Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Έχετε απορίες για τις ΑΠΕ; Ρωτήστε ιδιοκτήτη αυθαιρέτου εκτός δικτύου

Μου άφησε σχολιαστής κάποιο λινκ με φωτό από κάποιο φωτοβολταϊκό της Αpple, προφανώς σαν επιχείρημα ότι τα φ/β έχουν μέλλον ή ότι είναι καλά. Η Apple έχει φ/β ΜΟΝΟ επειδή οι φοροτεχνικοί της τής είπαν ότι συμφέρει με τα tax credits. Το φ/β (στις ΗΠΑ) είναι φοροαπαλλαγές. Ναι, παράγει ρεύμα το φ/β της Apple, όταν έχει ήλιο, και μειώνει την ζήτηση, αλλά ενεργειακά και πρακτικά είναι ασήμαντο για οτιδήποτε πλην δημοσίων σχέσεων (και φοροαπαλλαγών -- αυτές είναι χρήσιμες).

 
Μπορεί να κάνουν καλές δημόσιες σχέσεις τα φ/β στις ΗΠΑ αλλά είναι περί το 0,14% της κατανάλωσης. Πιο πολύ ρεύμα χαλάμε να το συζητάμε. Στην δε Γερμανία δια στόματος Μέρκελ "Αλλά τώρα, οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στριμωγμένες για μετρητά, και αντιμέτωπες με δανειακές κρίσεις και εύθραυστες οικονομικές αναπτύξεις, μειώνουν την υποστήριξή τους στα ηλιακά, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να κάνουν την βιομηχανία τους πιο ανταγωνιστική." Αλλά τα θέλει στην Ελλάδα, εδώ δεν έχουμε εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη, έχουμε πανίσχυρη ύφεση.

Εμένα μου αρέσουν τα φ/β για ένα και μόνο λόγο: Διαλύουν τον ΛΑΓΗΕ και δεν θα έχει να πληρώνει αιολικούς.  Βέβαια δεν μου αρέσουν γιατί τελικά ΕΓΩ θα πληρώνω τον ΛΑΓΗΕ. Και όταν τα φ/β πάνε τήν ΟΤΣ στα 200 ή 300 €/MWhr, τότε, όταν φυσάει, θα λένε οι αιολικοί, "ιδού, δικαιωθήκαμε, φτηναίνουμε το ρεύμα με 90 ή 100 ευρώ την μεγαβατώρα". Δείτε τα σκιτσάκια στην προηγούμενη ανάρτηση... 28, 30... ευρώ την μεγαβατώρα. Και τότε είχαμε σπάταλες διοικήσεις και κοινωνικά ρεύματα και άπληστους συνδικαλιστές... Φαντάσου.

Είπα στον σχολιαστή να πάει μέχρι την Κερατέα ή πριν το Σούνιο που έχει οικισμούς με αυθαίρετα εκτός δικτύου. Μερικοί έχουν φ/β και Α/Γ. Ρωτήστε Πόσο % του χρόνου δεν έχουν ρεύμα, πόσο % είναι με φ/β, πόσο % με Α/Γ, πόσο με την γεννήτρια (όλοι έχουν) και κάθε πότε αλλάζουν μπαταρίες, και αν συμφέρει.

Πολλοί τάζουν εισόδημα για 25 (!) χρόνια από φ/β στις ταράτσες. Κανείς δεν τάζει ηλεκτροδότηση. Αν όλοι είχαμε φ/β στις ταράτσες, απλά θα πήγαινε η ΟΤΣ στα 300, τάκα-τάκα.