Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τα ενεργειακά των Δυνάμεων Κατοχής


http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c46530e4-92c8-11e1-b6e2-00144feab49a.html#axzz1uNiK7g5q (αν ανοίγει...)

Το άρθρο ξεκινάει με αρλουμποδιαφήμιση. Λέει ότι το φωτοβολταϊκό ρεύμα (8 φορές ακριβότερο από το συμβατικό, όπως είπε και η Μέρκελ), είναι affordable, "προσιτό".  Θα στείλω κολακευτικό email στον αρθρογράφο...  Και θα του πω να αγοράζει τήν βενζίνη €10 το λίτρο, να δει πόσο "προσιτή" είναι.

Η ιδέα ότι οι Αλαμανοί θα τροφοδοτούν με ρεύμα τα εργοστάσιά τους από το Χέλιος είναι φαιδρή, να τους δω να πληρώνουν για την μεταφορά με δικά τους λεφτά, και με άδεια από τις ενδιάμεσες χώρες, να τους δω να πληρώνουν για την γη που απαλλοτριώνουν με τις ευλογίες του Χατζηαβάτη-Παπακωνσταντίνου (και των διαδόχων του), και τότε να πούμε για "affordable".  Κι αν μπουν τέτοια καλώδια, δεν θα είναι για το Χέλιος (τον αρχαίο θεό τρομάρα τους) αλλά για κανένα πυρηνικό πιο πέρα ή πιο κάτω.

Καλώδια για ρεύμα, 4-5 ώρες την ημέρα, μόνο ανόητοι θα πιστέψουν, και μόνο χαζοί θα χρηματοδοτήσουν.  Ηλεκτροπαραγωγή με αέριο, σε κλίμακα μερικών δεκάδων γιγαβάτ, που θα ...σβήνει όταν έχει λιακάδα είναι επίσης παράλογη.  Αλλά μιλάνε και για αυτήν.

Οι Γερμανοί είναι μανούλες να πουλάνε τρέλα με ξένα λεφτά (ή ξένες ζωές), ή όλα αυτά είναι οι προεκλογικές προσπάθειες της Μεγάλης Frau.

Μια λιγότερο αφελής (ή ...διαφημιστική) προσέγγιση από αυτήν των FT, στο Reuters:  http://www.reuters.com/article/2012/05/03/germany-energy-strategy-idUSL5E8G35B120120503, όπου όλως τυχαίως είναι και μία σύνοψη πολλών πραγμάτων που έχω μεταφέρει εδω:

1) Το πρόβλημα υποκατάστασης πυρηνικών μονάδων (αν τελικά κλείσουν, που στοιχηματίζω ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές, δεν θα κλείσουν)

2) Το επενδυτικά παλαβό του να φτιάχνεις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες "μερικής παραγωγής" (εκτός εάν ο καταναλωτής είναι άπειρα πλούσιος).

3) Η αστάθεια του συστήματος και ο συνεχής κίνδυνο blackout. Εμάς δεν θα μας νοιάζει, δούλοι θα είμαστε. Αυτοί είναι ...βιομήχανοι και έχουν ηλεκτρικά τρένα.

4) Οι φαραωνικές ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και η διασύνδεσή τους.

5) Το μέλλον των ηλεκτροπαραγωγών και ο ρόλος των Ρυθμιστικών αρχών

6) Τα κέρδη των γειτόνων-περιοίκων που θα εξάγουν ρεύμα στην Γερμανία και τα προβλήματα των γειτονικών δικτύων από τις Γερμανικές ΑΠΕ.

Η Θάτσερ είχε δίκιο, και No, no, no!  Εμείς έχουμε αγορασμένα γιουσουφάκια και δεν λέμε κιχ..

2 σχόλια:

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Ο συγγραφέας του άρθρου γνωρίσει άραγε:
- Πως παράγεται και πως διανέμεται η Η.Ε.;
- Πως λειτουργεί το όλον σύστημα και το πόσο εύκολα μπορεί να υποπέσει σε αστάθεια;
- Πόσο ακριβή είναι η ΑΠΕτζίδικη Η.Ε.;
- Πόσο "φτηνός" είναι πλέον ο εξοπλισμός των ΑΠΕ;
- Πόσο ακριβά είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς με τις δουλείες τους;

Εν τέλει ο κύριος γνωρίζει πως δουλεύει μια πρίζα, ή είναι της συνομοταξίας Μπάμπη Παπαδημητρίου;

Hau ab, du Arsch!
(γερμανικό επιφώνημα αγανάκτησης)