Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι δύο στύλοι της Ευρωσοφίας


Δύο χθεσινά συμβάντα που αφορούν στην σχέση Γερμανίας-Γαλλίας:

Σε ομιλία σε οικονομολόγους στο Βερολίνο, η Μέρκελ είπε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι "φυσιολογική" (normal) και ότι οι ισοτιμίες δεν υπόκεινται σε πολιτικές χειραγωγήσεις, ακόμα κι αν εμποδίζει την Ευρωπαϊκή περιφέρεια να γίνει ανταγωνιστική.

Επίσης χτες, η εφημερίδα Les Echos ο πρόεδρος μίας Αμερικανικής εταιρίας (Titan) που κατασκευάζει ρόδες για αγροτικά οχήματα είπε σε Γάλλο υπουργό ότι δεν σκοπεύει να εξαγοράσει μονάδα ελαστικών της Goodyear στην βόρεια Γαλλία επικαλούμενος (αρκετά ωμά) τους υψηλούς μισθούς και αντιπαραγωγικές πρακτικές. Η μονάδα της Goodyear πάσχει από την ύφεση στην αγορά Γαλλικών αυτοκινήτων.

Οι δύο ευαισθησίες της Γαλλίας είναι η προώθηση της Γαλλικής οικονομίας και η ανταγωνιστικότητά της. Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην Γαλλίας ως "χρεοκοπημένη". [Να θυμίσω το θέμα της ανταγωνιστικότητας σχετικά με το κόστος της ενέργειας που ανέφερα πρόσφατα].

Η Γερμανία έχει απορρίψει Γαλλικές προτάσεις για χαλάρωση της ισοτιμίας και ευρωομόλογα. Η κρίση επαναφέρει θέματα της Ευρωζώνης που είχαν αποσιωπηθεί όταν η οικονομία πήγαινε καλά.

Να προσθέσω εγώ ότι η Γερμανία και η Γαλλία τώρα που φαίνεται να διαφωνούν έχουν υπάρξει ελεεινοί υποκριτές και μερκαντιλιστές. Όλο το πλέγμα των επιδοτήσεων και των ευρωκανονισμών από τον καιρό του up yours Delors, υπήρξε υπέρ Γερμανών και Γάλλων. Στο διαγραμματάκι που είχα παραθέσει και εδώ, φαίνεται το άνοιγμα της ψαλίδας των ισοζυγίων μεταξύ Γερμανίας και των χωρών της περιφέρειας. Θα ήθελα να δω ένα αντίστοιχο διαγραμματάκι για το πόση από την ευημερία της Γαλλίας στην ίδια περίοδο οφείλεται στα διάφορα ευρωπακέτα.

Δεν ξέρω εάν θα διαλυθεί αυτή η "Ευρώπη", αλλά υποψιάζομαι ότι η ιστορία θα γράψει ότι με την "Ευρώπη" οι Γερμανοί μάζεψαν λεφτά και χρηματοδότησαν την επανένωσή τους και την εξαγωγική βιομηχανία τους, οι Γάλλοι πίστεψαν ότι είχαν επιστρέψει στην περίοδο του Ναπολέοντα του Γ', και οι Έλληνες ξήλωσαν την πρωτογενή παραγωγή, ξεπούλησαν το μαγαζί και με πολλά ενυπόθηκα δάνεια αγόρασαν Καγιέν, μεζονέτες και δρόμους στο πουθενά, και έκλεισαν τα τυροκομία τους υπέρ καμεμπέρ και ένταμ. Μην περιμένετε να σωθείτε από αυτή ή την άλλη Μεγάλη Δύναμη, αυτούς τρώμε στο κεφάλι από τον καιρό του Κωλέττη.

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

Η κατάσταση δεν μαζεύεται πλέον.
Ο μεσιέ ... ουπς λάθος, πλασιέ Ολάντ ήλθε στο προτεκτοράτο, μπας και μαζέψει κατιτίς από τα αμάζευτα της αυτοκρατορίας του, που πάει κι αυτή κατά διαόλου. Ο Μιτάλ κλείνει χαλυβουργεία στη Γαλλία (βαρβάτες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, όχι μαγαζάκια με γραφεία και πισιά) οι δρόμο των πόλεων καίγονται, οι καταλήψεις και οι βανδαλισμοί κτιρίων εταιρειών ή διοικητικών κτιρίων καλά κρατεί.
Μην κοιτάς που ελάχιστα δείχνουν τα κανάλια, ψάξε στο νετ και θα βρεις πολλά.
Το μόνο σωστό που είπε ο Τσίμπλας στο πρόσφατο παρελθόν ήταν το "Ολαντρέου".

