Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Τοπία στα κάρβουνα

 
 
"Εκείνο το βράδυ στο θέατρο μιλούσαμε για την βιοποικιλότητα και τοπίο.  Θα πρέπει να είναι πλέον τριψήφιος ο αριθμός παρόμοιων εκδηλώσεων που συμμετέχουμε ή οργανώνουμε τα τελευταία 15 χρόνια.  Την ώρα που ο κεντρικός ορεινός όγκος της Άνδρου, πυρήνας για τα νερά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, για αυτό και περιοχή Natura, στις φλόγες.  Για πολλοστή φορά, αλλού η πραγματικότητα, και αλλού η γνώση ή ο κοινός νους..."
 
Δείτε όλο το άρθρο στο http://androsfilm.blogspot.gr/2013/08/blog-post_21.html
 
 
Και η Άνδρος για πέταμα (για να πουλήσει καμιά άδεια ο Κοπελούζος στην ΕΝΕΛ, για να σώσει το Κλίμα, και να προωθήσει το ...Μουσείο). Τι είναι η βιοποικιλότητα μπρος την Τέχνη και τον Πολιτισμό;  Την Σιούτη να περιποιηθούμε που φρόντισε για όλα...

Πολλές και ύποπτες φωτιές στην Άνδρο...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιμένω και επανέρχομαι σε αυτό που θεωρώ κύριο αίτιο, μετά από έρευνα και μελέτη, των ελληνικών δασών: τον όρο "δασική έκταση".

Πρόκειται για μοναδική παγκοσμίως πατέντα που πέρασαν οι δασικοί μεταπολεμικά. Με απόφαση του τοπικόυ δασάρχη ιδιωτικές εκτάσεις που αποκτούν ξυλώδη βλάστηση χαρακτηρίζονται "δασικές" και ο κάτοχος τους σβερκώνεται με όλες τις νομικές υποχρεώσεις αλλά καμία απόλαυση ιδιοκτησίας.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το σύστημα δίνει κίνητρα για το προληπτικό ξερίζωμα φυτών και το κάψιμο ιδιωτικών "δασικών εκτάσεων".

Μια λεβέντικη πολιτεία θα έκανε απλές απαλλοτριώσεις σε τιμές αγοράς και θα μετέτρεπε κάθε λογγωμένο χωράφι σε δημόσιο δάσος. Τσάμπα δάσος όμως δεν γίνεται.

Η άλλη επίσης λεβέντικη επιλογή είναι να αφήσουμε την ιδιωτική έκταση στον έλεγχο και την απόλαυση των κατόχων της και να μην κάνουμε τσάμπα μαγκιές. Να επιτρέψουμε την εμπορική εκμετάλλευση ιδιωτικών δασών, άρα και την δημιουργία τους και την συνετή διαχείριση τους, παράλληλα με μια απγόρευση της εκτος σχεδίου οικοδόμησης, αλλά αυτό στην πατερναλιστική και νομοβριθή Ελλάδα ακούγεται εξωπραγματικό.

Ας συνηθίσουμε τότε να ζούμε με την φωτιά.

Kaymakchalan