Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Gazprom στα Ισραηλινά αέρια; Χμμμ...

 
Πού να φανταστώ τον Νοέμβριο του 2010, ότι αυτή εδώ η ανάρτηση θα ήταν στο κέντρο του Μεγάλου Παιχνιδιού στην περιοχή μας. Tamar, Leviathan, Αφροδίτη. Ο Leviathan θεωρείται "gigantic"...

http://www.steelguru.com/russian_news/Gazprom_signs_20_year_LNG_purchase_deal_with_Israel/303574.html. Εδώ, η Gazprom υπέγραψε 20ετές συμβόλαιο για LNG από το Ισραήλ.


http://www.reuters.com/article/2013/02/27/energy-gazprom-israel-lng-idUSL6N0BR27R20130227  Εδώ η Gazprom λέει ότι θα φτιάξει πλωτή μονάδα LNG σαν αυτή που λέει ότι θα "φτιάξει" (θα βγάλει την άδεια και μάλλον θα την πουλήσει) ο Κοπελούζος στην Αλεξανδρούπολη. Μπορεί τους Παγκόσμιους να τους νοιάζει τι κάνουν οι Ρώσοι με τα αέρια στην Ανατολική Μεσόγειο, εγώ θυμάμαι πόσο υπετιμολογημένη ήταν η Φλώρινα... Και αυτή είχε σχέση με Γκαζπρόμ... Λες να τα ξαναβρήκαν;  Και πώς κολλάνε αυτά που ακούω ότι οι Ισραηλινοί θα φτιάξουν μονάδα στην Κύπρο για περισσότερη ασφάλεια;  Ή το φαντάστηκα;

http://www.noravank.am/eng/articles/detail.php?ELEMENT_ID=6462  Αυτό είναι πιο παλιό, το διαβάζετε όπως θέλετε... Εγώ διάβασα αυτό:  "It is obvious that Washington stood by Israel and Cyprus in the Mediterranean crisis. As for Israel everything is clear, and concerning Cyprus there are two main incentives directing Washington. The first one is to restrain Turkey’s growth and curb strengthening of the latter in the region. The second one is, taking into consideration the fact that Noble Energy will cede its share to bigger companies, ensure that these companies will be American and not Russian. Especially if we take into consideration that deep cooperation has existed between Moscow and Nicosia".

 http://www.epmag.com/item/Mediterranean-hot-Eastern-promise_103193 Και εδώ διάφορα ενδιαφέροντα... "With Israel now leading the way, Cyprus fast emerging, and Egypt's offshore sector expected to slowly build upstream activity following the Arab Spring, the eastern Mediterranean is expected to establish itself as a prominent LNG hub well before the end of this decade"


http://www.energytribune.com/11093/eastern-mediterranean-energy-the-next-game Με τα αέρια στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να διαβάζετε με τις ώρες...

Ένα είναι σίγουρο. Τα ήξερε ο ΓΑΠ (και φυσικά όχι μόνο) όταν μάς έχωσε στο Μνημόνιο.

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Οχι και τόσο άσχετο:
Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θ.Πετράκου και Ε.Ουζουνίδου με θέμα: «Με κομματικά εξαρτημένες διοικήσεις το νέο παραγωγικό μοντέλο της ΔΕΗ όπως το οργανώνει η συγκυβέρνηση»

spiral architect είπε...

Επί του θέματος:
- Έρευνες μόνο νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο
(μέχρι να αρχίσουν να φωνάζουν και οι Αλβανοί)
- Μη καθορισμός ΑΟΖ ως προς την Τουρκία. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν έτσι κι αλλιώς.
- Εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (αν και εφόσον είναι οικονομικώς απολήψιμα) από ξένους. Το παράδειγμα των Σκουριών δείχνει το δρόμο το σωστό.
- Απελευθέρωση της αγοράς ΦΑ. Ο Κοπελουζος με τα πλωτά του LNG δειχνει επίσης το δρόμο.
- Οι τράπεζες στέλνουν το μικρό για τα θελήματα.
- Κι εμείς ... Νιγηριανοί!
Γι' αυτό σου λέω:
Μην την ψάχνεις λέμεεεε!

Ανώνυμος είπε...

