Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα ξένα και τα Ελληνικά πυρηνικά


2.200 μεγαβάτ, αρχικό κόστος $14 δις. Τα 2.200 μεγαβάτ θα είναι με "διαθεσιμότητα" πάνω από 95% (θα παράγει ρεύμα συνέχεια, για ισχύ βάσης). 2.200 αιολικά μεγαβάτ θα κόστιζαν από μόνα τους περί τα $2,5 δις, θα ήθελαν εφεδρεία (και το κόστος της) και θα είχαν διαθεσιμότητα περί το 20-25%. Το πυρηνικό θα παράγει για πάνω από 40 χρόνια. Τα αιολικά για
20+/- χρόνια. Το αρχικό κόστος ανά μεγαβατώρα που θα παραχθεί είναι χαμηλότερο με το πυρηνικό. Το πυρηνικό έχει δύο ρίσκα και ένα πρόβλημα: 1) Καθυστερήσεις με οικονομικές συνέπειες (πραγματικό και μεγάλο ρίσκο), 2) Το στατιστικά μικρό, αλλά, κατά τα λοιπά, όσο μεγάλο θέλετε ρίσκο ατυχήματος (εξακολουθώ και λέω ότι ο φόβος είναι μεγαλύτερος από το πρόβλημα) και 3) ότι μετά 40, 50, ή όσα χρόνια, δεν υπάρχει "κομψή" λύση διάθεσης του ό,τι έχει μείνει. Τα αιολικά, τα αφήνεις εκεί που τα έβαλες. Τα πυρηνικά έχουν ...άλλα.


Μην άγχεστε. Οι γείτονες μπορεί να έχουν ή να φτιάξουν πυρηνικά. Εμείς,  μπορεί να έχουμε πυρήνα (από ελιές) να καίμε σε μαγκάλια, αν είμαστε τυχεροί. Έχουν υπάρξει θάνατοι στην Ελλάδα από μαγκάλια. Σε αντίθεση με το CO2 που κάνει κακό, βασικά, στα μυαλά των θυμάτων των Κεντρικών Σχεδιαστών, το CO, σκοτώνει.


Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι το όνομα της μεθοδευμένης υπανάπτυξης των οικολογικά ευαισθητοποιημένων ηλιθίων. Με κάθε πράσινη σόμπα, ένα λαχνός για ένα ψυγείο Ζήμενς των οείρων σας. Στους πολιτικούς δίνουν ψυγεία, στους οικολόγους δίνουν λαχνούς.


Και με την υπερψήφιση της δανειακής, δώρο ένα αυτοκόλλητο WWF.

CNN 9 Φεβ 2012
WSJ 23 Δεκ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: