστικά δείχνουν μία εικόνα ότι τα αιολικά τουλάχιστον "συμβάλλουν", παραπλανούν με τους μέσους όρους, αφού σε μία ημερήσια ή ωριαία κατάσταση, η εικόνα είναι διαφορετική.  Στο παραπάνω παράδειγμα η ζήτηση έχει αυξηθεί, τυχαίνει και να μην φυσάει, και... και... και... κάρβουνο και αέριο.  Που για να ηλεκτροδοτήσουν και αυτές οι μονάδες (α) πρέπει να υπάρχουν ούτως ή άλλως, και (β) δεν βγαίνουν οικονομικά εάν ηλεκτροδοτούν, τυχαία, όταν δεν φυσάει.  Όλη η αιολική προπαγάνδα και τα πράσινα ευχολόγια (και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίνει η ΡΑΕ, εντέχνως αποσιωπούν ότι η μεταβλητότητα και το τυχαίο του αέρα, καθιστούν τα αιολικά όχι απλώς άχρηστα, αλλά και βλαπτικά.  Η ηλεκτροδότηση δεν είναι ετήσιοι μέσοι όροι, είναι ωριαίες ανάγκες -- εκτός εάν δεν έχουμε ρεύμα όταν δεν φυσάει, και καίμε τις συσκευές μας όταν φυσάει.


Τέλος, μία γρήγορη ματιά στο Τέξας (που είναι στο SPP) είναι διαφωτιστική:  "Several forces are driving the growth of wind power in Texas: the wind resource in many areas of the state is very large, large projects are relatively easy to site, and the market price for electricity is set by natural gas prices and so is relatively high..."  Έχει πολύ (και συνεχή) αέρα, έχει μεγάλους, άπλετους, επίπεδους και έρημους χώρους, και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από ακριβό αέριο. Συν, είναι υποχρεωτικό από κάτι αντίστοιχο του 20-20-20 που επιβάλει ελάχιστα ποσοστά από αιολικά. Συν, επιδοτείται αδρά με φοροαπαλλαγές που ελκύουν εταιρικούς επενδυτές που ψάχνουν για tax shelters.  Και με 12 γιγαβάτ, τροφοδοτεί το 9% των αναγκών (που αντιστοιχεί σε 8% της ονομαστικής ισχύος των αιολικών).  Καλύτερο από το 4% της Ολλανδικής μελέτης, αλλά ...8%.

Και εδώ δεν είναι ...Τέξας.  Θυμάστε που η δικιά μας "Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής" έλεγε ότι "δεν φτάνει να βάζουμε ΑΠΕ, πρέπει να βγάζουμε και τον λιγνίτη";  Ήξερε ότι θα έχουμε (ακριβό) αέριο για ηλεκτροδότηση και επομένως το (όχι φτηνό) κόστος κάθε MWhr από ΑΠΕ θα ήταν συγκρίσιμο και ίσως ανταγωνιστικό με το κόστος της MWhr από αέριο (για την ακρίβεια, το συνολικό κόστος από ΑΠΕ, με το μεταβλητό από αέριο, αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα). Για την σύγκριση κόστους με λιγνίτη ή εισαγόμενο κάρβουνο, βέβαια, τσιμουδιά!  Το ...Κλίμα!  Όπως και τσιμουδιά για το εάν εμείς ποτέ θα έχουμε αέριο, αρκετό, φτηνό, και προβλέψιμο, για ηλεκτροδότηση... Αλλά εάν διώξουμε την βιομηχανία, τι μάς νοιάζει;...

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Έχουμε γεμίσει "Ρυθμιστικές Αρχές".
Αρχίδια μάντολες δηλαδή, σε ένα κράτος που (και καλά!) θέλει να κρατήσει την ουδετερότητά του έναντι της "αγοράς" βάζοντας τους άπειρους, απαίδευτους και εν πολλοίς πονηρούς μανατζαρέους του Ντιρί να ρυθμίζουν τις "αγορές" που είναι επιτετραμμένοι.

Ξέρεις, ε: Οσονούπω θα αποκτήσουμε και Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών για να ξέρουμε αν συμφέρει να πάμε απ' την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με ρουμάνικο τραίνο, ή με ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω Ασκελόν και απ' εκεί μέσω Μαδρίτης αεροπορικώς.

Όταν βγει στο opengov η δημόσια διαβούλευση για την Ρυθμιστική Αρχή Σεξουαλικών Στάσεων και Οδών ειδοποιήστε μας, γιατί τότε οριστικά και αμετάκλητα θα μπει κεχαγιάς στο πέος μας!

katalytikos είπε...

Νέες ρυθμίσεις για ΑΠΕ!!!!
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2622&language=el-GR

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα την ισχύ βάσης (λιγνίτης) δεν την εκτοπίζουν οι ΑΠΕ αλλά ο Μηχανισμός Κάλυψης Μεταβλητού Κόστους. Καταστρεφόμαστε ως χώρα γιά ναπληρωθούν τα δάνεια του Μυτιληναίου και του Περιστέρη.