Ο διαχειριστής του ενεργειακού συστήματος, ο Μίτου Χριστόζοφ, ανακοίνωσε σήμερα πως "το ενεργειακό σύστημα κινδυνεύει να καταστεί μη διαχειρίσιμο" λόγω μιας απότομης πτώσης της κατανάλωσης και των εξαγωγών. Επικαλέστηκε το αυξημένο τμήμα των ηλιακών και αιολικών σταθμών η παραγωγή των οποίων αγοράζεται κατά προτεραιότητα.

spiral architect είπε...

Ιδού λοιπόν η Νιγηρία της Ευρώπης, που πριν λίγα χρόνια υπερήφανη διοργάνωσε υπερδιαστασιολογημένους ολυμπιακούς αγώνες:

Οι παρακάτω 11 πολυεθνικές δια των εκπροσώπων τους ζήτησαν μισθό 250- 300 ευρώ για τους νέους ανέργους για να επενδύσουν στη χώρα:

1. Μηνάς Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
2. Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas.
3. Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Unilever Hellas. .
4. Ανδρέας Καλατζόπουλος, γενικός διευθυντής της Philip Morris.
5. Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, επικεφαλής της Henkel Hellas.
6. Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina – NOYNOY.
7. Ελ. Χαλουλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Hellas.
8. Δημήτριος Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic Violex.
9. Raymond Franke, επικεφαλής της Nestle.
10. Κατερίνα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη πωλήσεων της SCA Hygiene Products.
11. Εμμανουήλ Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικοδομικών υλικών Ytong – Thrakon

Το γυαλιστερό παιδί που το παίζει υπουργός ανάπτυξης δήλωσε αναρμόδιος.

Τα μιστά μας ρε!

spiral architect είπε...

@ 9:22 π.μ.:
Българи, добре дошли в свободния пазар!
(για να μάθετε και σεις)

spiral architect είπε...

Κρατικός νεοφιλελευθερισμός. Στο (καραφλό) μυαλό του Κ. Χατζηδάκη

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι ότι η κρίση του 2008 έπληξε τελικά το αμερικανικό σύστημα πολύ περισσότερο από όσο αφέθηκε να φανεί προς τα έξω. Έπληξε τη ρευστότητά τους, την ικανότητά τους να (αυτο)χρηματοδοτούνται.

Δεν θα ξεχάσω κάπου μέσα στο 2009 μια συμφωνία των έξι μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών για να διασφαλιστεί η τροφοδότηση της Fed σε... συνάλλαγμα! Πώς λοιπόν να μην τους είναι μετά αναγκαία η κρίση του ευρώ μέσω του ανθρώπου τους, του ΓΑΠ;

Έπειτα, μου κάνει τεράστια εντύπωση να θέτει ο αμερικανικός παράγοντας προσκόμματα στην απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom, αλλά να μην μπορεί να βγει μια αμερικανική εταιρία να δώσει δύο ψωροδις ευρώ για να πάρει την πολύ μεγαλύτερης αξίας ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αντί 1,9 δις που δίνουν οι Ρώσοι.

Αν λοιπόν, με απλά λόγια, τους Αμερικανούς τους τελειώσαν τα λεφτά, τότε μόνον θα ήταν αρκετά λογικό στην παρούσα συγκυρία να κάνει "παιχνίδι" η Gazprom ακόμη και σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ.

Βασικό μέρος του σχεδίου του Ρήγκαν για να πλήξει την ΕΣΣΔ ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου και η επιφορά, έτσι, σημαντικού πλήγματος στα πετρελαϊκά έσοδα της ΕΣΣΔ. Κατάφεραν να ρίξουν το πετρέλαιο στα 5-6 δολάρια το βαρέλι, και σύντομα ήρθε το τέλος της ΕΣΣΔ.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του βαθέος τραπεζο-πετρελαϊκού κατεστημένου των ΗΠΑ, που θέλει υψηλές τιμές πετρελαίου για να ελέγχει την παγκόσμια αγορά. Όμως αυτό, σήμερα, τους βγάζει εκτός αγοράς και γιγαντώνει τον αντίπαλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε ακόμη πιο ενδιαφέροντα πράγματα στο άμεσο μέλλον. Ο Θεός να μας φυλάγει...