Κοινώς .... αγαπητέ Φρανσουά!
(και μεις παρέα)

i-politiki είπε...

Με όλο το σεβασμό, αρχαιοπτέρυγα, να σου θυμήσω το δεύτερο μηχανισμό αμύνης του "εγώ" το Freud:
Ρίξε στους άλλους όλο το φταίξιμο.
Είχε πέι κάποτε ο Ιωαννίδης (του μπάσκετ):
ΔΕΝ με νοιάζει τι κάνει ο αντίπαλος και γιατί το κάνει, εμένα με ενδιαφέρει να παίξει η δική μου ομάδα καλά, ακόμη και άν τελεικά χάσω.
Μια και σου αρέσουν τα σχεδιαγράμματα γιατί δεν βάζεις το συγκριτικό σχεδιάγραμμα αύξησης μισθολογικού κόστους στις χώρες της ευρωζώνης μεταξύ 2000 και 2010;
Όταν στην Ελλάδα η αύξηση έφτασε το 80% ενώ στην γερμανία ήταν κάτω από 15% τι περιμέναμε;
Οι Γερμανοί μας φταίνε ή λαϊκίστικες πολιτικές μας ηγεσίες, που νομίζουν ότι ο ρόλος τους είναι να μοιράζουν πλούτο και όχι να παράγουν;
Ακόμα κι άν πρόκειται για δανεικά.
Ακόμα κι άν λένε ψέμματα μέσα από τα δόντια τους.
Φίλε, όσοι είμαστε πάνω από 30 ξέρουμε πολυ καλά ότι το συμφέρον σου μπορείς μόνο να το υπερασπίσεις ΕΣΥ και κανένας άλλος.
Οι μερκαντιλιστές ξέρουν να υπαρασπίζονται το συμφέρον τους, όλοι από τις ΗΠΑ, μέχρι την Ιαπωνία, από την Αυστραλία μέχρι την Κίνα.
Έτσι κάνουν οι σοβαρές χώρες, αυτοί είναι οι κανόνες του παγκόσμιου παιγνιδιού και όχι το blame game εκ των υστέρων.
Έχουμε λάθος νοοτροπία, φίλε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακόμα και πράγματα που είναι αξιώματα σε άλες χώρες εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Το μόνο που ξέρουμε καλά να κάνουμε είναι να κλαίμε πάνω από τον χυμένο καφέ.
Ελπίζω (αν και δεν το βλέπω) ότι η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που περνάμε να μας βάλει μυαλό.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=epfbNvvODJs

Καλημέρα, ώ Πτέρυξ.
Δες αυτο το βιντεο, και γράψε σε παρακαλω εντυπωσεις και συμπεράσματα σου.

archaeopteryx είπε...

socrates συμφωνώ σε όλα πλην ενός. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και οι διάφοροι μεγάλοι ΛΑΔΩΝΟΥΝ, και ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ για ένα πολιτικό σύστημα που ο Μητσοτάκης ΔΕΝ μπόρεσε να κυβερνήσει με πόσο% της ψήφου (αλλά έχωστε την ΑΓΕΤ στην Λαφάρζ μέσω Πανταβόλτα. ΞΕΡΩ ότι οι Γαλλοι πλήρωσαν έμμεσα και άμεσα και για την ΑΓΕΤ και για τις θυγατρικές της. Φυσικά και φταίνε οι ηγεσίες, και εμείς που τις ψηφίζουμε και τα ΜΜΕ που μας δουλέυουν ψιλό γαζί και το Σύνταγμα που είναι φτιαγμένο να μην μπορεί κανείς να βγάλει άκρη, παρά μόνο το κομφούζιο.

Οι μερκαντιλιστές βγάζουν άκρη γιατί ΛΑΔΩΝΟΥΝ και ΓΡΑΦΟΥΝ νόμους υπέρ τους

Δες το πρώτο (και το δεύτερο ) γράφημα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/02/blog-post_11.html

'Οσο για το τι έγινε μεταξύ 1824 και 1930, κάποια στιγμή θα το δούμε νηφάλια

i-politiki είπε...

