Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο κίνδυνος οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι ορατός. Yποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους


Χωρίς βιομηχανία θα πάμε πίσω πριν το 1800. Τα καζίνο, ο ΟΠΑΠ, τα λαχεία, οι καφετέριες, τα μεζεδοπωλεία, ΔΕΝ είναι παραγωγή.

Με επιτυχία στέφθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση ενημέρωσης τοπικών φορέων και επιχειρήσεων για το κόστος ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με τη φιλοξενία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Η μεγάλη και ενεργός συμμετοχή απέδειξε τη σημασία που έχει πλέον το ενεργειακό κόστος σε όλο το φάσμα της παραγωγικής οικονομίας.

Η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα συνεχιστεί σε όλη την επικράτεια με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Θα αναδειχθεί η σημασία ενός ανταγωνιστικού και εκλογικευμένου κόστους ενέργειας σε ολόκληρη την οικονομία σαν βασικός αναπτυξιακός μοχλός.

Δεκάδες είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα έχουν πληγεί από την έλλειψη εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής. Τα παραδείγματα μόνο το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και ανησυχητικά, με τις ανακοινώσεις για κλείσιμο μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων να είναι πλέον καθημερινές.

Επιχειρήσεις που έκτισαν επιχειρηματική και τεχνολογική γνώση επί δεκαετίες, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια και συνεχίζουν να είναι οριακά βιώσιμες παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν μια αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική που αναιρεί καθημερινά τις αιματηρές προσπάθειες για επιβίωση και εξωστρέφεια που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία.

Ο κίνδυνος οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, είναι ορατός. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους είναι συνεχής.

Στο πάνελ έλαβαν μέρος, εκτός από στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ και εκπρόσωποι από μεταποιητικές επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας που μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία. Τέλος, διεξήχθη πολύ ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού όπου αντηλλάγησαν και πληροφορίες για συντονισμό επόμενων κινήσεων και δράσεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελείωσε. Οι εταίροι μας απαιτούν να μη βρωμίζουμε το πλανήτη με το λιγνίτη μας. Για αυτό μας εξάγουν ΑΠΕ.

Χρειάζονται καθαρές παραλίες και ατμόσφαιρα γιατί τώρα που θα πληστιριάσουν το σύμπαν και θα τα αγοράσουν κοψοχρονιά θέλουν να έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους στην αγνή φύση...

Και φυσικά τα προτεκτοράτα δε χρειάζονται βιομηχανία...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος πολιτικός είναι ικανός να καταλάβει τι σημαίνει "παραγωγή"; Αυτό είναι το κυρίαρχο, το πρωταρχικό πρόβλημα. Τα υπόλοιπα έπονται.

Ισως, και είναι μεγάλο ίσως, να καταλαβαίνουν κάτι από καράβια, τα υπόλοιπα είναι εκτός εμβελείας τους.

Και ένα ακόμα: η Ισπανία θέσπισε φόρο επί της αυτοπαραγωγής ρεύματος από ηλιακή ενέργεια ως μέσο ανάκτησης μέρους των επιδοτήσεων που έδινε τόσα χρόνια στο ηλιακό κύκλωμα. Φόρο στον ήλιο στην Ισπανία! Πράσινη οικονομία! Ολέ!

Kaymakchalan