Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ποτέ μια περίοδος σύντομης αναταραχής δεν δικαιολογεί παραμονή σε μία κατάσταση η οποία οδηγεί σχεδόν μετά βεβαιότητας σε αργό θάνατο

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2140752
Ο καθηγητής Οικονομικών [...] Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι το ευρώ αποτελεί μια παγίδα από την οποία πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική οικονομία. Μας μίλησε για την περίοδο αναταραχής που θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία και αλλαγή νομίσματος, αλλά τόνισε ότι «ποτέ μια περίοδος σύντομης αναταραχής δεν δικαιολογεί παραμονή σε μία κατάσταση η οποία οδηγεί σχεδόν μετά βεβαιότητας σε αργό θάνατο». Χαρακτήρισε ιδεολογήματα που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους τα ζοφερά σενάρια που κυκλοφορούν
για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών και ισχυρίστηκε ότι μετά από τη «σύντομη περίοδο αναταραχής» η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τη βοήθεια ενός υποτιμημένου νομίσματος. Δεν τον ξέρω, αλλά συμφωνώ, 100% με μία επιφύλαξη, εάν οι Έλληνες είναι ικανοί να εκλέξουν ικανούς ανθρώπους.

Ο Βρετανός βουλευτής και πρώην υφυπουργός επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακσέιν είπε ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν βοηθάει. Τόνισε ότι η απομείωση του χρέους με τη βοήθεια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της αποτελεί ήδη μια σημαντική απαλλαγή, αλλά το ερώτημα είναι αν τώρα θα κάνει εσωτερικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να σπάσει ο προστατευτισμός και «όλοι οι πολίτες να νιώθουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως και ισότιμα στην ελληνική οικονομία». Μεταρρυθμίσεις με το υφιστάμενο καθεστώς escrow accounts και securitization companies και την σημαντική αλλαγή σε  καθεστώς εκκαθάρισης, με αυτήν την Ευρώπη, όχι με την ιδεατή μετά 100 χρόνια, είναι  επιθανάτιος ρόγχος. Και φυσικά δεν βοηθάει από μόνη της η υποτίμηση. Παράδειγμα του τι βοηθάει, έγραψα χτες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"πλήρως και ισότιμα στην ελληνική οικονομία"

Χιούμορ ο Εγγλέζος!!! Αυτό το ζητάμε εδώ και από τότε που μπήκα στη δουλειά, μια γενιά πάνω-κάτω. Επρεπε να χρεωκοπήσουμε για να γίνει κατανοητό το όφελος από την ισότιμη συμμετοχή και να το ακούσουμε από ξένο.

Kaymakchalan