Μα αγαπητέ αρχαιοπτέρυγα, όπως όλοι ξέρουμε:
All is fair in war and love.
Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με αλλά η οικονομική ανάπτυξη είναι εξ ορισμού ανταγωνιστική άρα διαδικασία "πολέμου" (και πολύ βρώμικου μάλιστα).
Το ξέρω ότι σου σκοτώνω το ρομαντικό σκέλος της σκέψης σου αλλά αυτά έχω καταλάβει ...μέχρι στιγμής.

Nestrom είπε...

Στο έχω ξαναπεί, στα γεωπολιτικά γράφεις πιο ωραία ακόμα και από τον τομέα σου τα ενεργειακά.
Θέλω αν μπορείς εκτίμηση για την χρονική στιγμή που η Γαλλία θα περάσει στην ομάδα των χωρών της περιφέρειας. Σε τι ακριβώς πλέον είναι χρήσιμη στην ηγεμονία της Γερμανίας (πέραν ίσως της ψεύτικης εντύπωσης ότι συναποφασίζουν)?

Ανώνυμος είπε...

Προς τον "Σώκρατες".
Ανηκεις στους νεοταξίτες που δεν βρισκουν τιποτα καλο στους "ρομαντικους", δηλ. στους ανθρωπους που δεν ανηκουν στο βαθυ μπατσοκ και γενικότερα στο συστημα;

archaeopteryx είπε...

έχουν πυρηνικά?

i-politiki είπε...

Αρχαιοπτέρυγα τί είναι αυτά που λές;
Νεοταξίτης;
Μπατσόκ;
Συστημικός;
Φίλε, τέτοιες άγαρμπες "στάμπες" ΛΑΣΠΗΣ βάζουν όσοι κατηγορούν το πρόσωπο όταν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το επιχείρημα.
Κάτι σαν τους homo pasokous τα τελευταία 38 χρόνια ή τους homo syrizeous πρόσφατα.
Αν το να είναι κανείς ρεαλιστής είναι "νεοταξίτικο" τότε ίσως να ήλθε η ώρα να ξανασκεφτείς τους ορισμούς σου.
(ΥΓ. Δεν επεκτείνομαι γιατί μου είσαι συμπαθής και δεν θέλω να σε στενοχωρήσω).

archaeopteryx είπε...

ααα.., δεν εχω πει εγώ τέτοια, ούτε σε θεωρώ τίποτα από αυτά... Μην άγχεσαι... Αν σε ενοχλεί κιόλας, φεύγουν. Αλλά μην τσιμπάς, έχω ακούσει πολύ χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σωκράτη δεν υπάρχει Γερμανική Ευρώπη.

Υπάρχει Γαλλογερμανική.

Η Γερμανία-Γαλλία (όχι αυτός ο γελοίος Ολάντ βέβαια) στην ουσία κάνει οικονομικό πόλεμο στην ηπειρωτική περιφέρεια και η κινεζοποίηση της Ευρώπης αφορά στον ανταγωνισμό με Κίνα - Ινδία για της εξαγωγές της ολιγαρχικής κλίκας που δυναστεύει τους λαούς της Ευρώπης επειδή βεβαίως και αυτοί το επέτρεψαν-θέλησαν, εισερχόμενοι στο θέαμα της πολιτικής οικονομίας.

Καταευχαριστημένοι και διαγκωνιζόμενοι ως μικρομέτοχοι στις πολυεθνικές που τώρα τους διαλύουν τις ζωές.

Η παγκοσμιοποίηση καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες για να κερδίζουν οι πολυεθνικές (άνοιγμα αγορών στις αναδυόμενες οικονομίες), σε αυτό το πλαίσιο αν δεις τα πράγματα, ως προς την παράμετρο "αύξηση του μισθολογικού κόστους στις χώρες της ευρωζώνης μεταξύ 2000 και 2010", θα πρέπει να λάβεις υπ'οψη σου και κάποιες άλλες πτυχές της εμπορευματικής-νομισματικής παραγωγής και κυκλοφορίας.

Μην μερικεύεις-αφαιρείς γιατί θα φτάσεις σε λάθος συμπεράσματα.

Ο οικονομικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά ήταν προσχεδιασμένος και με την βούλα της Κομισιόν. Όχι πως οι βλαμμένοι μιροαστικοποιημένοι πατριώτες μας είναι άμοροι ευθυνών βέβαια.

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται με την Ευρώπη και την πολιτική-οικονομική εξουσία στην Ε.Ε.

Η κινεζοποίηση θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά της ηπείρου..