Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ευρώπη; Ποιά απ' όλες;


Στο άρθρο του, το Stratfor αναφέρεται σε μία χαμηλών τόνων "συνάντηση κορυφής" μεταξύ του λεγομένου Visegrad Group (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, και Ουγγαρία) και του λεγομένου Weimar Triangle (Γερμανία, Γαλλία, και Πολωνία).  Οι δύο αυτές "ομάδες Ευρώπης" είναι δημιουργήματα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωσης των Γερμανιών, το 1991.

Αν και η δημιουργία τους έχει σχέση με τον φόβο επιρροής της Ρωσίας σε τέως δορυφόρους της, τα οικονομικά και γεωγραφικά (στρατηγικά) είναι διαφορετικά.


Οικονομικά, η Ομάδα Βίσεγκραντ εξαρτάται από εξαγωγές κυρίως προς την Γερμανία (αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά), και δεν είναι στην Ευρωζώνη.  Αφ' ενός, βολεύονται από το ισχυρό ευρώ που ευνοεί τις εξαγωγές τους στην Ευρωζώνη. Αφ' ετέρου όμως δεν έλαβαν οικονομική βοήθεια από τις "Βρυξέλλες" στην οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008. Θέλουν λεφτά από "Ευρωπαϊκά" ταμεία συνοχής, που συμφωνεί η Γαλλία αλλά δεν συμφωνεί η Γερμανία. Και για περισσότερη σύγχυση, η Γαλλία επιθυμεί χαλάρωση του ευρώ, που δεν συμφέρει την Ομάδα Βίσεγκραντ, και που δεν θέλει, επίσης, η Γερμανία.


Στρατηγικά τα πράγματα περιπλέκονται από διαφορετικούς φόβους λόγω διαφορετικών γεωγραφιών. Η Πολωνία είναι, ιστορικά, η ευάλωτη, και από δυτικά, και από ανατολικά. Η Ουγγαρία έχει κάποια προστασία, ανατολικά, με τα Καρπάθια όρη. Και στην Ομάδα Βίσεγκραντ, η Πολωνία θα ήθελε να είναι "ηγετική", αλλά δεν το συμμερίζονται οι υπόλοιποι.

Η άποψή μου είναι ότι η Ευρώπη είναι απλά ένα γεωγραφικός χώρος. Η Βόρεια Ευρώπη λόγω γεωγραφίας είναι σχετικά εύκολη σε μετακινήσεις πληθυσμών και στρατών (τα ποτάμια είναι λίγο δύσκολα).  Είναι η "Ευρωπαϊκή Ένωση" η Ευρώπη; Ή έστω η μόνη "Ένωση"; Προφανώς όχι. Συλλογή τέως αυτοκρατοριών, που οι πιο μεγάλες προσπαθούν με διάφορα τερτίπια να επανέλθουν.


Όσο για την "Ευρώπη" μια ματιά στον χάρτη από το 1 μ.Χ. έως το 2000 μ.Χ. τα λέει όλα για το πόσο ...υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: