Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Αισιοδοξία (3): Πρωτοχρονιά σε πυλώνες ανεμογνητριών. Για να προλάβουν το τέλος της επιδότησης


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267786

Η είδηση είναι αισιόδοξη γιατί τα λέει όλα:  Τα αιολικά μπαίνουν για τις επιδοτήσεις. ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις. Χωρίς αυτές δεν υπάρχουν. Πρωτοχρονιά στους πυλώνες, για να προφτάσουν την αρπαχτή.  Όποιος πρόλαβε θα επιδοτείται. Μετά... Το μετά το έδειξε το RealClearEnergy και το αναμετάδωσα εδώ.

Η αρπαχτή στην Ελλάδα είναι διπλή ταρίφα για "έγχυση" τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος που δεν υποκαθιστά ούτε συμβατικές λιγνιτικές μονάδες, ούτε μονάδες αερίου. Και δεν υποκαθιστά λιγνίτη, και  υποκαθιστά πολύ λιγότερο αέριο από αυτό που αντιστοιχεί στο ρεύμα που "ενεχύθει". Η διπλή ταρίφα είναι τετραπλή ή εξαπλή. Αυτή είναι η απάτη.

Στην Αμερική, η αρπαχτή είναι φοροαπαλλαγές. Αν έχεις ένα σουπερμάρκετ, ή μια εταιρία υπολογιστών και πληρώνεις φόρους, βάζεις αιολικά και απαλάσσεσαι από φόρους. Κανείς δεν ρώτησε "πόσα κάυσιμα γλύτωσες". Δεν τους νοιάζει. Τους νοιάζει μόνο η φοροαπαλλαγή.

Το αιολικό λόμπυ και οι παπαγάλοι του πάντα μίλάνε για "εγκατεστημένα μεγαβάτ", δηλαδή πόσα αιολικά πουλήθηκαν και μπήχτηκαν στο έδαφος. Ποτέ δεν μιλάνε για πραγματική ηλεκτροδότηση. "Ικανές να ηλεκτροδοτήσουν τόσες χιλιάδες σπίτια". Θεωρητικά, όταν φυσάει. Όταν φυσάει σταθερά. Ούτε φυσάει συνέχεια, ούτε φυσάει σταθερά, συνέχεια. Η ηλεκτροδότηση δεν δουλέυει με ετήσιους μέσους όρους και ψευδείς και παραπλανητικές διαφημίσεις.  Και οι τόνοι CO2 που δήθεν εξοικονομούν είναι λογιστικοί:  Τόσες κιλοβατώρες 2-8 το απόγευμα, χτές, τόσες 11 με τρισήμιση το μεσημέρι σήμερα. "Τόσοι τόνοι". Κοροϊδία για ηλίθιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: