Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η παρακμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας


http://www.project-syndicate.org/commentary/the-falling-share-of-renewables-in-global-energy-production-by-bj-rn-lomborg

Έχω μεταφέρει πολλά επιχειρήματα κατά των "Ανανεώσιμων" "Πηγών Ενέργειας", και ένα από τα πιο σοβαρά είναι ότι οι ΑΠΕ ήταν, είναι και θα είναι ενεργειακά ασήμαντες σαν ποσοστό στην συνολικής ενέργειας -- εκτός εάν επιστρέψουμε σε τρόπο ζωής του 18ου αιώνα (μ.Χ., ή π.Χ.) δηλαδή δε κόσμο χωρίς ενέργεια, που μπορεί να μην είναι κακή ιδέα, μέχρι να χρειαστεί κάποιος οδοντίατρο ή ασπιρίνη, ή αντιβίωση για τον πιτσιρικά.

Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι περίπου 1/3 του 1% της συνολικής ενέργειας. Οι ΑΠΕ που φαίνονται σαν ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης είναι καυσόξυλα, "βιομάζα" κατά το "ευρωπαϊκότερον".  Αυτή είναι η ενέργεια των φτωχών και υπανάπτυκτων, και αυ΄τη ήταν η ενέργεια μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ούτε "οικολογική" ούτε "αειφόρα", αλλά καλή για αναπνευστικά προβλήματα, αποψίλωση δασών και ερημοποίηση.

Και μην πιστέψετε ούτε προς στιγμήν ότι η Δανία έχει το 34% της συνολικής της ενέργειας, ή το 18% της ηλεκτροδότησής της από αιολικά (που αναφέρει το άρθρο). Τα ποσοστά αυτά υπάρχουν μόνο επειδή η Δανία είναι ανάμεσα στα πυρηνικά και υδροηλεκτρικά των Σκανδιναβικών χωρών και τα ασύγκριτα μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο.  Το αιολικό της ρεύμα πάει στα Νορβηγικά υδροηλεκτρικά, και επανεισάγεται σαν πυρηνικό ή υδροηλεκτρικό, αλλά με ζημιά για τους Δανούς. Και όταν αυτό δεν επιτρέπεται λόγω υπερβολικού αέρα, απλά "χάνεται" στο γειτονικό Γερμανικό δίκτυο (για το οποίο η Δανέζικη ηλεκτροπαραγωγή είναι ούτως ή άλλως ασήμαντη (περισσότερα για την Δανία, εδώ και εδώ).


Το παραπάνω γράφημα μεγαλώνει με κλικ.  Αν οι ΑΠΕ είναι ασήμαντο ποσοστό της παγκόσμιας συνολικής ενέργειας, είναι ακόμα πιο ασήμαντο ποσοστό της παγκόσμιας ηλεκτροδότησης. Αν δεν υπήρχαν τα υδροηλεκτρικά, ούτε που θα φαίνονταν.  Δηλαδή μπορεί οι παπαγάλοι να λένε ό,τι θέλουν, αλλά τα νούμερα και τα γραφήματα είναι αμείλικτα...  Τα αιολικά και τα φ/β ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να παράγουν ρεύμα. Κουβέντα και επιδοτήσεις παράγουν:  Οι ΑΠΕ έχουν φάει $1,6 τρις τα τελευταία 12 χρόνια.  Εξαιρετική μπίζνα για ροκάνισμα χρημάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: