Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Ισπανία αποβάλει την Πράσινη "ενέργεια"


http://www.businessweek.com/news/2012-05-29/spain-ejects-clean-power-industry-with-europe-precedent-energy

Κόπηκαν οι επιδοτήσεις (όπως είχε πει η συντηρητική κυβέρνηση πριν καν εκλεγεί), και, όπως ήταν φυσικό φεύγουν και οι ..."αειφόρες" επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο όπου επιδοτούνται, και μόνο για την επιδότηση, (όπως δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω).

Η Ισπανία πλασαρίστηκε σαν μοντέλο χώρας που δήθεν παράγει πολλή ενέργεια από ΑΠΕ. Η αλήθεια είναι ότι, αραιά και πού, παράγει πολλή ενέργεια από ΑΠΕ, που σημαίνει ότι δεν παράγει πραγματική, αδιάλειπτη, απρόσκοπτη και κυρίως φτηνή ενέργεια.  Αυτό σκότωσε την ανταγωνιστικότητά της, αύξησε την ανεργία της και συνέβαλε στην καταστροφή των δημοσιονομικών της (όχι βέβαια από μόνο του).

Τώρα οι επιδοτούμενες και εξαγωγικές της εταιρίες που κατασκευάζουν και εξάγουν ΑΠΕ (και σε εμάς, π.χ. η Gamesa) αναγκαστικά θα ψάξουν για θύματα, με περισσευούμενα λεφτά, μόνο εκτός Ισπανίας, στην Βορειοδυτική Αφρική, στην Νότια Αμερική, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, (ή όπου έχουν ντόπια λαμόγια για αντιπροσώπους).  Το τι θα κάνουν οι Ισπανοί με άλλους πλούσιους ιθαγενείς, δεν με νοιάζει. Εδώ να μην έρθουν, και αναρωτιέμαι τι χρειάζεται  για να το πάρουν χαμπάρι οι πολιτικοί μας.

Ποιοι πολιτικοί μας;  Ψάχνω για πολιτικούς που (1) τους κόβει λιγάκι, (2) δεν λαδώνονται πολύ και (3) μπορούν να δουν τι γίνεται έξω και να μάθουν κάτι.  Ζητάω πολλά... Την λέξη "ενέργεια" την έβαλα σε εισαγωγικά, επειδή σε αυτή την εποχή, δεν υπάρχει "πράσινη" ενέργεια.  Υπάρχει "ενέργεια" και υπάρχουν επιδοτούμενες ατελέσφορες δραστηριότητες, που ευνοούν μόνο αυτούς που επιδοτούνται.  Και πριν διαμαρτυρηθείτε για την "σκληρή" μου άποψη για τους πολιτικούς που ψάχνω, μα, σας παρακαλώ, αναρωτηθείτε, γιατί προωθούνται "δουλειές" που τις θέλουν μόνο αυτοί που τις προωθούν;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί ιδίως στην επαρχία θέλουν τα φωτοβολταικά για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Τα βλέπουν σαν λύση και πολλοί είναι/ήταν αγρότες.

archaeopteryx είπε...

Αν τα φ/β γίνουν μηχανισμός επιδότησης αγροτών (πολιτικό είναι το θέμα) δεν έχω πρόβλημα, αν και θα προτιμούσα επιδότηση αγορτικής παραγωγής, παρά επιδότηση ανάπαυσης σε καφενεία. Αν ΠΡΕΠΕΙ να βάλουμε φ/β για να κατευνάσουμε τους Γότθους, ας επιδοτούμε τους αγρότες ή τους κατοίκους επαρχίας, παρά τους Κοπελουζοπεριστέρηδες.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 11.23
Οχι απλώς πολλοί στην επαρχία, αλλά ΟΛΟΙ.
Ωστόσο, βάζοντας θηλειά πρασινου δανείου με επιτοκιο 9,5-10% στο λαιμό τους και με τη διαφαινόμενη σταση πληρωμων των ΑΠΕ ή το φημολογουμενο κούρεμα ταρίφας....θα κλάψουν πολύ πικρά!

archaeopteryx είπε...

εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φωνάζω "μην βάζετε υποθήκες ή προσημειώσεις σε αγαπημένα ακίνητα για να βάλετε φ/β". Πέρα από αυτό δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αλλά έχει καεί κόσμος έξω...

Θα μου πεις, βέβαια για τις περιουσίες που χάθηκαν στην Κόρινθο όταν άνοιξε το Καζίνο...

Ανώνυμος είπε...

Και ο ISS και οι αποστολές σε αυτόν επιδοτούμενες είναι. Μήπως να τις κόψουμε και αυτές;

archaeopteryx είπε...

O ISS πληρώνεται από φορολογούμενους μία ή παραπάνω χωρών που ΘΕΛΟΥΝ να έχουν ISS για όποιον λόγο θέλουν.

Ο ISS δεν παριστάνει ότι παράγει κάτι που δεν είναι αυτό που υποτίθεται παράγει.

Τα Πράσινα επιδοτούνται για να ΜΗΝ παράγουν αυτό που υποτίθεται θα παράγουν, δηλαδή καθαρό ρεύμα. Δεν παράγουν σημαντικό ή χρήσιμο ρεύμα και αυτό που προσφέρουν δεν είναι καθαρό. Είναι σαν τα συγχωροχάρτια.

Προτιμώ να επιδοτώ το ISS (αν ήμουν αμερικάνος) παρά να αγοράζω γερμανικά συγχωροχάρτια, με μίζα σε 2-3 δικούς μας αλήτες.

aldebaran είπε...

Το γεγονός ότι σε γη υψηλής παραγωγικότητας (μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος) από την ελληνική νομοθεσία επιτρέπεται μόνο η εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σας λέει κάτι; Διάφοροι ταλαίπωροι αγρότες που νόμισαν ότι θα γίνουν εισοδηματίες από τα φ/β. Στο τέλος θα κάνουν πάρτι οι τράπεζες.
Γεμίσαμε καθρεφτάκια στον κάμπο. Μόνο οι χάντρες μας λείπουν.

archaeopteryx είπε...

χωρίς να είμαι αυτόκλητος προσ΄τατης κανενός, έχω μεταφέρει εδώ και διατυμπανίσει, όσο παίρνει ένα blog ότι και οι τράπεζες΄γράφουν επισφαλειες, και θα χασει ο κόσμο λεφτά. Για το εάν΄διαβάζει ο κόσμος, δεν το ξέρω. Ξέρω ότι ΟΛΕΣ οι τράπεζες τα διαβάζουν. Δεν ξέρω σε τί επίπεδο. (Και τελευταία όοολοι έρχονται καμουφλαρισμένοι)