Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η Νότια Εύβοια μετονομάζεται σε Περιστεροκοπελουζοστάν

 

Εγώ αφήνω κατά μέρος την φυσική καταστροφή. Εστιάζομαι στο ενεργειακό και το οικονομικό.

Θα υποκαταστήσει κάποια συμβατική μονάδα όλη αυτή η σαβούρα; Όχι. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει, από το 1975, να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή τα αιολικά.

Θα ηλεκτροδοτήσουν κάτι τα αιολικά;  Όχι. Τα αιολικά παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα. Είναι ασύμβατα με ηλεκτροπαραγωγή δικτύου.

Θα εξοικονομήσουν λιγνίτη τα αιολικά; Όχι. Ο λιγνίτης (ή το κάρβουνο) είναι για ισχύ βάσης, δεν αυξομειώνει εύκολα την ηλεκτροπαραγωγή του, κι όταν το κάνει γίνεται σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της οικονομικής ζωής των μονάδων.

Θα εξοικονομήσουν αέριο τα αιολικά; Κι αυτό αμφίβολο. Όπου μετρήθηκαν, τα αιολικά δεν εξοικονομούν το αέριο που αντιστοιχεί στην ηλεκτροπαραγωγή που "εγχέουν" και για την οποία πληρώνονται με καπέλο.Στην Γερμανία μάλλον αύξησαν την κατανάλωση αερίου (και για αυτό γύρισαν σε κάρβουνο), στην Ιρλανδία μετρήθηκαν να εξοικονομούν μέχρι το 50% το αερίου που αντιστοιχεί στην "έγχυση" -- και παντού με υπέρογκο κόστος για τους καταναλωτές.

Ποιό αέριο;  Μα νομίζει κανείς ότι θα έχουμε φθηνό και απρόσκοπτο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή βάσης; Όποιος το νομίζει είναι αφελής, και δεν καταλαβαίνει ότι η χώρα μας είναι χώρα διόδου αγωγών και όχι προορισμού αγωγών. Σιγά μην αφήνουν αέριο εδώ, αν κάνει κρύο στην Τουρκία ή την Γερμανία. Και τότε θα κάνουμε θυσίες μπας και φυσήξει.  Τότε θα προτείνω για Ιφιγένειες τις κόρες των στελεχών της ΡΑΕ. Οι Περιστεροκοπελούζοι ήταν και θα είναι στο απυρόβλητο.

Τι θα κάνουν τα αιολικά στην Νότια Εύβοια, ή οπουδήποτε στην Ελλάδα;  Θα ακριβύνουν το ρεύμα για όλους μας, θα αποτελειώσουν την Ελληνική βιομηχανία, που εξαρτάται από ρεύμα, θα δώσουν εισόδημα στην ENEL για 10-20 χρόνια, θα δώσουν λεφτά μπαμ-μπάμ στους Περιστεροκοπελούζους, και χάντρες και καθρεφτάκια σε παρατρεχάμενα λαμόγια.

Και τι θα γίνουν τα αιολικά στην Νότια Εύβοια μετά 10-20 χρόνια;  Μα ότι έχουν γίνει και τα παλιότερα αιολικά. Εικαστικές παρεμβάσεις, μνημεία στους Περιστεροκοπελούζους. Να αναρτήσουμε και τις φωτογραφίες τους να μην τους ξεχάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: