Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ήταν, είναι και θα είναι ασήμαντα σαν ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής

 
Αυτό το γράφημα, από την Wikipedia, (μεγαλώνει με κλικ) το έχω ξαναδείξει, πάνω από μία φορά, και παρακαλώ δείτε το ξανά, και παρακαλώ να το εμπεδώσετε, επειδή είναι το πιο απλό, και δυνατό επιχείρημα κατά των ΑΠΕ.

Υποτίθεται μάς προώθησαν και μάς επέβαλαν και μας διαφήμισαν ΑΠΕ για να έχουμε καθαρή ενέργεια, και, ειδικά, καθαρή ηλεκτροδότηση. Θυμίζω, ότι η "συνολική" ενέργεια είναι μεγαλύτερη από αυτή της "ηλεκτροδότησης" αφού περιλαμβάνει, θέρμανση, βιομηχανία, κλπ.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι ΑΠΕ ("renewables"), η πράσινη γραμμή στο πάνω μέρος του γραφήματος, δεν είναι ασήμαντες. Πιο πολλές από την πυρηνική.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι σε αυτές τις "ΑΠΕ" περιλαμβάνονται και τα υδροηλεκτρικά. Πράγματι, τα υδροηλεκτρικά παράγουν σημαντικό ρεύμα, παγκοσμίως. Αλλά μην μπερδεύετε των πράσινο χρώμα των ΑΠΕ, στο πάνω γράφημα, με το πράσινο χρώμα των αιολικών στο κάτω γράφημα.  Εάν τα αιολικά φανούν χωριστά, στο πάνω γράφημα, δεξιά, φαίνεται πόσο ...δεν φαίνονται!

Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι έπεσε ηλεκτροπαραγωγή μετά το κραχ του 2008. "Ύφεση" λέγεται. Η πτώση στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω ύφεσης, είναι μεγαλύτερη από όλη την ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Τα αιολικά είναι τεχνολογία που υπάρχει από την δεκαετία του 1970. Ελάχιστα έχουν αλλάξει στην τεχνολογία. Το μόνο που άλλαξε είναι ο τρόπος επιδότησής τους:  Υποχρεωτικά, σε φουσκωμένη τιμή και κατά προτεραιότητα. 30-40 χρόνια στην αγορά, ήταν, είναι, και θα είναι, ασήμαντα. Επειδή, και τσάμπα να ήταν, που δεν είναι, το ρεύμα τους είναι (α) τυχαίο,  (β) μεταβλητό (εις την τρίτη δύναμη, v^3) και (γ) ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται πρακτικά, σε ποσότητα ή ανέξοδα. Τα φωτοβολταϊκά είναι λιγότερο τυχαία, αλλά και αυτά μόνο όταν έχει ήλιο, και έχουν το ίδιο πρόβλημα αποθήκευσης (και είναι και πιο ακριβά -- αν και πέφτει η τιμή τους).

Γιατί όλη η φασαρία;  1) Γιατί έχουν φαγωθεί περί τα 1-1,5 τρις στο όλο παραμύθι. Κάποιοι τα έφαγαν, και τα τρώνε, από τους εξαγωγείς αυτών των πραγμάτων μέχρι τις κατά τόπους ΔΕΗ που κερδίζουν από το αυξημένο ρεύμα.  2) Έχει αρκετό περιθώριο η άσκηση για να λαδώνουν όποιους και όσους χρειάζεται, και να πιέζουν μέσω WWF Greenpeace και άλλων παραρτημάτων του Γραφείου Εξαγωγών της Γερμανίας, ή Γραφείων Ψυχρού Πολέμου άλλων χωρών πολιτικούς, δικαστές, την κοινή γνώμη κλπ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι ασήμαντα σαν ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής.  Τις άλλες παρενέργειες, ας μην τις επαναλάβω εδώ... Θα παραμείνουν ασήμαντα επειδή όσο περισσότερα μπαίνουν τόσο δημιουργούν προβλήματα (βλ. πχ γράφημα 7, εδώ), τόσο ανεβαίνει εκθετικά το κόστος τους, και τόσο κάνουν ασύμφορες τις συμβατικές μονάδες (χωρίς όμως να τις υποκαθιστούν! -- όπως το εμπέδωσε η Γερμανία και το μάθαμε και εμείς με τον ΜΑΜΚ, τα ΑΔΙ κλπ)

Κάποιος να τα πει αυτά τους Βασιλακοραχιώτηδες και στο ...Σ.τ.Ε. Εγκρίνουν και προωθούν το πανάκριβο ΤΙΠΟΤΑ, γιατί χρειάζονται λεφτά οι Περιστεροκοπελούζοι, η EDF, η ENEL, Vestas, Enercon και λοιποί φτωχοί.