Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Των 1.000 φωτοβολταϊκών μεγαβάτ, στην Κρήτη, συνέχεια


http://www.energypress.gr/news/Arsh-toy-mplokoy-zhtane-oi-Krhtikoi-gia-fwtoboltaiko-ergo-1000-Megabat

Πάντα χαίρομαι όταν με διορθώνουν και πάντα μαθαίνω κάτι. Το παραπάνω σχόλιο (κολάζ από τρία σχόλια) μού λέει τα εξής. (α) μία "νέα" συμβατική μονάδα βάσης (η Κρήτη ήδη έχει τέτοιες) θα έβγαζε ρεύμα πάνω από €170 την μεγαβατώρα, (β)  με €1,5 δις φτιάχνεις μία μονάδα 350MW και (γ) ότι τα 1.000 MWpv θα καταργούσαν τις αιχμιακές μονάδες. Αμφισβητώ τα (α), η μονάδα του (β) που είχα κατά νου θα είχε 80-90% διαθεσιμότητα και όχι 20% (μία όχι "μικρή" διαφορά και (γ), δεν νομίζω, αλλά παρακαλώ δείτε τα σκιτσάκια, παρακάτω.

(α) Συμβατικό (ανθρακικό ή ο,τιδήποτε) ρεύμα πάνω από €150/MWhr, από μονάδα βάσης δεν έχω δει ή ακούσει πουθενά. Σήμερα (κατά την ανάρητηση του Energypress) "φτάνει τα €150.MWhr", υποθέτω με ντήζελ ή μαζούτ, για ισχύ αιχμής. Άρα το €170/ΜWhr μου ακούγεται πολύ γαλαντονόμο για μία σύγχρονη μονάδα βάσης, ενδεικτικά με εισαγόμενο κάρβουνο που δεν είναι ακριβό και μεταφέρεται εύκολα με καράβια. Μάλλον μεταξύ €60 και €80/MWhr θα το περίμενα (με έργα υποδομής).

(β) Για το πόσο κάνει μιά ανθρακική μονάδα για 350 MW, με τις υποδομές της, γνωρίζω ακριβώς. Τα πρόχειρα στοιχεία απου βρίσκω λένε για $1,5-$1.8 δις για 500-600 MWe (στην Αμερική μεν, Αμερικανικών προδιαγραφών δε, είμαι σίγουρος ότι έχει και Ρώσικα και Κορεάτικα ή Κινέζικα). Με διαθεσιμότητα πάνω από 80%. Κάποιος ΔΕΗτζής θα ξέρει (και η Φλώρινα ΔΕΝ ήταν καλό παράδειγμα).  Έχω δει στοιχεία για $600 εκατομ. για 125 ...πυρηνικά MW, αλλά δεν τα λέω γιατί θα λένε "ααα είναι πυρηνικός". Δεν είμαι πυρηνικός, αλλά δεν είμαι αντι-πυρηνικός. Είμαι τσιγκούνης.

Αλλά πάμε στα σκιτσάκια:


(γ.1 ) Η καμπύλη φορτίου... Δεν ξέρω με τι μοιάζει, αλλά το καλοκαίρι, από όσο ξέρω, η αιχμή είναι μάλλον τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενδεικτικά 2-10; Τότε δουλεύουν τα κλιματιστικά, τότε είναι ανοιχτά τα τουριστικά που θέλουν ρεύμα...


(γ.2) Δεν ξέρω πώς ορίζεται και πώς καλύπτεται η ζήτηση στην Κρήτη, αλλά εάν ο μέσος όρος ισχύος είναι περί τα 350MW (όπως λέει ο energypress (3.000/365/24= 342) θα υπέθετα ότι η αιχμή είναι γύρω στα 500, περίπου.


(γ.3) Αυτό που ξέρω είναι ότι το καλοκαίρι η Κρήτη έχει (δυνατό) ήλιο από τις 8-9 μέχρι τις 6-7. Δέχομαι το 11ωρο. Να δεχτώ και το τραπεζοειδές με tracking (και η βάσει του τραπεζίου είναι περί τις 11-12 ώρες, Απρίλιο-Σεπτέμβριο).  Ωστόσο, αρέσει δεν αρέσει, ο ήλιος μεσουρανεί μεταξύ 11-12 και 1-2 (με την καλοκαιρινή ώρα) και τα κλιματιστικά δουλεύουν από τις 1-2 και μετά, και η τουριστική σουαρέ είναι μετά τις 9. Επομένως η ηλιακή αιχμή είναι αρκετά πριν την αιχμή στην ζήτηση.

(γ.4). Μπορεί τα 1.000 MWpv να χρειάζονται για την απογευματινή ζήτηση των 500, αλλά όσο μπακάλικα και να το δω, με υποτιθέμενη ζήτηση αιχμής 500MW, κάτι περισσεύει, μεταξύ 11 και 1... Δεν θα πλήρωνα καλώδια να στέλνω το ηλιακό περίσσευμα ...βόρεια, και εάν έμπαινε καλώδιο με ρεύμα στα 40 ή 50 προς την Κρήτη, συνέχεια, με αιχμή στα 60-80 , το 200 αρχίζει να μυρίζει!   Όλες μα όλες οι ΑΠΕ βασίζονται στην παραδοχή ότι κάποιος σε πληρώνει πολλά λεφτά για περισσευούμενο ρεύμα αιχμής, που έχεις αναγκαστικά για να έχεις αρκετή ισχύ ...αργότερα, όταν ο ήλιος πέφτει.

(γ.5). Αυτή θα ήταν κατ' εμέ η ορθολογική προσέγγιση:  Πρώτα η φτηνή ισχύς βάσης. Αν πληρώνουν €150/MWhr για ισχύ βάσης, γρήγορα, κάποιος εισαγωγέας εργολάβος να καλύψει το κενό. Στα μεγέθη αυτά, δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 60-80 (με σημερινές τιμές). Και με σημερινές τιμές, η αιχμή είναι (κατά το energypress, μέχρι και 150.  Αυτή η δεκάλεπτη ασκησούλα, κοστίζει περίπου τα ίδια λεφτά μπροστά, όσο τα 1000 MWp, βγάζει πολύ φτηνότερο ρεύμα και βάζει και λίγα φ/β να μην πεινάσουν οι Γερμανοί...

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

100kWρ = 4 στρέμματα γήινης επιφάνειας για εγκατάσταση φ/β.
Ας μού βρει ο συντάκτης την ανάλογη επιφάνεια για την ενδεδειγμένη τιμή πικ για το φ/β που θα λύσει το πρόβλημα αιχμής της Κρήτης.

archaeopteryx είπε...

θα κόψουνν τις ελιές στη Μεσσαρά και θα βάλουν πανελα

Ανώνυμος είπε...

Και πιο παλιά τους είχαν επιδοτήσει να ξεπατώσουν τις παλιές καλές ποικιλίες αμπελιού (εξαιρετική ποιότητα σταφύδας) για να βάλουν επιτρεπέζιες ποικιλίες? Και οι γεωπόνοι τότε τι έκαναν; τι τους συμβούλεψαν;
Ούτε ένα εργοστάσιο κονσερβοποίησης ντομάτας δεν έχει η Κρήτη, παρότι έχουν τόσα θεμοκήπια παραγωγής ντομάτας!
Ευτυχώς που ακόμα αγαπάνε τις ελιές και τις καλλιεργούν εντατικά ακόμα και οι νέοι.